Συγκλονιστικες καταγγελιες απο τη μια, προσπαθεια υποβαθμισης της καταστασης απο την αλλη

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας υποβάθμισης των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, προσπάθειας που έρχεται ως κυματοθραύστης των πρόσφατων διαμαρτυριών μερίδας γιατρών και των παραστάσεων της «Πρωτοβουλίας Αντίστασης» και του ΠΑΜε.

Οι καταγγελίες των διαμαρτυρόμενων γιατρών είναι πολύ σοβαρές για να περάσουν στα «ψιλά». Καταγγελίες που πληθαίνουν καθημερινά, ερχόμενες και από άλλα νοσοκομεία (συγκλονιστικές και αυτές του Ρεθύμνου) και αποτυπώνοντας μια ζοφερή κατάσταση στον χώρο της υγείας. Δίνοντας συνέχεια στα τεκταινόμενα, δημοσιοποιούμε τα στοιχεία που κατέθεσε σε συζήτησή μας προ καιρού ο παιδίατρος και διευθυντής του Ε.Σ.Υ. στο νοσοκομείο κ. Δημήτρης Αδαμίδης και τα οποία θεωρήσαμε σωστό να μην κοινοποιήσουμε πριν την τελευταία κινητοποίηση. Κι αυτό γιατί σε τόσο σημαντικά κι ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα δεν έχουν θέση οι «πρωτιές» και οι «αποκλειστικότητες», αλλά η ουσία και η επίλυση των καυτών προβλημάτων.

Προλαβαίνοντας όλους εκείνους που λίγες μέρες αργότερα –στη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων- βγήκαν να πείσουν ότι «δεν τρέχει τίποτε», οι αναγνώστες του «ΠτΘ» γνωρίζουν όσα ο κ. Αδαμίδης είχε καταθέσει για τις εισηγήσεις Μόσιαλου, Πισσαρίδη και Κατσέλη, καθώς και για τον νόμο Ξενογιαννακοπούλου. Γνωρίζουν επίσης για το πέρασμα των Κέντρων Υγείας στους δήμους και το πέρασμα των νοσοκομείων κάτω των τετρακοσίων κλινών στην Περιφέρεια, κατ’ εφαρμογή του «Καλλικράτη». Στοιχεία για τα οποία δεν ακούσαμε ούτε λέξη από το στόμα εκείνων που προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν την κατάσταση απέναντι στις κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας… Ιδού τι προβλέπει ο κ. Αδαμίδης για το μέλλον του νοσοκομείου Ξάνθης και άλλων περιφερειακών νοσοκομείων: «Τα νοσοκομεία που θα περάσουν στον “Καλλικράτη” θα θεωρούνται επιχειρήσεις, θα κρίνονται με βάση λογιστικά κριτήρια και θα πρέπει τα έσοδα να είναι περισσότερα από τα έξοδα. Όμως, ένα νοσοκομείο για να έχει κέρδος, θα πρέπει να χρεώνει την ημερήσια νοσηλεία τριακόσια ευρώ και όχι γύρω στα εξήντα που χρεώνεται σήμερα. Αν γίνει αυτό θα χρεοκοπήσουν τα ταμεία, αφού ή τα νοσοκομεία θα έχουν έλλειμμα ή τα ταμεία… Η άλλη περίπτωση είναι να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα με υποβάθμιση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών ή με τη γενναία συμμετοχή των ασθενών στα έξοδα». Όσο για τη συνέχεια, ο συνομιλητής μας επικαλείται καταγεγραμμένα παραδείγματα: «Η εμπειρία άλλων χωρών που εφαρμόστηκε τέτοιο σύστημα (Αγγλία, Γερμανία) μας δείχνει ότι όποιο νοσοκομείο δεν είχε κέρδος την πρώτη χρονιά, πέρασε σε επιτήρηση. Τη δεύτερη πωλείται σε ιδιώτη, αυτός απολύει το προσωπικό και ξαναπροσλαμβάνει ένα μέρος του (συνήθως 50%) με ατομικές συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Δηλαδή με τη μια ή με την άλλη μορφή, τα νοσοκομεία θα ιδιωτικοποιηθούν. Είτε με συγχώνευση, με συμμετοχή ασθενών στα νοσήλια, με κατάργηση ή με αποκλεισμό ολόκληρων κοινωνικών ομάδων –όπως οι ανασφάλιστοι- τα νοσοκομεία θα ιδιωτικοποιηθούν».

Μια εξοργιστική ιστορία: Θα άφηναν ανασφάλιστο παιδί να πεθάνει!

