Συγκινησαν τα λογια του Πατριαρχη στη Σηλυβρια για την εορτη του Αγιου Νεκταριου

«Ο Πατριάρχης σας υπόσχεται ότι, μέχρι τελευταίας του αναπνοής, θα συνεχίσει να επισκέπτεται ως ταπεινός προσκυνητής τις κοιτίδες του Γένους στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη»

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας, στην Ανατολική Θράκη, γενέτειρα πόλη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, με την ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης του.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο για τους αναπαυομένους στην πόλη και την περιοχή, “τους τε ειρηνικώς κοιμηθέντας και τους μαρτυρικώς τελειωθέντας”.

Ακολούθως, στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η τιμή προς τους Αγίους μας, η ευλαβική προσκύνηση των θαυματουργών εικόνων και των λειψάνων τους, αποτελεί πνοή αιωνιότητος, πανδαισία φωτός και πηγή πνευματικής ανακαινίσεως και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που ο Άγιος Νεκτάριος απέδιδε προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία, όπως είπε, κατέχει περίοπτη θέση στην Ορθόδοξη αυτοσυνειδησία.

Καλωσορίζοντας όλους τους προσκυνητές στην αγιοτόκο Σηλυβρία, ο Παναγιώτατος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό «προς τους αγαπητούς προσκυνητές εξ Ελλάδος και προς όλους τους εκ του μακρόθεν εν πνεύματι παρόντας και συναγαλλομένους Σηλυβριανούς, που δεν λησμονούν τη γη των Πατέρων τους, τιμούν τις ρίζες τους και τις αξίες, οι οποίες είναι άρρηκτα συναρμοσμένες με τις πατρώες παραδόσεις, και γνωρίζουν ότι με αυτές τις αρχές και με αυτή την πνευματική κληρονομιά συνδέεται και το μέλλον μας». Και στη συνέχεια τόνισε: «Ο Πατριάρχης σας υπόσχεται ότι, μέχρι τελευταίας του αναπνοής, θα συνεχίσει να επισκέπτεται ως ταπεινός προσκυνητής τις κοιτίδες του Γένους στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, θα λειτουργεί και θα προσεύχεται στους ναούς μας, τους αναστηλωμένους και τους ερειπιώδεις, θα αγωνίζεται για να διασωθεί η πολιτισμική και θρησκευτική μας κληρονομιά και δεν θα παύσει να τελεί τρισάγια υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προγόνων μας, οι οποίοι έζησαν στην ευλογημένη αυτή γη, έβαλαν τη σφραγίδα τους στην κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό της, και αναπαύονται στα άγια χώματα, προσδοκώντες ανάστασιν νεκρών».

«Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος ένας από εκείνους που αγωνίζονται για να διαφυλάξουμε τον τόπον και τον τρόπον του βίου της Ρωμιοσύνης»

Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο για το έργο του και όλα όσα πέτυχε ως Ποιμενάρχης αυτής της Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, στην Ανατολική Θράκη, αλλά και ως Επόπτης της Περιφέρειας Υψωμαθείων της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. «Ανήκει ο αγαπητός αδελφός στη χορεία εκείνων των ημετέρων, οι οποίοι αγωνίζονται για να κρατήσουμε τα προσκυνήματά μας ανοιχτά, τους ναούς μας έτοιμους να υποδεχθούν τους προσκυνητές από όλη την οικουμένη, για να διαφυλάξουμε τον τόπον και τον τρόπον του βίου της Ρωμιοσύνης, τα ευαγή ιδρύματά μας, την αρχοντιά και την ευγένεια της Ομογενείας». Επίσης, ο Πατριάρχης, ευχαρίστησε και τις Αρχές που χορήγησαν την άδεια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας. 

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας, και εκπρόσωποι Θρακικών Σωματείων από την Ελλάδα.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, και Προύσης κ. Ιωακείμ, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., οι Εντιμ. Πρόξενοι της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Πόλη, κ.κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης και Maxim Vdovichenko, ο Εντιμ. Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, καθώς και πιστοί από την Σηλυβρία και προσκυνητές από την Πόλη και το εξωτερικό. 

Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι του Δήμου Σηλυβρίας και των τοπικών Συλλόγων Ανταλλαγέντων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.