Συγκρατουν τις τιμες των σχολικων ειδων τα βιβλιοπωλεια της Κομοτηνης

Παρά τις πιέσεις που υπάρχουν, οι τιμές στην αρχή της χρονιάς τουλάχιστον θα παραμείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι

Ξεκίνησε σιγά σιγά, από τις αρχές του Αυγούστου, η αναζήτηση και η αγορά σχολικών ειδών από τους γονείς για την επερχόμενη σχολική χρονιά, την πρώτη που φαίνεται πως θα ξεκινήσει σε ένα κλίμα κανονικότητας τα τελευταία τρία χρόνια.

Κι ενώ η ανησυχία για την πανδημία και πώς αυτή θα επηρεάσει την λειτουργία των σχολείων φαίνεται να μην έχει πρωτεύουσα θέση στο μυαλό των μαθητών και των γονέων, αντίθετα έχει αντικατασταθεί από την αύξηση των τιμών, οι οποίες όμως φαίνεται πως δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τα σχολικά είδη στα βιβλιοπωλεία της πόλης, τουλάχιστον την φετινή σχολική χρονιά.

Αυτό αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η προετοιμασία των βιβλιοπωλείων έγινε αρκετά νωρίς, πριν αρχίσουν οι τιμές σε διάφορα προϊόντα να παίρνουν την ανιούσα, και έτσι μπορούν να κρατήσουν σε λογικά επίπεδα τις τιμές τους.

Απομένει να φανεί, στην πορεία προς την νέα σχολική χρονιά, πώς η ενεργειακή κρίση και ο φόβος της αύξησης των τιμών θα επηρεάσει την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών.

Συγκρατείται η άνοδος των τιμών

Όπως τόνισε η κ. Ιωάννα Δεμιράκη από το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο, με την έλευση του Σεπτέμβρη έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των παιδιών για να πάνε στα σχολεία τους, με «ποδαρικό» να κάνει όπως κάθε χρόνο η Γ΄ Λυκείου στις αρχές Αυγούστου, με τα βοηθήματα και τα πρώτα σχολικά, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν τα ψώνια για την σχολική τσάντα, που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες.

Όσο αφορά τις τιμές, στις τσάντες, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ποικιλία,  δεν έχουν αυξηθεί, και έχουν μείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μια μικρή αύξηση μπορεί να δούμε στη γραφική ύλη, η οποία όμως δεν έχει σχέση με την μαζική άνοδο των τιμών που έχουν παρατηρηθεί σε πολλά είδη το τελευταίο διάστημα.

Το κατάστημα ακολουθεί και πολιτικές εκπτώσεων, για ανέργους, φοιτητές, πολύτεκνους και στρατιωτικούς και με την κάρτα μέλους, και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο, ανταποδίδοντας την στήριξη που τους δίνουν όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Νομίζω θα βρούμε τρόπο να μην υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση, τουλάχιστον για φέτος» ανέφερε η κ. Δεμιράκη, χωρίς να ξεφεύγουν οι τιμές.

Η ίδια ευχήθηκε τέλος καλή σχολική χρονιά, και παραίνεσε τους κατοίκους της Κομοτηνής να στηρίξουν τα βιβλιοπωλεία της πόλης.

Ήδη ξεκίνησε η αγορά τσαντών και σχολικών ειδών

Το καλοκαίρι αποτελεί πάντα περίοδο προετοιμασίας για την νέα σχολική χρονιά, σημείωσε η κ. Δέσποινα Τεπερίδου Βαφειάδη από τα βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδη, με την 1η Αυγούστου να σημαίνει την έναρξη του ενδιαφέροντος από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, κυρίως για βοηθήματα, ενώ από τα μέσα του μήνα ξεκίνησε η κίνηση στην σχολική τσάντα, μιας και αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική ποικιλία.

Έτσι βλέπουν αυξημένη κίνηση για την αγορά τσάντας και κασετίνας τόσο στα δύο φυσικά τους καταστήματα όσο και στο ηλεκτρονικό, που θα κορυφωθεί τις ημέρες του ανοίγματος των σχολείων, όταν και θα δοθούν και οι λίστες από τα σχολεία.

Βέβαια κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει να ψωνίζουν κάποια σχολικά είδη, που η εμπειρία τους έχει δείξει πως θα χρειαστούν, όμως η μεγάλη κίνηση, εκτός και αν οι λίστες σταλούν νωρίτερα από κάποιους δασκάλους, θα γίνει μέσα σε λίγες μέρες στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το βιβλιοπωλείο κράτησε τις περυσινές τιμές, σημείωσε, κάνοντας τις αγορές τους νωρίς ώστε η επιβάρυνση να είναι μικρή και να μπορέσουν να μην την μετακυλήσουν στους πελάτες τους, τουλάχιστον για την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Βέβαια στους επόμενους μήνες τα δεδομένα μέχρι σήμερα δείχνουν ότι θα υπάρξει μεγάλη άνοδος σε αυτές, προς το παρόν όμως έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τις τιμές.

Ανυπομονούν τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο

Σταθερές θα είναι οι τιμές, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, και στο Βιβλιοπωλείο Εκλογή, σύμφωνα με την κ. Μπερνά Μπεήογλου, που τονίζει πως τα παιδιά ανυπομονούν να ξεκινήσουν την σχολική χρονιά.

Το ενδιαφέρον ξεκίνησε να αυξάνεται μετά τα μέσα του Αυγούστου για τις τσάντες, για αυτό και γέμισαν το κατάστημα με αυτές, με τετράδια και σχολικά, προσπαθώντας να φέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, ώστε να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Οι μαθητές ξεκίνησαν να έρχονται σιγά σιγά, ειδικά τα πρωτάκια του Δημοτικού, που περιμένουν πώς και πώς να ξεκινήσει η σχολική χρονιά, για να διαλέξουν τις τσάντες τους, και πολλές φορές και κάποιες γραφικές ύλες που ξέρουν ότι θα τους χρειαστούν, πριν πάρουν τις λίστες από τους δασκάλους στην αρχή της χρονιάς.

Όσο για τις τιμές, προσπαθούν να τις κρατήσουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, μιας και δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στα προϊόντα τους. Όσο για τον αν η γενικότερη κατάσταση κάνει τους γονείς πιο επιφυλακτικούς, σημείωσε πως σίγουρα υπάρχει μια επιφύλαξη, όμως οι οικογένειες θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.