Συμβολικη καταληψη του Δημαρχειου Κομοτηνης απο μελη της Πρωτοβουλιας εναντια στον Φραχτη του Εβρου

Συνέντευξη τύπου στις 3 το μεσημέρι

Συμβολική κατάληψη στο Δημαρχείο της Κομοτηνής πραγματοποιούν αυτή την ώρα μέλη της πρωτοβουλίας  Κομοτηνής ενάντια στον Φράχτη του Έβρου.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας ανήρτησαν πανό στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου, ενώ μέσω και της σχετικής ανακοίνωσης καλούν τον κόσμο να δώσει το “παρών” στην πορεία ενάντια στον φράχτη που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στον Έβρο.

Έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου στις 3 η ώρα το μεσημέρι.

Η ανακοίνωση που μοιράζουν έχει ως εξής:

Να ρίξουμε τον Φράχτη της ντροπής

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι βόμβες του ΝΑΤΟ, οι επιθέσεις των Ισλαμοφασιστών του ISIS, η πείνα, η εξαθλίωση και η δυστυχία δημιουργούν μια νέα ζοφερή πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και της Μ. Ανατολής . Οι κατατρεγμένοι λαοί παγιδεύονται στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που στοχεύουν στη μοιρασιά της εδαφικής πίτας στο βωμό της υπέρβασης της καπιταλιστικής κρίσης με αποτέλεσμα να αναζητούν νέους τόπους για να γλυτώσουν από την φρίκη του πολέμου με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα . Οι καίριες ευθύνες της Ε.Ε και των ιμπεριαλιστικών κέντρων δεν περιορίζονται μόνο στις πολιτικές που ασκούν στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και τη Β.Αφρική αλλά ανευρίσκονται και εντός της Ευρώπης και των συνόρων της.

Η Ε.Ε επιδιώκει με τις πολιτικές της (βλ .Frontex) οι οποίες συχνά επενδύονται με τον ξενοφοβικό λόγο των κυβερνήσεων της να ελέγχει τις προσφυγικές ροές ούτως ώστε οι ηγεμονικές μερίδες της να εκμεταλλεύονται τμήματα τους. Για όλους όσους δεν είναι χρήσιμοι στα γρανάζια τους χτίζει στρατόπεδα συγκέντρωσης-αποθήκες ψυχών. Μέσα σ’αυτό το φόντο βρισκόμαστε εν μέσω της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

Η αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο προσκρούει στον φράχτη της ντροπής του Έβρου και σ’όλα τα περίκλειστα τείχη που ορθώνονται στην Ουγγαρία και την Κεντρική Ευρώπη, πελαγοδρομεί στα νερά της Μεσογείου σ’όλα εκείνα τα φυσικά ή μη εμπόδια που χωρίζουν τους λαούς.

Η ύπαρξη των συνόρων εδώ και πολλούς αιώνες αποτελούσε κεντρικό γεωπολιτικό στοιχείο για κάθε οργανωμένη κοινότητα, αυτοκρατορία και κράτος. Τα σύνορα είναι κυρίαρχη θέσμιση που αποτελούσε ένα διαχωριστικό όριο, αυτό του αποκλεισμού των ανθρώπων ενώ η ανύψωση των τειχών εξυπηρετεί στρατηγικά στα πεδία των μαχών .Τι εξυπηρετεί όμως η ανύψωση ενός φράχτη στις μέρες μας;(2012 από τον Α.Σαμαρά)

Στη δική μας εποχή του σύγχρονου κρατικού ολοκληρωτισμού η Ευρώπη θωρακίζεται και οι φράχτες δεν φτιάχνονται μόνο για αναχαίτιση εχθρικών στρατευμάτων. Αυτή τη φορά στόχος είναι η διαμόρφωση μιας κεντρικής αφήγησης και του υποκειμένου που περικλείεται στα σύνορα σε μια εθνοκεντρική βάση .Ο φράχτης του Έβρου μοιάζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τους ελληνικού έθνους-κράτους με όρους ιστορικής συνέχειας. Δημιουργώντας το Άλλο, τον φανταστικό εχθρό, δαιμονοποιεί την ετερότητα και ενισχύει το ιδεολόγημα της εθνικής ασφάλειας και της φυλετικής καθαρότητας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο φράχτης αποτέλεσε κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας του Σαμαρά σε μια περίοδο ανόδου της μισαλλόδοξης, φασιστικής ΧΑ και γενικότερης διάρρηξης του κοινωνικού ιστού.

Στον φράχτη για εμάς συγκρούονται δυο κόσμοι: αυτός της εκμετάλλευσης του σκοταδισμού της ανθρωποφαγίας και μισαλλοδοξίας με αυτόν της έμπρακτης διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Εναντία στον κόσμο που φιλοδοξούν να χτίσουν κράτος και κεφαλαίο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης προτάσσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μέσα από αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και δομές υποδοχής των μεταναστών όπως αυτό της κατάληψης Νοταρά στην Αθήνα όπου με πρωτοβουλία διαφόρων συλλογικοτήτων ομάδων και αγωνιστών, ένα εγκαταλελειμμένο δημόσιο κτήριο του ΕΤΕΑΜ στην οδό Νοταρά 26 στα Εξάρχεια, μετατράπηκε σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους. Θέλουμε τους μετανάστες στις γειτονιές στις πόλεις και στις γειτονιές μας στους κοινούς αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση, την ισότητα και δικαιοσύνη.

Ελεύθερη μετακίνηση για όλους 

Ιθαγένεια σε οποίον το επιθυμεί

Άσυλο σε οποίον ζητεί

Καμία απέλαση

Κλείσιμο όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών

Γκρέμισμα του φράχτη

Ενάντια στην Ευρώπη-Φρουρίου

Καλούμε σε πορεία ενάντια στο φράχτη στον Έβρο το Σάββατο 31/10. Ώρα αναχωρησης λεωφορείων από το Σπάθι στις 10.30.

Ενάντια στης Ελλάδας τις Μανωλάδες είμαστε του κόσμου οι Ροζάβες.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ.


 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.