Συγχωνευση νοσοκομειων με κοινο διοικητη

Η ανάγκη συγχώνευσης νοσοκομειακών μονάδων αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία, ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο χθεσινής σύσκεψης του κ. Ανδρέα Λοβέρδου με έντεκα διατελέσαντες υπουργούς Υγείας. Στον «εθνικό διάλογο», όπως τον ονόμασε ο υπουργός, συμμετείχαν οι Παρασκευάς Αυγερινός, Γιάννης Φλώρος, Απόστολος Κακλαμάνης, Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Σούρλας, Δημήτρης Σιούφας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Αναστάσιος Πεπονής, Κώστας Γείτονας, Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Αβραμόπουλος (η κ. Ξενογιαννακοπούλου απουσίαζε στο εξωτερικό).

Παραγωγική η συνάντηση με τους έντεκα πρώην υπουργούς

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική και προανήγγειλε νέα σύσκεψη μετά τα Χριστούγεννα, με θέμα την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρώην υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε τη συνάντηση «συμβολική», τονίζοντας ότι «οι τομές που χρειάζονται να γίνουν, δεν μπορεί να έχουν ως μόνο στόχο την ικανοποίηση των εντολών της τρόικας». Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Λοβέρδος περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας ότι το ΕΣΥ διαθέτει πολλές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Ανακοίνωσε στους διατελέσαντες υπουργούς ότι τον Μάρτιο περιμένει να ολοκληρωθεί η σύνταξη του υγειονομικού χάρτη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για την αξιολόγηση των εθνικών αναγκών σε μονάδες Υγείας. Θα ακολουθήσει εθνικός διάλογος και έως τον Ιούνιο θα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε χθες ότι θα νομοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα να διοικούνται περισσότερα του ενός νοσοκομεία από ένα στέλεχος: «Αντί να καταργήσεις ένα νοσοκομείο, το συνδιοικείς με ένα άλλο», τόνισε ο υπουργός, για να διευκρινίσει: «Γιατί στον ιδιωτικό τομέα ένας άνθρωπος μπορεί να διευθύνει, ως διευθύνων σύμβουλος, δύο ή τρεις μεγάλες επιχειρήσεις και να μην μπορεί ένα νοσοκομείο με 50 κρεβάτια να το διοικήσει ένας, με αναπληρωτή διοικητή και ένα μεγάλο διοικητικό συμβούλιο»;

Για το θέμα των συγχωνεύσεων, σημείωσε ότι θα αξιοποιηθεί ακόμη και η μικρότερη μονάδα μέσα στο ΕΣΥ. Σε καμία περίπτωση – είπε – δεν θα μείνει γιατρός ή νοσηλευτής χωρίς δουλειά και ασθενής χωρίς κρεβάτι. «Έχουμε την επιλογή ένα μικρό νοσοκομείο να το μετατρέψουμε σε νοσοκομείο ειδικευμένο για μία ασθένεια και οι υπόλοιποι υπηρετούντες να μεταφερθούν σε άλλο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχής».

Ένταξη στο ΕΣΥ

Σε πρώτη φάση, θα γίνει ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και μεταφορά των πολυϊατρείων του Ιδρύματος, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «πληθωρισμό» δημόσιων μονάδων, επισημαίνοντας ότι «…η Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη νοσοκομεία». Επικαλέστηκε και πρόσφατη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, ο οποίος του είπε ότι η Γερμανία, με πληθυσμό 82 εκατομμυρίων, έχει 240 νοσοκομεία, την ώρα που η Ελλάδα, με 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχει 132: «…Εχω πέντε νοσοκομεία σε πενήντα χιλιόμετρα και τα πέντε φωνάζουν ότι δεν έχουν προσωπικό. Αυτό είναι συνέχεια της διοικητικής ακαταστασίας που συγκροτεί το πελατειακό κράτος…» τόνισε ο υπουργός.

Πηγή : « Έθνος», 30/11/ 2010

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.