Συμμετοχικοτητα των νεων στα κοινα μεσω της Προσομοιωσης Δημοτικου Συμβουλιου Κομοτηνης

Μεγάλο το ενδιαφέρον από μαθητές 4 σχολείων της περιοχής μας, που έγιναν Δημοτικοί Σύμβουλοι για μια μέρα

Με τη συμμετοχή 65 μαθητών από 4 σχολεία της Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 16 Απριλίου η 2η Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας που λαμβάνει χώρα στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024.

Την προσομοίωση διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Κομοτηνής, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono, σε συνεργασία με  τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, και σε αυτή συμμετείχαν μαθητές του  1ου ΓΕΛ, του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ, του Μειονοτικού Γυμνασίου -Λυκείου Κομοτηνής και του Ιεροσπουδαστήριου Κομοτηνής.

Από τους συνολικά 65 μαθητές, οι 35 είχαν τον ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου, ενώ οι υπόλοιποι είχαν το ρόλο του παρατηρητή.

Οι 35 Δημοτικοί Σύμβουλοι εξέλεξαν την πρόεδρο του Συμβουλίου, που φέτος ήταν η Μαθήτρια του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Χαμπίμπ Ντενίζ, καθώς και τον Δήμαρχο, που ήταν ο Μολλά Ισά Κερέμ.

Τα θέματα του Συμβουλίου κινήθηκαν επάνω σε 5 θεματικές ενότητες: Περιβάλλον, Πολιτισμός-Παιδεία-Αθλητισμός, Νεολαία-Ευρώπη-Εθελοντισμός, Καθημερινότητα, Ψηφιακός Μετασχηματισμός.

Γνώρισαν τη λειτουργία του Συμβουλίου

Τους νέους «συναδέρφους», όπως τους χαρακτήρισε, καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Χρήστος Χατζηπέμου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως η κατανόηση της λειτουργίας των θεσμών από τους νέους, θα τους καταστήσει πιο συμμετοχικούς στα κοινά, ώστε να συνδράμουν στην λήψη των αποφάσεων.

Αυτές οι προσομοιώσεις επιτρέπουν στους μαθητές, τόνισε, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας του κορυφαίου τοπικού θεσμού, ώστε να μπουν στη θέση ενός Δημοτικού Συμβούλου και να συναποφασίσουν αυτό που ήδη θεωρούν καλό για την πόλη.

Ο ίδιος παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα από τον ίδιο και τον τρόπο που υπέδειξε, με τους ίδιους τους μαθητές να αναλαμβάνουν τις θέσεις της διοικούσας παράταξης και της αντιπολίτευσης, ώστε να συζητήσουν τα θέματα, να ανταλλάξουν απόψεις και να εκδώσουν αποφάσεις, σε ένα πρώτο βήμα για να γνωρίσουν την λειτουργία του θεσμού, που επηρεάζει σημαντικά τις ζωές όλων τω Δημοτών.

Ενθουσιασμός για τη συμμετοχή

Η δράση αυτή αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τους νέους της πόλης να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στα θεσμικά όργανα, σημείωσε η συντονίστρια του exagono κ. Λουίζα Σαλτσίδου, που θύμισε ότι προηγήθηκαν προπαρασκευαστικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε αυτές συζητήθηκαν θέματα της πόλης που ήδη είχαν ξεκινήσει να δουλεύουν οι μαθητές από τον Νοέμβριο στις πέντε θεματικές της δράσης, και μέσα από την διαβούλευση και την μεταξύ τους επαφή κατάρτισαν την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Είναι μια διαδικασία που αρέσει πολύ στα παιδιά, γιατί έρχονται σε επαφή με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων, μαθαίνοντας τον τρόπο λειτουργίας και το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.