Συγκεντρωση υπογραφων για την ακυρωση της δημιουργιας HOT SPOT στο Φυλακιο

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας

Στην «μάχη» της σχεδιαζόμενης επέκτασης της δομής του Κέντρου Υποδοχής και Κράτησης στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας μπαίνει και η τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία.

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, έχει δημιουργηθεί μια σελίδα συγκέντρωσης υπογραφών στην γνωστή πλατφόρμα Avaaz με αίτημα την ακύρωση της όπως αναφέρεται της δημιουργίας HOT SPOT στο Φυλάκιο, με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, 5 Ιανουαρίου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 700 υπογραφές.

Το κείμενο που συνοδεύει την καμπάνια συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών έχει ως εξής:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας, και όλοι οι κάτοικοι του Έβρου  με τεράστια ανησυχία παρακολουθούμε την αιφνιδιαστική απόφαση δημιουργίας – επέκτασης δομής φιλοξενίας 1500 παράτυπων μεταναστών στην τοπική κοινότητα Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας. Η φήμη έγινε γεγονός με τη δημοσίευση στην Διαύγεια στις 28/12/2020 (ΨΞΤΤ46ΜΔΨΟ-6ΙΚ) πρόσκλησης υποβολής προτάσεων με τίτλο «Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Υ.Π.Υ.Τ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στο Ν. Έβρου».

Από το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου ύψους 30 εκατομμυρίων €.Όπως αναφέρει η πρόσκληση στην δομή θα εγκατασταθούν οικίσκοι διαμονής καθώς και χώροι εστίασης – ψυχαγωγίας, ιατρείων, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων – στεγνωτηρίων, πολυχώρων, γραφείων διοίκησης, γραφείων φρουράς. Επίσης, προβλέπεται χώρος άθλησης και χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπου θα στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, τα γραφεία πυροσβεστικής υπηρεσίας και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Στη δομή θα κατασκευαστεί δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων και Η/Μ ενώ προβλέπεται και δημιουργία περιμετρικής οδού με περίφραξη. Εντωμεταξύ αίσθηση προκαλεί η ημερομηνία ανάρτησης της εν λόγω απόφασης η οποία είναι 29 Δεκεμβρίου και ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή μόλις δύο ημέρες, πράγμα που δείχνει την βιασύνη που δείχνει η αρχή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου προκειμένου να μην επιτρέψει τις τοπικές αρχές να εκφράσουν αντίθεση.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας εμμένει σταθερά στις θέσεις του σχετικά με το δικαίωμα στην υγεία και αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις. Όμως δεν μπορεί να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας 1500 ατόμων στον βόρειο Έβρο. Αντί άλλου επιχειρήματος (Θράκη, μειονότητα, συνθήκη της Λωζάννης, αντιαναπτυξιακή δραστηριότητα, δημογραφικό – ερήμωση των χωριών και πόσα άλλα) θέτουμε μια παράμετρο. Οι Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας όπου τον προηγούμενο Μάρτιο παρακολούθησε όλη η Ευρώπη την εργαλειοποίηση τόσων χιλιάδων ανθρώπων να προσπαθούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από το Φυλάκιο. Μια ταυτόχρονη εξέγερση και 2000 μεταναστών σε κοντινή απόσταση θα ελαχιστοποιούσε τα περιθώρια άμυνας του νομού μας επομένως της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης.

Κανένα ανταποδοτικό όφελος δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο που θα διατρέχει εφεξής η περιοχή μας. Έχουμε μάθει να ζούμε με τον κίνδυνο εκτός των συνόρων μας όχι όμως και εντός. Επειδή δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε αλλά ούτε και να υποθηκεύσουμε την ζωή και το μέλλον των παιδιών μας,   ΚΑΛΟΥΜΕ  όλους τους φορείς και κατοίκους του νομού μας αλλά και κάθε νομού της χώρας μας, της διασποράς και όσων νοιάζονται για μας  όπως ακριβώς μας στήριξαν τον Μάρτιο 2020 να μας στηρίξουν και πάλι στην υπεράσπιση της Ελλάδας μας».

Όσοι επιθυμούν να συνυπογράψουν το αίτημα μπορούν να το κάνουν στο https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/prothypoyrgo_elladas_kyriako_mitsotaki_akyroste_ti_dimioyrgia_hotspot_sto_fylakio_orestiadas_evroy/?rc=fb&fbclid=IwAR1r2w1l5tdDCYKKMlJB_x_WJAwmnUSLGGYBV9Xe8PZ2RcvCNEW0BzBrcHc

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.