Ο κ. Αδαμίδης σημειώνει ότι «έχουμε ήδη μια μεγάλη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου. Και λόγω μείωσης του προσωπικού και λόγω μείωσης του εξοπλισμού, αλλά και λόγω αποκλεισμού κοινωνικών ομάδων». Και καταθέτει τις λεπτομέρειες ενός συγκλονιστικού περιστατικού, στην προσπάθεια να καταδείξει την κατάσταση που επικρατεί: «Παιδί ανασφάλιστου μετανάστη από τη Βουλγαρία διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με σπασμούς για δυόμισι ώρες και άμεσο κίνδυνο θανάτου. Έτυχε να είμαι ο γιατρός που το αντιμετώπισε και όταν συνήλθε έπρεπε να γίνει περαιτέρω διερεύνηση από παιδονευρολόγο, εγκεφαλογράφημα και μαγνητική τομογραφία. Αποφασίσαμε να το στείλουμε στη Θεσσαλονίκη, αλλά αρνήθηκαν να το δεχτούν γιατί ήταν ανασφάλιστο και είπαν ότι «οι ανασφάλιστοι δεν έχουν θέση, με το ίδιο ασθενοφόρο θα το στείλουμε πίσω»!… Μετά από συνεννόηση με τον παιδονευρολόγο, ανέλαβε να το εξετάσει και να κάνει εγκεφαλογράφημα δωρεάν. Έμενε η μαγνητική τομογραφία που κοστίζει 250 ευρώ και το νοσοκομείο Ξάνθης αρνήθηκε και του έβγαλε εξιτήριο γιατί ήταν ανασφάλιστο. Το αποτέλεσμα: πέντε νοσηλείες με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα μέσα σε ένα δίμηνο! Συνολικό κόστος τους τα 1.200 ευρώ, έναντι 250! Συνάγεται λοιπόν ότι απλώς θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι οι ανασφάλιστοι δεν μπορούν να πατούν το πόδι τους στα νοσοκομεία. Και αυτοί δεν είναι λίγοι, αφού μόλις πρόσφατα διάβαζε κανείς στον τύπο ότι το 30% των προσερχόμενων και το 10% των εισαγωγών στο ΑΧΕΠΑ είναι ανασφάλιστοι (στην Ξάνθη είναι λιγότεροι… προς το παρόν). Σήμερα όμως ο κύριος όγκος των ανασφάλιστων είναι οι μετανάστες, ενώ αύριο θα είναι οι άνεργοι και είναι κάτι που σιγά-σιγά θα μας αγγίζει όλο και περισσότερο».

Ρωτώντας τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης για το παραπάνω περιστατικό, μας είπε: «Πάντα συνέβαιναν τέτοια περιστατικά. Δεν έχουμε νευροχειρουργική κλινική αφού δεν προβλέπεται από τον οργανισμό του νοσοκομείου, όπως δεν υπάρχει και εντατική παίδων και αναγκαζόμαστε να τα διακομίζουμε σε άλλα νοσοκομεία. Έχω δώσει εντολή και όταν πρόκειται για παιδί δεν εξετάζουμε καν αν έχει ασφάλιση ή όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει παιδί και να το αφήσουμε να φύγει, δεν το συζητώ καν»…

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και μέσων

Συνεχίζοντας την καταγραφή των καταγγελιών του κ. Αδαμίδη, όπως αυτός… χειμαρρωδώς τις δημοσιοποιεί, τον ακούμε να δηλώνει: «Άλλο παράδειγμα από το νοσοκομείο Ξάνθης: ελλείψει προσωπικού έχει παραλύσει όλος ο χειρουργικός τομέας. Συνταξιοδοτήθηκε ένας αναισθησιολόγος κι έμειναν τρεις που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κι έτσι δεν μπαίνουν τακτικά χειρουργεία. Μπαίνουν μόνο έκτακτα –κι αυτά με φειδώ- και οι χειρουργοί και οι ορθοπεδικοί βαρέθηκαν να κάθονται! Κάποιοι ασθενείς συνήθως μεγάλης ηλικίας με ένα είδος κατάγματος που κινδυνεύει κανείς να πεθάνει, περιμένουν δεκαπέντε και είκοσι μέρες, παρόλο που είναι έκτακτο χειρουργείο. Όσο για τα τακτικά, οι περισσότεροι συνάδελφοι τούς στέλνουν σε άλλα νοσοκομεία, αφού αν τους βάλουν στη λίστα θα καθυστερήσουν πολύ».

