«Συγχρονη Μεταναστευση και Προσφυγες στην Ελλαδα»: Προγραμμα επιμορφωσης απο το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΔΠΘ

Για στελέχη του Ελληνικού Στρατού και απασχολούμενους στον χώρο του προσφυγικού και της μετανάστευσης

Μαρία Πεμπετζόγλου: «Το πρόγραμμα θα προσφέρει στους συμμετέχοντες τα εργαλεία εκείνα προκειμένου να χειριστούν αποτελεσματικά ζητήματα που συνδέονται με τη διαχείριση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους»

Τη γνωριμία και εξοικείωση με βασικές έννοιες όπως μετανάστης και πρόσφυγας καθώς και την αποσαφήνιση εννοιών και διαστάσεων του φαινομένου και των πολιτικών που ασκούνται στην διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προκειμένου να χειριστούν αποτελεσματικότερα ζητήματα που ανακύπτουν στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους έχει ως στόχο το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σύγχρονη Μετανάστευση και Πρόσφυγες στην Ελλάδα» που υλοποιεί το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί από τις 31 Ιανουαρίου έως και τις 13 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, σε συνέχεια του αντίστοιχου προγράμματος που είχε υλοποιηθεί με επιτυχία τον περασμένο Ιούνιο και αφορά κυρίως σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού όλων των Όπλων και Σωμάτων αλλά και ενδιαφερομένους εκτός που ενδεχομένως ασχολούνται με τον χώρο της μετανάστευσης και των προσφύγων.

Όπως εξήγησε η Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του  Δ.Π.Θ. κ. Μαρία Πεμπετζόγλου, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» «σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει μια διεπιστημονική προσέγγιση του φαινομένου της σύγχρονης μετανάστευσης και του προσφυγικού, με στόχο να αποσαφηνίσει έννοιες και διαστάσεις του φαινομένου και των πολιτικών που ασκούνται για τη διαχείρισή του». Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, που είναι διάρκειας 44 ωρών σε διάστημα 2 μηνών, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πρακτικά τα επιστημονικά εργαλεία και τις γνώσεις που προσφέρονται, προκειμένου να χειριστούν αποτελεσματικά ζητήματα που συνδέονται με τη διαχείριση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους. 

Ειδικότερα οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες αναμένεται να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες, όπως μετανάστης, πρόσφυγας, και τη διάκριση αυτών, να κατανοήσει τους μηχανισμούς προστασίας και τα βασικά δικαιώματα κάθε ομάδας και τις νομικές υποχρεώσεις των κρατών έναντι κάθε μιας απ’ αυτές, να αποκτήσει γνώσεις που αφορούν στη συλλογή, ανάλυση, σύνθεση και οργάνωση πληροφοριών για την διευθέτηση των εξωτερικών συνόρων καθώς την λειτουργία της Frontex και να αντιλαμβάνεται τις βασικές αρχές, και έννοιες αναφορικά με το νέο υπό διαμόρφωση διεθνές σύστημα με έμφαση στην επίτευξη περιφερειακών ισορροπιών  ισχύος και την αντανάκλαση σε Ευρώπη, Ελλάδα και Τουρκία, καθώς επίσης τις πολιτικές που θα κληθεί να διαμορφώσει η ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση και του ρόλου της  Ελλάδας ως κράτος πρώτης γραμμής.

Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος

Σε ό,τι αφορά τη δομή του προγράμματος αυτή διαχωρίζεται σε δέκα θεματικές ενότητες οι οποίες έχουν ως εξής:

1. Μετανάστες/αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες: Εννοιολογικές διακρίσεις και προστατευτικό  πλαίσιο.

2. α) Η οικονομική και γεωγραφική διάσταση της μετανάστευσης
β) Δομές και Μηχανισμοί Χρηματοδότησης Προγραμμάτων

3. Γεωπολιτικές διαστάσεις της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης:
α) Ο ρόλος της Ε.Ε.
β) Επιδράσεις στην εξωτερική πολιτική και Ελληνική ασφάλεια

4. Ανθρωπολογικές διαστάσεις της προσφυγικής μετανάστευσης

5. Κοινωνιολογικές διαστάσεις της προσφυγικής μετανάστευσης: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία.

6. Τομείς και διαδικασίες παροχής προστασίας στην πράξη – από την πρώτη υποδοχή έως την ένταξη: Ο ρόλος των Μ.Κ.Ο.

7. Η εγκληματοποίηση και ασφαλειοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής

8. Μετανάστευση και θυματοποίηση: η Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων και η αρχή της μη-επαναπροώθησης

9. Ειδικές ανάγκες προστασίας ευάλωτων αιτούντων διεθνή προστασία (ασυνόδευτοι ανήλικοι, θύματα έμφυλης και σεξουαλικής βίας, εμπορίας ανθρώπων κ.ά.)

10. Η δράση της Frontex

Όπως εξήγησε η κ.Πεμπετζόγλου δεδομένων και των περιορισμών του κορωνοϊού η διδασκαλία θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως μέσω πλατφόρμας σύγχρονης εκπαίδευσής σε ειδικά διαμορφωμένο διαδικτυακό περιβάλλον με σύγχρονες συνεδρίες αλλά και υλικό ασύγχρονης εκπαίδευσης στο οποίο θα μπορούν οι συμμετέχοντες να έχουν πρόσβαση όποτε το επιθυμούν. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτές στο  πρόγραμμα διδάσκουν μέλη ΔΕΠ του ΔΠΘ και καταξιωμένοι/ες επιστήμονες, εξειδικευμένοι στο γνωστικό αντικείμενο των επιμέρους θεματικών ενοτήτων, οι οποίοι διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα.

«Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τις κοινωνίες από αρχαιοτάτων χρόνων και εμείς ως λαός έχουμε επιδείξει κινητικότητα και συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα» σημείωσε η ίδια για να υπογραμμίσει πως «από αυτήν την σκοπιά θα πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόγραμμα».

Η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων είναι στις 17 Ιανουαρίου και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας my.kedivim.duth.gr όπου θα επιλέγεται το πεδίο Υποβολή Αίτησης (https://my.kedivim.duth.gr/index.php?r=onlineadmission/registration/index)

Info

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κυρία Παρασκευή Τσινασλανίδου, τηλεφωνικώς, ώρες 12:00-14:00, στο 6978989475, ή με email στο [email protected] ή [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.