Σβηνει η κτηνοτροφια στην ΠΑΜΘ

Στο 30% η μείωση των αμνοεριφίων τα τελευταία χρόνια, που επιταχύνεται από την πρόσφατη αύξηση του κόστους

Με ποικίλες διαπιστώσεις, και τη διαβεβαίωση ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο βρίσκεται στο πλευρά τους, αλλά με το τελικό ψήφισμα να εκδίδεται σε δεύτερο χρόνο, πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Κτηνοτροφία την Παρασκευή 24 Ιουνίου στην Κομοτηνή.

Κατά την διάρκεια του συμβουλίου εκτέθηκαν όλα τα ζητήματα των κτηνοτρόφων, τόσο πάγια αιτήματα που αφορούν την κατανομή των βοσκοτόπων, τις επιδοτήσεις, αλλά και τη λειτουργία των κτηνιατρικών υπηρεσιών στην ΑΜΘ, μέχρι τα επίκαιρα, που αφορούν την δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής και της ενέργειας, που απειλούν τον τομέα της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας με ολοκληρωτικό αφανισμό.

Στη συνεδρίαση πάντως, πέρα από τα προβλήματα, τονίστηκε επανειλημμένως η ανάγκη για κοινή διεκδίκηση από το Υπουργείο, κάτι το οποίο έχει φέρει αποτέλεσμα σε άλλες Περιφέρειες, με το παράδειγμα της Κρήτης να ακούγεται πολλές φορές από διάφορους ομιλητές, τόσο κτηνοτρόφους όσο και περιφερειακούς Συμβούλους.

Όπως αναφέρθηκε δε η μείωση των αμνοεριφίων τα τελευταία χρόνια ανέρχεται στα 30,5%, και ενώ υπήρξε μια μικρή αύξηση στα βοοειδή του 6%, η μείωση στις εκμεταλλεύσεις και στους ανθρώπους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, είναι πολύ σημαντική.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί σύμφωνα με τα όσα εκτέθηκαν στη συνεδρίαση πως η Ροδόπη έχει το μεγαλύτερο αριθμό εκτροφών (1.296) και τον μεγαλύτερο αριθμό αιγοπροβάτων (190.466) στην ΑΜΘ.

Πολλαπλά τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Το γενικό πλαίσιο των διεκδικήσεων 9 κτηνοτροφικών Συλλόγων της ΑΜΘ έδωσε ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του συνδέσμου Καβάλας, που ζήτησε μεταξύ άλλων, να επισκεφτεί η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ την περιοχή μας, για να συζητήσουν αλλαγές στην νέα ΚΑΠ 2021-2027 και τον τρόπο κατανομής άμεσων ενισχύσεων, με ένα από τα κυριότερα αιτήματα τους την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη να γίνει δικαιότερη κατανομή βοσκοτόπων και να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας μας, που είδαν παρόλο που έχουν το ζωικό κεφάλαιο, να «φεύγουν» οι βοσκότοποι ωφελώντας κτηνοτρόφους σε άλλες Περιφέρειες.

Όσο για το κόστος παραγωγής, σημείωσε πως έχουν ζητήσει από το Υπουργείο να δοθεί στήριξη 150 ευρώ ανά ζωική μονάδα ως στήριξη στην αύξηση των ζωοτροφών, των καυσίμων και της ενέργειας.

Επιπλέον έθιξε την ανάγκη για αποζημιώσεις για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, μέτρα για την διευκόλυνση εργατών κτηνοτροφίας, μεταρρύθμιση στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, μέριμνα για την χρήση των βοσκοτοπικών εκτάσεων και της καλλιεργήσιμης γης από ΑΠΕ.

Ειδική μνεία έκανε στη στελέχωση κτηνιατρικών υπηρεσιών με κτηνιάτρους, μιας και η έλλειψη αυτή επηρεάζει και τους κτηνοτρόφους, αλλά και τη συνεργασία του τουριστικού κλάδου και της εστίασης με τον πρωτογενή τομέα.

Για αυτό το τελευταίο, αφού θύμισε το καλάθι της Περιφέρειας το οποίο δεν προχώρησε, ζήτησε να δοθούν κίνητρα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, ιδιαίτερα όσα επιδοτούνται, ώστε το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους να είναι τοπικά προϊόντα.

Δραματική η κατάσταση στη Ροδόπη

Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας παρουσίασε ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης κ. Αθανάσιος Κοσουτζής, ο οποίος ζήτησε να ενοποιηθούν οι Περιφέρειες  όσο αφορά στα δικαιώματα ενισχύσεων και βοσκοτόπων, και να καταργηθούν οι επιδοτήσεις χωρίς μητρώο ζωικού κεφαλαίου.

