Συγκρατημενα αισιοδοξος απο την συναντηση Τσιαρα ο Δημητρης Ερελιαδης

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κάνει τον απολογισμό της πρόσφατης συνάντησής του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

«Επικίνδυνη η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το παλιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής»

Θετικός είναι ο απολογισμός της πρόσφατης συνάντησης του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρη Ερελιάδη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης με τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης συναντήθηκαν με τον Υπουργό και έθεσαν μια σειρά θεμάτων που αφορούν εξειδικευμένα την περιοχή μας, όπως το ζήτημα του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, όσο και γενικότερα όπως ζητήματα υποστελέχωσης αλλά και αυτό που αφορά στην επικείμενη αναδιάρθρωση του πανελλαδικού χάρτη της δικαιοσύνης.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 31 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Ερελιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία ικανοποίησης των αιτημάτων που τέθηκαν, κρατώντας ωστόσο στάση αναμονής καθώς όπως εξήγησε «πολλές φορές κάτι ξεκινάει με καλή διάθεση, δίχως να ακολουθείται από το αντίστοιχο αποτέλεσμα». Υπογράμμισε ωστόσο πως «δεν θα ήθελα να μείνουμε σε φωτογραφίες και υποσχέσεις, γι’ τον λόγο αυτό θα παρακολουθούμε το σύνολο των θεμάτων από κοντά, θα ενοχλούμε συνέχεια και θα δούμε πώς θα προχωρήσουν. Κρατάμε όμως την θετική στάση του υπουργού που έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον και κατά τη διάρκεια της συνάντησης» συμπλήρωσε.

Ως προς το αίτημα του δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής ο κ. Ερελιάδης υπενθύμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό τίθεται στην ηγεσία του Υπουργείου, εξηγώντας πως ο φάκελος κατατέθηκε εκ νέου καθ’ ότι πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα «διάσωσής» του. «Ξαναπήγαμε τις προτάσεις μας στον υπουργό και αυτό έγινε λόγω της προχωρημένης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το παλιό δικαστικό μέγαρο, προκρίνοντας να παραχωρηθεί στον Δήμο Κομοτηνής, στο ίδιο πλαίσιο με την Τσανάκλειο, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να μπορέσει να προχωρήσει με πιο ταχύς ρυθμούς την αναγκαία αναπαλαίωση, συντήρηση και αξιοποίησή του» ανέφερε για να υπογραμμίσει τη θετική στάση του Υπουργού.

Ερωτηθείς ως προς τις αντιδράσεις για την παραχώρηση που υπήρξαν στο παρελθόν σε τοπικό επίπεδο από δικαστικούς λειτουργούς και το κατά πόσο αυτές έχουν πλέον καμφθεί ο κ. Ερελιάδης εξήγησε πως «οι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν πλέον αποχωρήσει από την περιοχή» για να συμπληρώσει πως «η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το δικαστικό μέγαρο καθίσταται επικίνδυνη και ως εκ τούτου θα πρέπει να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση».

Δεν τίθεται ζήτημα μεταφοράς οποιονδήποτε δομών

Ως προς το κομμάτι τις επικείμενης αναδιάρθρωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας και το ενδεχόμενο αλλαγών στις υπηρεσίες της Κομοτηνής, πολύ δε περισσότερο στα σενάρια αποδυνάμωσής της, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου έκανε σαφές πως το μήνυμα προς τον υπουργό ήταν το ότι «η Κομοτηνή δεν μπορεί να χάσει δικαστικές δομές» για να λάβουν τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι βασικός άξονας στις σκέψεις του υπουργείου είναι ότι όπου υπάρχει έδρα περιφέρειας, όπως η Κομοτηνή, δεν τίθεται ζήτημα μεταφοράς οποιονδήποτε δομών.

Ο κ. Ερελιάδης θέλησε ωστόσο να τονίσει πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, με το υπουργείο να βρίσκεται αυτή τη στιγμή το στάδιο της συγκέντρωσης των απαραίτητων πληροφοριών από τις δομές όλης της χώρας, για την υφιστάμενη λειτουργία τους, ούτως ώστε η όποια συζήτηση να ανοίξει μετά το 2023.

Η λειτουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων προκρίνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως λύση στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δικαστηρίων όλης της χώρας, δεδομένου ότι και το πρόγραμμα της κινητικότητας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ τέλος θετική ήταν και η απόκριση του Υπουργού στο κατ’ επανάληψη υποβληθέν αίτημα και της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων που αφορά στην υποβολή δηλώσεων αποδοχής κληρονομιάς και στα Ειρηνοδικεία. Στην περίπτωση αυτή όπως τόνισε κλείνοντας προωθείται λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης που ξεκαθαρίζει τις περιπτώσεις εκείνες που θα γίνονται αποδεκτές οι αποδοχές κληρονομιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.