Συγκρατημενες τιμες και εμπιστοσυνη στα βιβλιοπωλεια της Κομοτηνης

Στα ίδια επίπεδα οι τιμές με την προηγούμενη χρονιά στα σχολικά είδη, με τους Κομοτηναίους να δείχνουν εμπιστοσύνη στα τοπικά καταστήματα

Συγκρατημένες τιμές, αλλά κυρίως καλή σχέση ποιότητας τιμής, διαθέτουν και την φετινή σχολική χρονιά τα Βιβλιοπωλεία της Κομοτηνής, που για ακόμα μια χρονιά είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες των μαθητών.

Η αναζήτηση και η αγορά σχολικών ειδών, έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του Αυγούστου, με τα φροντιστηριακά της Γ΄ Λυκείου, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο ξεκίνησε να «ζεσταίνεται» και η αγορά της τσάντας. Με την έναρξη των σχολείων θα δούμε και την προμήθεια και των υπολοίπων σχολικών ειδών, με την επόμενη εβδομάδα να αναμένεται «θερμή».

Την ίδια ώρα, παρά τις εξαγγελίες για το «Καλάθι των σχολικών ειδών», που ωφελεί κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες, η εμπιστοσύνη των πελατών τους παραμένει διαχρονική, την ώρα που πολλές φορές οι τιμές είναι ανταγωνιστικές, αν όχι χαμηλότερες από αυτές που παρουσιάζονται στο μάρκετινγκ.

Μεγάλη ποικιλία σε ποιότητα και τιμές

Όπως τόνισε η κ. Ιωάννα Δεμιράκη από το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο, ετοιμάστηκαν από νωρίς για να υποδεχτούν τους μαθητές για την νέα σχολική χρονιά, και ήδη μέσα στον Αύγουστο ξεκίνησαν οι αγορές για την Γ΄ Λυκείου και τις επόμενες τάξεις μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν και ξεκίνησε να κινείται και η αγορά των σχολικών τσαντών, που κορυφώθηκε στα τέλη Αυγούστου.

Και ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Ροδόπη και Έβρο δεν έφεραν τους καλύτερους οιωνούς, σε ανθρώπινο επίπεδο, για την αρχή της χρονιάς, είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους πελάτες τους.

Βέβαια τα είδη χαρτοπωλείου και η τσάντα ήταν από τα τελευταία που ανέβηκαν οι τιμές, με την τσάντα να έχει μείνει στις ίδιες τιμές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ενώ στα σχολικά υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια, από αρκετά φτηνές, με brand name να είναι λίγο πιο ακριβά.

Παρόλα αυτά όλα όσα διαθέτουν είναι καλά ποιοτικά και μπορούν να κάνουν τη δουλειά για την οποία τα αγοράζουμε, σημείωσε, κάτι που φαίνεται πλέον να γνωρίζει το αγοραστικό κοινό.

«Χρόνια τώρα έχουν προμηθευτεί πράγματα από μεγάλες αλυσίδες χωρίς να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, και έχουν πληρώσει πολλά για να κάνουν τη δουλειά τους, και αυτό έχει γίνει συνείδηση στους περισσότερους» σημείωσε. Είναι δε έτοιμοι πάντα να υποδεχτούν ατομικά τον κάθε πελάτη, ανάλογα με τις ανάγκες, τα θέλω και τα προβλήματά του.

Ήδη έχουν ανοίξει οι υπηρεσίες του ΟΓΑ και του ΟΑΕΔ για την παροχή βιβλίων, ένα πολύ μεγάλο βοήθημα για τις οικογένειες, ενώ κάνουν έκπτωση 10% στο λογαριασμό για τις συνολικές σχολικές λίστες.

Ήδη από την αρχή του Σεπτέμβρη μπήκαν στο χειμερινό ωράριό τους, για να εξυπηρετήσουν την αυξημένη κίνηση που θα έρθει με την έναρξη των σχολείων, με την κ. Δεμιράκη να τονίζει πως οι γονείς αν ξεκαθαρίσουν το γραφείο τους, θα μπορούν να δουν πως κάποια είδη τα διαθέτουν, και δεν χρειάζεται να τα προμηθευτούν όλα μαζί στην αρχή, μιας και είναι διαθέσιμα όποτε χρειαστούν σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του καλαθιού των σχολικών ειδών

Όσο για το καλάθι των σχολικών ειδών, η άποψη της κ. Δεμιράκη είναι πως αυτό αποτελεί ευκαιρία για τις μεγάλες αλυσίδες να πάρουν ένα κομμάτι από τα βιβλιοχαρτοπωλεία, χωρίς όμως όφελος προς τους καταναλωτές, που είναι αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

«Δεν υποτιμώ την ανάγκη που έχει ο κόσμος για να καλύψει τις ανάγκες του με όσο το δυνατόν φτηνότερα προϊόντα, όμως σε ένα βιβλιοπωλείο μπορούσε πάντα να βρει εύρος τιμών για όλα τα προϊόντα» τόνισε.

