Συμβολικη καταληψη απο τους δημοτικους υπαλληλους

Στάση εργασίας και συμβολική κατάληψη του δημαρχείου για το τρίωρο από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, πραγματοποίησαν χθες οι δημοτικοί υπάλληλοι του δήμου Κομοτηνής, στο πλαίσιο της πανελλήνιας κινητοποίησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων, που αναμένεται να ψηφιστεί. Οι προβλεπόμενες περικοπές στους μισθούς τους και η ανασφάλεια, εξαιτίας της γενικότερης υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, είναι δυο από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούσαν έντονα τους δημοτικούς υπαλλήλους όλο το προηγούμενο διάστημα. Την ανησυχία τους επαύξησαν ακόμα περισσότερο ορισμένα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που αναπαράγουν σενάρια επέκτασης των απολύσεων, κατ’ επιταγή της τρόικας, στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ζωή Κοσμίδου «Πρέπει να κινητοποιηθούμε γιατί καταλύεται εν τέλει όλο το υπόβαθρο της αυτοδιοίκησης»

«Εκείνο που πρωτίστως μας εξοργίζει», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, κ. Ζωή Κοσμίδου, «είναι το γεγονός ότι δρομολογούνται απολύσεις». «Το επόμενο, που είναι καίριο για τη λειτουργία των ΟΤΑ και για την προσφορά υπηρεσιών, είναι η υποχρηματοδότηση των δήμων», προσέθεσε, «και το τρίτο, εξίσου καίριο, είναι οι μειώσεις σε αυτούς καθαυτούς τους μισθούς μας, στα πλαίσια των γενικότερων μειώσεων των μισθών των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα». «Όλα αυτά δεν πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους», υπογράμμισε, «πρέπει να κινητοποιηθούμε, γιατί καταλύεται εν τέλει όλο το υπόβαθρο της αυτοδιοίκησης, αλλά και της τοπικής κοινωνίας». «Όλα αυτά μας οδηγούν σε ολισθηρούς δρόμους», συνέχισε, «και δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς». Τέλος, η κ. Κοσμίδου δεν έκρυψε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, σε περίπτωση νέων περικοπών στη χρηματοδότηση του δήμου Κομοτηνής, όπως επίσης δεν έκρυψε τον προβληματισμός της για τα κενά, που αναμένεται να προκύψουν σε ορισμένες υπηρεσίες από τον Δεκέμβριο, οπότε θα λήξουν οι συμβάσεις του προσωπικού, που προέρχεται από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.

Γιώργος Πετρίδης «Αν υποχρεωθώ να απολύσω μόνιμο εργαζόμενο του δήμου, θα προτιμήσω να φύγω από τη θέση μου»

Στο πλευρό των δημοτικών υπαλλήλων βρέθηκε πάντως και ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης. Εστιάζοντας στα σενάρια, που προέκυψαν, περί απολύσεων δημοτικών υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφενός υπογράμμισε ότι «στο δήμο Κομοτηνής δεν μπαίνει θέμα μειώσεων προσωπικού» κι αφετέρου δεσμεύτηκε ότι «αν υποχρεωθώ για οποιονδήποτε λόγο να απολύσω μόνιμο εργαζόμενο του δήμου, θα προτιμήσω να φύγω από τη θέση μου». «Ο δήμος Κομοτηνής δεν είναι από τους δήμους που είναι ιδιαίτερα φορτωμένοι με προσωπικό», υποστήριξε, «και έχω διαβεβαιώσει τους υπαλλήλους ότι, στο βαθμό που οι ίδιοι είναι συνεπείς στα καθήκοντά τους, δεν μπαίνει θέμα μειώσεων προσωπικού». «Είναι μια προσωπική δέσμευση», συνέχισε, «ότι αν υποχρεωθώ για οποιονδήποτε λόγο να απολύσω μόνιμο εργαζόμενο του δήμου, θα προτιμήσω να φύγω από τη θέση μου. Είναι το μόνο που μπορώ να κάνω, αν φτάσουμε στο σημείο να υποχρεωθούν οι δήμαρχοι να κάνουν απολύσεις. Ελπίζω ότι δε θα γίνει όμως αυτό και ήδη είμαστε σε συζήτηση με την ΚΕΔΕ, έτσι ώστε να υπάρξει ένας ορθολογισμός στην κατανομή προσωπικού ανάμεσα στους δήμους. Γιατί υπάρχουν δήμοι, ίδιοι με το δήμο Κομοτηνής, που έχουν διπλάσιους και τριπλάσιους υπαλλήλους. Εκεί ενδεχομένως είναι ένα θέμα, το οποίο όμως οι συνάδελφοι οι ίδιοι θα το αντιμετωπίσουν. Σε εμάς όμως δεν μπαίνει τέτοιο ζήτημα. Και βέβαια δεν μπαίνει ούτε ζήτημα οριζόντιων περικοπών, δηλαδή απολύσεις 10% σε κάθε δήμο».

Δημήτρης Χαρίτου «Να μην οδηγηθούν σε κατάρρευση και σε διάλυση οι όποιες κοινωνικές δομές της αυτοδιοικησης»

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή κινητοποίηση των δημοτικών υπαλλήλων στην Κομοτηνή, το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ νομού Ροδόπης, που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των εργαζομένων. Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο, κ. Δημήτρης Χαρίτου, έκανε λόγω για έναν «αγώνα για να κρατηθεί ζωντανή η αυτοδιοίκηση», ζητώντας «να μην οδηγηθούν σε κατάρρευση και σε διάλυση οι όποιες κοινωνικές δομές που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες όπως σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, «Βοήθεια στο σπίτι» κ.α.». «Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης», επισήμανε, «γιατί μη αποδίδοντας τους παρακρατηθέντες φόρους στην αυτοδιοίκηση και οδηγώντας την σε οικονομική ασφυξία, ουσιαστικά αποβλέπει, όλες αυτές οι κοινωνικές ανάγκες που καλύπτει, να περάσουν στην ιδιωτική σφαίρα και να περιορίζεται η αυτοδιοίκηση μόνο στην έκδοση πιστοποιητικών». «Οφείλουν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», συνέχισε, «και να συνταχθούν με τις κοινωνικές ανάγκες που οφείλει να παρέχει η αυτοδιοίκηση και όχι να αποδέχονται ή να ανέχονται όσα σχεδιάζονται σε βάρος της. Ως ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας βαθιά στον θεσμό της αυτοδιοίκησης, στηρίζουμε σήμερα τους αγώνες για την υπεράσπισή της και αύριο διασφαλίζουμε το κοινωνικό, δημοκρατικό, αυτοδιοικητικό και γνήσια συμμετοχικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο θεσμός».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.