Συναντηση εκπαιδευτικης δημιουργικοτητας

Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στα σχολεία της Ροδόπης παρουσίασαν η ΔΔΕ Ροδόπης σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ Ροδόπης και την ΔΚΕΠΠΑΚ

Ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν στα γυμνάσια και λύκεια της Ροδόπης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους παρουσιάστηκε την Πέμπτη, 31 Μαΐου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.

Η ΔΔΕ Ροδόπης, δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ Ροδόπης και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, διοργάνωσε συνάντηση εκπαιδευτικών, προκειμένου οι τελευταίοι αφενός να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και αφετέρου να συζητήσουν με τους συναδέλφους τους γι’ αυτήν, να την αποτιμήσουν και να ανατροφοδοτηθούν έτσι στο ιδιαίτερα απαιτητικό τους έργο.

Η διευθύντρια της ΔΔΕ Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου προλογίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε πρώτα στην ιστορία του θεσμού των Σχολικών Δραστηριοτήτων, στην προηγηθείσα τριχοτόμησή του σε Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αγωγή Υγείας και Πολιτιστικά Θέματα, καθώς και στους εκπαιδευτικούς που είχαν αντιστοίχως αναλάβει την ευθύνη αυτών των τομέων. Βιωματικά υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του θεσμού παραβάλλοντας τα πολυάριθμα προγράμματα που η ίδια υλοποίησε ως καθηγήτρια με αληθινά «παιδιά» της, στα οποία δίδαξε και από τα οποία κυρίως διδάχθηκε. Συνεχάρη από καρδιάς την  κ. Κατερίνα Σχοινά, τωρινή υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Ροδόπης, και τους καθηγητές των σχολείων που με εξαιρετική δουλειά ανέδειξαν τη μεγάλη εκπαιδευτική σημασία του θεσμού και εμπλούτισαν σημαντικά τη σχολική ζωή στη Ροδόπη.

Οι εισηγήσεις

«Εγγενή χαρακτηριστικά των προγραμμάτων αυτών είναι η ευρεία θεματολογία  και η διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων που πραγματεύονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που τα εκπονούν» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «ΠτΘ» η κ. Κατερίνα Σχοινά. Όπως εξήγησε αυτό ακριβώς απέδειξε όχι μόνον η συνεργασία καθηγητών διαφορετικών ειδικοτήτων σε κάθε πρόγραμμα, αλλά και η πολυσχιδία των θεμάτων. Η Τοπική Ιστορία (Δέσποινα Καλογεράκη, Έφη Καραπούλη, Κατερίνα Σαλαμβά και Νατάσα Καραμπιμπέρη), από την αρχαιότητα ως τη νεότερη Ιστορία, ακολουθήθηκε από ενδιαφέρουσες περιηγήσεις σε αστικά τοπία της Κομοτηνής (Ευθαλία Κονταξή, Σοφία Σουβατζόγλου), αλλά και πρωτότυπες καταδύσεις στον πολύπλοκο ψυχισμό των εφήβων (Θανάσης Παπαστάμου, Γιώτα Μπλάνα, Ευδοξία Κίναλη), των οποίων η δημιουργικότητα αποτυπώνεται στη ρομποτική (Γλυκερία Φωτιάδου), στην ενασχόληση με τη λογοτεχνία (Σιρλώπη Χρυσάνθη, Παπαδοπούλου Ευθυμούλα), το θέατρο (Ελένη Κοκοβίδου), την προστασία του περιβάλλοντος (Ταμάρα Τσιατλακίδου, Κλεονίκη Μαϊστρέλλη, Μαρία-Λώρα Γκανούλη), αλλά και την υγιεινή διατροφή (Ροδόπη Τσιβίκη, Ζωή Σαπουνίδου, Ελεονώρα Νικολάου). Με αναρτημένα πόστερ κοινοποιήθηκε πρόγραμμα ετυμολόγησης επιστημονικών όρων των φυσικών επιστημών (Ευαγγελία Δήμου, Άννα Ιορδανίδου), αλλά και τα γεωμυθολογικά μονοπάτια που ακολούθησαν μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής, ανακαλύπτοντας τη μαγική διασύνδεση αρχαίων μύθων με τη μητέρα γη (Μαρία Τενεκετζή).

Τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι το σχολείο που κινητοποιεί εντυπωσιακά το ενδιαφέρον των μαθητών 

Έτσι, το δημόσιο σχολείο που αντιμετωπίζει στους δύσκολους καιρούς μας πλείστες αντιξοότητες αποδεικνύει περίτρανα πως κάνει ακόμα μικρά ή μεγάλα θαύματα. Με ακάματους εκπαιδευτικούς, που αγαπούν τη δουλειά τους, υπερβαίνουν κατά πολύ το προβλεπόμενο ωράριό τους και χαρίζουν χρόνο και ενέργεια στον παιδαγωγικό τους ρόλο, αναδεικνύονται δεξιότητες των παιδιών που η σχολική καθημερινότητα συχνά κρατά στο περιθώριο. Στην εν λόγω συνάντηση των εκπαιδευτικών αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι το σχολείο που κινητοποιεί εντυπωσιακά το ενδιαφέρον των μαθητών, ακόμα κι εκείνων που αδιαφορούν για τα μαθήματα ή μπορεί να παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις στη σχολική αίθουσα.

Απογεύματα, σαββατοκύριακα και γιορτές (μέρες υλοποίησης των προγραμμάτων) γίνονται μέρες δημιουργίας για μαθητές όλων των τύπων σχολείων, όπως φάνηκε και στις εκπροσωπήσεις σχολείων στην εκδήλωση και συγκεκριμένα των 4 γυμνασίων της Κομοτηνής, του Μουσικού Σχολείου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κομοτηνής, του Γυμνασίου Ιάσμου, του 1ο ΕΠΑΛ, του Μειονοτικού Γυμνασίου/Λυκείου Κομοτηνής, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού  Γυμνασίου Κομοτηνής και του 1ο ΓΕΛ.  

Τέλος, η κυρία Σχοινά ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους της που «με κόπο, χωρίς κανένα απολύτως υλικό κίνητρο, αλλά με εξαιρετική ευσυνειδησία και ειλικρινή αγάπη για το εκπαιδευτικό τους έργο υλοποίησαν αυτά και τα υπόλοιπα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων που δεν παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση αλλά στις αίθουσες των σχολείων». Ευχαρίστησε, επίσης, και τους σταθερούς συνεργάτες του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων στην κατεύθυνση αυτή: πρωτίστως τον υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Ροδόπης κ. Ιωάννη Σιγούρο, τη διευθύντρια ΔΔΕ κ. Μαίρη Κοσμίδου, τον υπεύθυνο ΚΕΣΥΠ κ. Νίκο Νάκο που υπήρξε εκ των διοργανωτών της συνάντησης, τους υπευθύνους Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και ΚΕΠΛΗΝΕΤ, το προσωπικό της ΔΔΕ Ροδόπης, αλλά και το Κέντρο Πρόληψης Ορφέας, που πλαισιώνει κάθε προσπάθεια στον τομέα της αγωγής ψυχικής υγείας. Ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Κομοτηνής και συγκεκριμένα τους συμπαραστάτες του στις Σχολικές Δραστηριότητες Δημοτική Βιβλιοθήκη, ΔΚΕΠΠΑΚ και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής. Στον τομέα της μουσειακής και καλλιτεχνικής αγωγής αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που προσέφεραν οι κυρίες Νάγια Δαλακούρα, Κική Χριστοδούλου και Έλσα Γιαλαντζή, ενώ στην περιβαλλοντική αγωγή θύμισε τις συνεργασίες με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας και Βιστωνίδας, αλλά και το ΠΕΛΙΤΙ. Στην αγωγή υγείας σημαντικές υπήρξαν οι συνεργασίες με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, αλλά και με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης. Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία του πανεπιστημίου μας και, ειδικότερα, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς τα μέλη ΔΕΠ των τριών τμημάτων της επανειλημμένα ανέλαβαν σημαντικό ρόλο στις 40 περίπου επιμορφώσεις που για μια εξαετία διοργάνωσε το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων. Η κ. Σχοινά ευχαρίστησε για τη στήριξή τους και τους σχολικούς συμβούλους Σμαρώ Αλεξάνδρου, Νέλλη Ζαφειριάδου και Δημήτρη Βλάχο, καθώς και πολλούς επιστήμονες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες και καθηγητές εκτός ΔΠΘ που υπήρξαν εισηγητές σε επιμορφωτικές εκδηλώσεις, όπως  οι Κων/νος Γκοτοσίδης, Κων/νος Μάινας, Αικατερίνη Δεμέτη, Ελευθερία Σγουρού, Σουζάνα Βουγιουκλή, Άρης Μαυρομάτης,  Ζωή Γοδόση, Λίζυ Τσιριμώκου, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Νόρα Πυλόρωφ, Θωμάς Κοροβίνης, Χρήστος Χαρτοματσίδης, Φιλοποίμην Ανδρεάδης, Στέφανος Γραβάνης, Στέλλα Λεοντοπούλου, Φαίη Καλλίδου και άλλοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.