Έτσι γίνεται τώρα μια στοχοποιημένη κίνηση, που ωθεί, με το μάρκετινγκ που κάνουν, στα μεγάλα καταστήματα και τις αλυσίδες, έναντι των μικρότερων επιχειρήσεων, τους αγοραστές.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είδη που παρουσιάζονται ως φτηνότερα, δεν είναι απαραίτητα πιο φτηνά, απλώς παίζεται το παιχνίδι του μάρκετινγκ το οποίο δεν μπορούν να ανταγωνιστούν μικρότερα καταστήματα.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κόσμος είναι ήδη μέσα στα μαγαζιά τους, λόγω των άλλων προϊόντων, είναι εύκολο για τις αλυσίδες να «πάρουν» αυτή τη δαπάνη του νοικοκυριού. Θεωρεί όμως πως και σε αυτό οι πελάτες στην επαρχία είναι πιο υποψιασμένοι, και θα στηρίξουν τα μαγαζιά που τους στηρίζουν και όλο το χρόνο.

Εμπιστοσύνη στα βιβλιοπωλεία

Όπως η κάθε χρονιά ξεκίνησε από την 1η Αυγούστου η κίνηση για τα βοηθήματα της Γ΄ Λυκείου για τα φροντιστήρια, ενώ η τσάντα άρχισε να κορυφώνεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ συνεχίζει να κινείται, σημείωσε η κ. Δέσποινα Τεπερίδου Βαφειάδη από τα βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδη.

Όσο πλησιάζει η ημέρα που τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο, θα αυξάνεται η κίνηση για τα υπόλοιπα σχολικά είδη. Οι τιμές έχουν κρατηθεί στα περυσινά επίπεδα, με μειώσεις σε κάποια είδη, με την κ. Βαφειάδη να εκφράζει τη βεβαιότητα πως είναι πιο ανταγωνιστικοί ακόμα και από το καλάθι του μαθητή, που αναφέρεται συνέχεια πανελλαδικά.

Πιστεύει δε πως μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη, που ανοίγουν τα σχολεία, θα μπουν σε πιο εντατικούς ρυθμούς, για να εξυπηρετήσουν όσους το επιθυμούν.

Οι πελάτες τους άλλωστε τους εμπιστεύονται για πάνω από 60 χρόνια, και ξέρουν τι θέλουν, σίγουρα ψάχνουν τιμές, κάνουν έρευνα αγοράς, αλλά επιστρέφουν και ψωνίζουν από το κατάστημα όσο αφορά στις τσάντες. Όσο αφορά στα υπόλοιπα σχολικά είδη, υπάρχει εμπιστοσύνη και ακόμα και αν δεν ξέρουν, τους ενημερώνουν και τους ενημερώνουν τι είναι πιο καλό, και πιο πρακτικό και οικονομικό.

Παράλληλα ξεκίνησαν τα κουπόνια του ΟΑΕΔ και του ΟΓΑ, όπου ενημερώνονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τα βιβλία που δικαιούνται, ενώ ξεκίνησε και η κίνηση στα ξενόγλωσσα φροντιστηριακά βιβλία.

Ενθουσιασμός από τους μαθητές

Σταθερές έμειναν οι τιμές, σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά, και στο Βιβλιοπωλείο Εκλογή, σύμφωνα με την κ. Μπερνά Μπεήογλου με τα μικρά παιδιά να φαίνονται ενθουσιασμένα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Χαιρόμαστε πάρα πολύ όταν έρχονται τα παιδάκια και διαλέγουμε μαζί τις τσάντες να κάνουν τη σωστή επιλογή, και τον ενθουσιασμό όταν βγαίνουν από το μαγαζί μας» σημείωσε, με την κίνηση να έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Αυγούστου.

Η παρότρυνσή τους είναι να αγοράσουν πρώτα τις τσάντες οι πελάτες τους, ώστε να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή γκάμα επιλογών, ενώ μόλις ξεκινήσει η σχολική χρονιά, περιμένουν τους μαθητές με τις λίστες των σχολικών ειδών.

Τα σχέδια είναι πολλά, τόσο σε τσάντες όσο και σε άλλα είδη, και καλύπτουν κάθε ανάγκη που μπορεί να έχουν.

«Προσπαθήσαμε και φέτος να κρατήσουμε τις τιμές σταθερές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές» σημείωσε, μιας και ο κόσμος δυσκολεύεται αρκετά με τις αυξήσεις τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, και θέλουμε να μην υπάρχει αλλαγή για να μην έχουν επιπλέον επιβάρυνση σε αυτό.

Έχει παρατηρήσει δε πως όπως κάθε χρόνο, οι γονείς θέλουν να δώσουν το καλύτερο στα παιδιά τους, στο πλαίσιο των οικονομικών τους δυνατοτήτων. Για αυτό άλλωστε θεωρεί πως δεν έχει επηρεάσει σημαντικά τους πελάτες τους οι ανακοινώσεις για το καλάθι των σχολικών ειδών, μιας και ξέρουν τι θέλουν και τι θα βοηθήσει τα παιδιά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.