«Να σταθούν στο πλευρό μας οι σύμβουλοι, δεν είμαστε ζητιάνοι» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η αύξηση του κόστους παραγωγής θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ζωικό κεφάλαιο μέχρι το Δεκέμβριο, με 150 αρμεγόμενα ζώα να φεύγουν καθημερινά.

Αίτημα για Κτηνιάτρους εκτροφής

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κόκκινης Φυλής Θράκης κ. Τζανίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, και την εφαρμογή του θεσμού του Κτηνιάτρου εκτροφής.

Αναφέρθηκε δε και στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη δραστηριότητα εγκατάστασης αιολικών, μιας και όπου το δασαρχείο εντοπίζει καταλύματα που για δεκαετίες φύλαγαν τα ζώα όταν ανέβαιναν στην ορεινή περιοχή, τους ζητάει να μην το συνεχίζουν, μιας και υπάρχει θέμα νομιμότητας.

Ζήτησε δε να δημιουργηθεί με δαπάνη της Περιφέρειας ειδική πλάστιγγα για να ζυγίζουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους πριν αυτά πωληθούν, κάτι που θα βοηθήσει πολλούς παραγωγούς.

Προτάσεις από την αντιπολίτευση

Την στήριξή τους προς τους κτηνοτρόφους εξέφρασαν όλες οι παρατάξεις του συμβουλίου, με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη να επικρίνει την διοίκηση για την καθυστέρηση για μήνες της πραγματοποίησης της συνεδρίασης.

Εκφράζοντας την στήριξη, και ζητώντας η Περιφέρεια να σταθεί αρωγός όπως μπορεί, πρότεινε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου την δημιουργία προγράμματος μη επιστρεπτέας αποκλειστικά για τους κτηνοτρόφους, για να ανταπεξέρθουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ενώ τόνισε πως υπάρχουν πολλές προτάσεις, όπως η δημιουργία πλάστιγγας, που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα χωροταξικό για τα αιολικά στην Περιφέρεια, ώστε να μπορέσουν να συνυπάρξουν με τους κτηνοτρόφους.

Στην ανάγκη να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο για τα άμεσα προβλήματά τους, αλλά και μακροπρόθεσμα, ώστε να μπορέσει η κτηνοτροφία να μετασχηματιστεί και να επιβιώσει, τόνισε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος επισήμανε την έλλειψη δικαιοδοσιών στην Περιφερειακή διοίκηση για το θέμα, ενώ η Περιφέρεια δεν έχει το προσωπικό για να στηρίξει την κτηνοτροφία. Για αυτό και τόνισε πως θα πρέπει να στηριχθούν τώρα για το κόστος παραγωγής, και να ληφθούν και μέτρα στο μέλλον.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Γιάννης Στεφανίδης επισήμανε πως τα προβλήματα της κτηνοτροφίας εκπορεύονται κυρίως από την πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, που είναι εναρμονισμένες με την πολιτική της ΕΕ. Τόνισε δε την ανάγκη για στήριξη της κτηνοτροφίας, που μπορεί να γίνει μόνο με ένα άλλο οικονομικό σύστημα, που θα δίνει έμφαση στις λαϊκές ανάγκες.

Πρόθυμη να βοηθήσει η Περιφέρεια

Από την πλευρά του ο Αντιπεριπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Δελησταμάτης σημείωσε πως η Περιφέρεια, στα αντικείμενα που μπορεί να επέμβει άμεσα, προχωρά σύντομα στην υπογραφή των μελετών για τα σχέδια βόσκησης, που θα δώσουν οριστική λύση στο θέμα των βοσκοτόπων.

Παράλληλα θα προχωρήσουν και προγράμματα εκπαίδευσης των παραγωγών ενώ δεσμεύτηκε πως θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με την ηγεσία του Υπουργείου και συμμετοχή των κτηνοτρόφων για τη νέα ΚΑΠ, που θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Στη συνεχιζόμενη αδικία στην κατανομή των βοσκοτόπων, που ξεκίνησε με την απόφαση του Υπουργείου το 2016, εστίασε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, που τόνισε πως θα πρέπει να βρεθούν οι λόγοι που έγινε αυτή, με αποτέλεσμα τώρα οι κτηνοτρόφοι της ΠΑΜΘ να δυσκολεύονται από την κρίση ακόμα περισσότερο.

Την ίδια ώρα δεσμεύτηκε πως θα μελετήσει τις προτάσεις που αφορούν τα μέτρα που μπορεί να πάρει η περιφέρεια, ενώ τόνισε πως θα βρίσκονται στο πλευρό των κτηνοτρόφων στις διεκδικήσεις τους.

Το τελικό ψήφισμα αποφασίστηκε να διαμορφωθεί από επιτροπή στην οποία συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και εκπρόσωποι των παρατάξεων του συμβουλίου, και αναμενόταν να κατατεθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.