Συμφωνησαν στην αναγκη αναστροφης της αποχης, διαφωνησαν στον τροπο

Οι ομιλητές της δεύτερης ημέρας του Συνεδριακού θεσμού «Η ώρα της Δημοκρατίας» που διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων Κομοτηνής - Ζωηρή συζήτηση στο debate που ακολούθησε παρουσία δημοσιογράφων

Στην κοινή διαπίστωση ότι το πρόβλημα της ιδιώτευσης, της αποχής δηλαδή από την εκλογική διαδικασία κατέληξαν οι εκπρόσωποι διαφόρων πολιτικών φορέων που συμμετείχαν στην δεύτερη ημέρα του Συνεδριακού Θεσμού με θέμα «Η Ώρα της Δημοκρατίας» που διοργάνωσαν τα μέλη του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε) και το Νεανικό Τμήμα της Αντιπροσωπείας Κομοτηνής, με τη συμμετοχή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct και τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής.
 
Οι κ.κ. Ιωάννης Βεζυργιαννίδης, Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης, Γιάννος Γραμματίδης, Πρόεδρος του κόμματος «Νέα Πορεία, Νέα Ελλάδα» κι επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ελένη Λαφτσή, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Κωνσταντίνος Βουζουκίδης, συντονιστής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Ροδόπη, Δημήτρης Παπουτσής, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ ν.Καβάλας, Στάθης Γρηγοριάδης, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ»  και ο Πρόεδρος της «Δημιουργία Ξανά» κ.Θάνος Τζήμερος, που παρενέβη μέσω skype, συμφώνησαν στην ύπαρξη και στην διόγκωση του προβλήματος της αποχής, διαφώνησαν ωστόσο στα αίτια αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να αναστραφεί.
 

Στο πρώτο σκέλος της χθεσινής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κομοτηνής την Παρασκευή, τα μέλη του ΕΟΠΕ έθεσαν στους παρευρισκόμενους το ειδικότερο θέμα της μαζικής αποχής από την εκλογική διαδικασία, και αν αυτή είναι μέσο εξέγερσης, πολιτική άγνοια ή ένδειξη αδιαφορίας.
 

Γιάννος Γραμματίδης
«Νομίζω ότι σήμερα η αποχή οφείλεται στη διαμαρτυρία, απέναντι στο κομματικό σύστημα που έχει προδώσει τον Ελληνικό λαό δεκαετίες τώρα»
 

«Η ιδιώτευση είναι μια έννοια που στην ουσία σημαίνει στροφή στον εαυτό μας μόνο, όταν μετράμε δηλαδή περισσότερο τον εαυτό μας παρά το κοινωνικό συμφέρον», σημείωσε ο κ. Γιάννος Γραμματίδης, Πρόεδρος του κόμματος «Νέα Πορεία, Νέα Ελλάδα» και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ξεχωρίζοντας την έννοια από τον ατομικισμό, και άλλες παρόμοιες έννοιες.
 
«Αυτά όλα έχουν μεγάλη σημασία σήμερα για τον τόπο μας, μιας και πρέπει να εξηγήσουμε στο εκλογικό σώμα τι σημαίνει εκλογική αποχή, αν είναι καλό ή κακό, αν υπάρχουν εναλλακτικές και τι πρέπει να κάνει ο εκλογέας όταν βρίσκεται μπροστά από την κάλπη» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας στη συνέχεια στις τρεις μορφές της ιδιώτευσης που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, το στοιχείο της διαμαρτυρίας, που θέλει να δώσει ένα μήνυμα, κάνοντας την αποχή ενεργητική, με τον ψηφοφόρο όπως επεσήμανε «να δηλώνει προς το σύστημα και τους κομματικούς μηχανισμούς πως απέχει σήμερα, όμως αν δεν συμμορφωθούν τότε θα λάβει μέρος εναντίον τους στις εκλογές, ή θα συνεχίσει να το απειλεί».
 
«Νομίζω ότι σήμερα η αποχή οφείλεται στη διαμαρτυρία, απέναντι σε ολόκληρο το κομματικό σύστημα, που έχει προδώσει τον ελληνικό λαό δεκαετίες τώρα» σημείωσε.

Ελένη Λαφτσή
«Πρέπει να αναθερμανθεί η μαζική συμμετοχή από τα κάτω προς τα πάνω»
 

Το θέμα της αποχής απασχολεί και θα απασχολήσει και στις επόμενες εκλογές την ελληνική κοινωνία, αλλά ιδιαίτερα τη νέα γενιά, τόνισε η κ. Ελένη Λαφτσή, Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, μιας και σύμφωνα με έρευνες, πριν από μια δεκαετία μόλις το 5% των νέων αποστρέφονταν την εκλογική διαδικασία, όμως σήμερα αυτό έχει εκτιναχθεί στο 25%.
 
Οι αιτίες που οδηγούν σε αυτή την αποχή, σημείωσε, «είναι η κοινωνική κρίση, στην οποία οι νέοι συνθλίβονται κάτω από την οικονομική ανέχεια, την ανεργία, την μαζική μετανάστευση, ενώ ακόμα και πριν την κρίση το μοντέλο που ακολουθούνταν από τα κυβερνώντα κόμματα βασιζόταν στο πελατειακό σύστημα, τον κομματισμό, τα κομματικά τζάκια και τις μίζες, ενώ η αποχή έχει ξεπεράσει την πολιτική σκηνή και υπάρχει σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής».
 
