Στους «πρωταθλητες» χρεων εναντι της ΔΕΗ η ΔΕΥΑ Κομοτηνης

Τι απαντάει ο Δημήτρης Καρασταύρου

Το ποσό του 1.018.758,12 ευρώ φέρεται να χρωστάει στη ΔΕΗ η ΔΕΥΑ Κομοτηνής, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής». Το δημοσίευμά, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, σταχυολογεί τις οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας που έχουν πλέον ξεπεράσει τα 74 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στις 21 «πρωταθλήτριες» ΔΕΥΑ, που χρωστούν άνω του 1 εκ. ευρώ, βρίσκεται και η ΔΕΥΑ Καβάλας, η οποία οφείλει στη ΔΕΗ 1.100.621,95 ευρώ. 

Διαφωνία για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ ως προς τις ΔΕΥΑ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα συνολικά χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 74 εκ. ευρώ, με τα περισσότερα να έχουν συσσωρευτεί από το 2011 έως σήμερα, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης. Ωστόσο, σε δέκα δημοτικές επιχειρήσεις, οι οφειλές ρεύματος ξεκίνησαν 10 χρόνια πριν.
 
Οι ΔΕΥΑ από την πλευρά τους αντιδρούν για τη χρέωσή τους από την ΔΕΗ, η οποία από την ίδρυση των ΔΕΥΑ τις χρεώνει με τιμολόγιο γενικής χρήσης, όπως χρεώνει τους κοινούς καταναλωτές, επικαλούμενη τυπικούς λόγους (ΣΤΑΚΟΔ-ΕΚΑΔ), παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των ΔΕΥΑ, ότι οι εγκαταστάσεις τους, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί, τα αντλιοστάσια και διυλιστήρια, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης. Αυτός θεωρείται ο κύριος λόγος που έχουν συσσωρευθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δ.Ε.Υ.Α , με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης να έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις στη ΔΕΗ και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς προς το παρόν αποτέλεσμα.

Νέα συνάντηση αύριο στα κεντρικά της ΔΕΗ

Μία νέα συνάντηση με το ίδιο αντικείμενο συζήτησης θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ. Μάλιστα, τον πρόεδρο της Ένωσης ΔΕΥΑ, κ. Γιώργο Μαρινάκη, θα συνοδεύει ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, κ. Κώστας Πελτέκης. Στη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος το πάγιο αίτημα των ΔΕΥΑ της χώρας για μείωση του κόστους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ώστε οι δημοτικές επιχειρήσεις να είναι σε θέση να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. 

Δημήτρης Καρασταύρου «Είμαστε κοινωφελής επιχείρηση, δεν μπορεί να μας βλέπει το ίδιο με οποιονδήποτε καταναλωτή»

Μιλώντας για το θέμα στον «ΠτΘ», ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, κ. Δημήτρης Καρασταύρου, απέκρουσε τις αιτιάσεις που άμεσα ή έμμεσα προβάλλονται στα διάφορα δημοσιεύματα εναντίον των ΔΕΥΑ, ενώ απέδωσε τα υπέρογκα χρέη στην τιμολογιακή πολιτική, που ακολουθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. «Είμαστε κοινωφελής επιχείρηση, δεν μπορεί να μας βλέπει το ίδιο με οποιονδήποτε καταναλωτή», σημείωσε, για να επισημάνει ότι οι οφειλές γιγαντώθηκαν από τον διπλασιασμό του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος το 2012.

«Δεν μπορεί, εκεί που είχες 500.000 ευρώ έξοδα για το ηλεκτρικό», σχολίασε, «ξαφνικά να παίρνει μια απόφαση μονομερώς η ΔΕΗ και αυτά να γίνονται 1 εκατ. ευρώ». Επιπλέον, διευκρίνισε ότι αυτήν την χρονική περίοδο το ύψος των οφειλών της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ είναι γύρω στις 800.000 ευρώ, ενώ επίκειται να γίνουν οι τρέχουσες πληρωμές, δηλώνοντας παράλληλα την απορία του για το χρόνο στον οποίο αναφέρονται τα στοιχεία των δημοσιευμάτων, που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

«Δεν μπορεί να στέλνουν τέτοια προσβλητικά έγγραφα»

Ενδεικτικό πάντως του τεταμένου κλίματος, που χαρακτηρίζει τη σχέση της ΔΕΗ με τις ΔΕΥΑΚ, είναι το γεγονός ότι η πρώτη έχει κατά καιρούς προειδοποιήσει για διακοπή της παροχής ρεύματος εξαιτίας των οφειλών. «Κατά καιρούς η ΔΕΗ στέλνει κάτι απειλητικά έγγραφα», αποκάλυψε ο κ. Καρασταύρου, «ενώ εγώ αρκετές φορές έχω πάρει στα κεντρικά της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη και έχω μαλώσει μαζί τους». «Δεν μπορεί να στέλνουν τέτοια προσβλητικά έγγραφα», τόνισε. «Τους εξηγώ πώς έχει η κατάσταση», συνέχισε, «και ότι δεν μπορούμε να υπογράψουμε διακανονισμό, αφού εμείς ανάλογα με τη ροή των εσόδων τους αποπληρώνουμε. Το χρέος μας είναι σταθερό, δεν εμφανίζει αυξητική τάση, για να υπάρχει η υποψία ότι αυτό θα διογκωθεί. Αυτό ήταν όλα αυτά τα χρόνια και αυτό συνεχίζει να είναι. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή αύξηση, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος κατά 500.000 ετησίως. Αυτά τα 500.000 ευρώ εμείς τα καλύπτουμε, χωρίς να κάνουμε αυξήσεις στο νερό. Είναι ένας αγώνας, που γίνεται διαρκώς, για να καλύψουμε τα έξοδα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.