Περνώντας στις ελλείψεις υλικών και μέσων, ο επικεφαλής του Ε.Σ.Υ. τις χαρακτηρίζει «συνεχείς και κυκλικές» και εξηγεί: «Δηλαδή δεν λείπει συνέχεια το ίδιο πράγμα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα έλειπαν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών που γράφονται οι πρώτες και πάρα πολύ σημαντικές για όλη τη μετέπειτα ζωή τους εξετάσεις, εμβόλια κλπ. Δεν μας έστελνε το υπουργείο, είχαμε 150 βιβλιάρια για πεντακόσια παιδιά που γεννήθηκαν από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα. Οι άλλοι 350 πήραν τα στοιχεία γραμμένα σ’ ένα… χαρτί που εύκολα χάνεται. Υπήρχαν σοβαρά περιστατικά για τα οποία το νοσοκομείο δεν είχε φάρμακο. Και μιλάμε για νοσοκομειακό φάρμακο που δεν κυκλοφορεί έξω και δεν το βρίσκεις σε φαρμακεία. Απ’ το να μη χορηγηθεί καθόλου, δόθηκε… μικρότερη δόση! Ο οφθαλμίατρος λέει ότι από τον Μάιο λείπει ο φακός από το μηχάνημα που μετράει τα γυαλιά! Αναγκάζεται να διώχνει τους μισούς από τους καθημερινούς αρρώστους χωρίς να τους εξυπηρετήσει. Οι νοσοκόμες χρησιμοποιούν δυο φορές τα ίδια γάντια, με κίνδυνο αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και οι γιατροί σπάζουν τα ξυλάκια εξέτασης του στόματος στη μέση για να μπορέσουν να φτάσουν για περισσότερες εξετάσεις!».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Αδαμίδης συνοψίζει τα καταγγελλόμενα και φτάνει στο εύλογο συμπέρασμα: «Δεν είναι απαραίτητο ν’ αλλάξει μια ταμπέλα και πλέον το νοσοκομείο Ξάνθης να γίνει Κέντρο Υγείας. Μπορεί να συνεχίσει να λέγεται νοσοκομείο, αλλά τελικά να παρέχει υπηρεσίες Κέντρου Υγείας…».

«Ειδικότητες αποδομούνται με προκαθορισμένη σειρά»

Πίσω απ’ όλα αυτά, ο συνομιλητής μας διακρίνει μια ολόκληρη πολιτική «φιλοσοφία» και πρακτική, που καταθέτει με αφοπλιστικό τρόπο: «Δεν πρέπει να φαίνονται παράξενα αυτά που γίνονται στην υγεία. Στις συνθήκες του καπιταλισμού, η υγεία δεν είναι άλλο από την επιδιόρθωση της εργατικής δύναμης: “Σε διορθώνω για να μπορείς να δουλεύεις”. Όταν όμως έχω ένα εκατομμύριο ανέργους, έχω μια ρεζέρβα εργατικού δυναμικού και δεν χρειάζεται να σε επιδιορθώσω. Γιατί να πληρώσω αυτόν που τραυματίστηκε στη δουλειά, τον άρρωστο ή τον κουρασμένο; Τον απολύω και παίρνω τον υγιή που είναι ρεζέρβα. Αυτό το βλέπουμε και ιστορικά: ειδικότητες όπως η δική μου (παιδιατρική), ήταν από τις τελευταίες που αναπτύχθηκαν στην ιατρική και μόνο όταν η κοινωνία συνειδητοποίησε ότι το παιδί είναι εν δυνάμει παραγωγική δύναμη. Μετά αναπτύχθηκε η ψυχιατρική και τελευταία η γηριατρική. Και με την αντίστροφη σειρά αποδομούνται: πρώτα θα φύγουν οι δομές της γηριατρικής, μετά της ψυχιατρικής και ακολούθως της παιδιατρικής».

Τα πολλά που έχουμε καταγράψει από τη μακρά συνομιλία μας με τον Δημήτρη Αδαμίδη δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα και μόνο δημοσίευμα. Αυτό που μένει είναι η δυσχερέστατη κατάσταση στη υγεία και στο νοσοκομείο Ξάνθης ειδικότερα, καθώς και η προσπάθεια υποβάθμισής της από τη διοίκηση και μερίδα του συλλόγου εργαζομένων με εμφανείς πολιτικές κατευθύνσεις. Γνωστές και καταγεγραμμένες είναι άλλωστε οι παλινωδίες κάποιων, που έρχονται να επιβεβαιώσουν περίτρανα τις εκτιμήσεις. Όμως η υγεία είναι αγαθό και μαζί με την κοινωνική ασφάλιση είναι κεκτημένα που δεν ήρθαν κατόπιν… καλής θέλησης κάποιων, αλλά κερδήθηκαν με αγώνες και άφθονο αίμα. Για τον λόγο αυτό θα επανέλθουμε στο μείζον κοινωνικό ζήτημα…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.