Η κ. Λαφτσή εκφράστηκε θετικά για τα κινήματα των πλατειών των πρώτων χρόνων των μνημονίων, ένα κοινωνικό φαινόμενο που ένωνε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, που θεωρεί πως βρήκαν για πρώτη φορά βήμα.
 
«Τέτοιες μορφές πρέπει να δούμε ώστε να αναθερμανθεί η μαζική συμμετοχή από τα κάτω προς τα πάνω, για να φτάσουμε να χτυπήσουμε την αποχή στο ύψιστο σημείο, που είναι οι βουλευτικές εκλογές» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την άποψη πως «η αποχή δεν είναι εξέγερση, ούτε αμφισβήτηση, αντίθετα είναι η πιο δυνατή συστημική ψήφος, που βάζει ουσιαστικά πλάτη στο κατεστημένο και στα κόμματα εξουσίας».
 

Κωνσταντίνος Βουζουκίδης
«Η αποχή από τα κοινά δεν είναι μια μορφή διαμαρτυρίας, αλλά μια ένδειξη ότι δεν θέλουμε κάτι καλύτερο»

 
Φαινόμενο των καιρών χαρακτήρισε τα υψηλά ποσοστά αποχής από τη δημόσια ζωή, και ιδιαίτερα τις εκλογές, ο συντονιστής των ΑΝΕΛ στη Ροδόπη κ. Κωσταντίνος Βουζουκίδης, σημειώνοντας πως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ένας στους δύο πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν.
 
Ο κ. Βουζουκίδης παραδέχτηκε πως το πολιτικό σύστημα δεν είναι το πρέπον, δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, δεν είναι τόσο καθαρό ώστε να προσελκύει νέους ανθρώπους με ήθος, όμως «όταν αφήνουμε αντί να ανακατεύονται ηθικοί άνθρωποι με την πολιτική αλλά άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει από κομματικούς σωλήνες και κοιτούν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον, τότε δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας».
 
«Πιστεύω ότι η αποχή από τα κοινά δεν είναι μια μορφή διαμαρτυρίας, αλλά μια ένδειξη ότι δεν θέλουμε κάτι καλύτερο» σημείωσε, προτρέποντας όλους όταν έρχονται οι εκλογές να μην αφήνουν κάποιον άλλο να αποφασίζει για το μέλλον τους.
 

Γιάννης Βεζυργιαννίδης
«Είναι σημαντικό οι νέοι αυτή την εποχή να προβληματίζονται και να ασχολούνται με την πολιτική»

 
Η αποχή είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα κόμματα και οι πολιτικοί, σημείωσε ο κ. Γιάννης Βεζυργιαννίδης, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης.
 
«Είναι σημαντικό οι νέοι αυτή την εποχή να προβληματίζονται και να ασχολούνται με την πολιτική» επισήμανε, τονίζοντας πως τα κόμματα και οι πολιτικοί θα πρέπει να φροντίσουν να τους ενθαρρύνουν και να τους εντάξουν μέσα σε αυτή τη διαδικασία της πολιτικής.
 

Δημήτρης Παπουτσής
«Χρειάζεται σωφροσύνη, ψυχραιμία και ουσιαστική συμβολή από όλους ώστε να συμβάλλουμε στην κατανόηση του Ελληνικού λαού τι είναι καλό για τον ίδιο και το μέλλον των παιδιών του»

 
Στη διαχρονική εξέλιξη του φαινομένου της ιδιώτευσης και πως αυτό περιγράφεται και εντείνεται όλο και περισσότερο σήμερα στάθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Παπουτσής, τονίζοντας πως η συμμετοχή στην κορυφαία στιγμή του δημοκρατικού πολιτεύματος, που είναι οι εκλογές, είναι καθήκον του πολίτη.
 
Όμως όταν αυτή δεν εκφράζεται με ικανοποιητικό τρόπο, δημιουργεί προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη νομιμοποίηση του πολιτεύματος, όσο και της εξουσίας που αναδεικνύεται μέσα από τις εκλογές για να κυβερνηθεί η χώρα.
 
Η αποχή έχει επιδεινωθεί από το 2004 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2015 κατά 20%, με το ποσοστό συμμετοχής να υποχωρεί από το 76% στο 56%, με σχεδόν 1 στους 2 πολίτες να μην συμμετάσχουν στις εκλογές.
 
«Χρειάζεται σωφροσύνη, ψυχραιμία και ουσιαστική συμβολή από όλους ώστε να συμβάλλουμε στην κατανόηση του ελληνικού λαού τι είναι καλό για τον ίδιο και το μέλλον των παιδιών του» ανέφερε, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο των διοργανωτών της εκδήλωσης που σε πείσμα των καιρών επιλέγουν συνειδητά να μείνουν στην πατρίδα, και να συμβάλλουν σε ένα μέλλον που πρέπει και αξίζει να είναι πολύ καλύτερο.


 
Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε debate μεταξύ του συνόλου των προαναφερθέντων ομιλητών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μελών του νεανικού Τμήματος του ΕΟΠΕ, της εκδότριας και δημοσιογράφου του «ΠτΘ» κ. Νατάσσας Βαφειάδου καθώς και του εκδότη της εφημερίδας «Χρόνος» κ. Σταύρου Φανφάνη.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.