Στους πλευρικους δασικους δρομους η μαχη για την ανασχεση της πυρκαγιας στο Παπικιο

Για να μην επεκταθεί ούτε προς τα ανατολικά ούτε προς τα δυτικά της περιοχής στην οποία βρίσκεται

Συντονιστικό υπό του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των δυνάμεων

Στην προσπάθεια να περιορίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς στο Παπίκιο τόσο προς το ανατολικά όσο και προς τα δυτικά, οριοθετώντας την, επιδόθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που ενισχυόταν συνέχεια κατά την διάρκεια της Πέμπτης, με πεζοπόρα τμήματα από όλη την Ελλάδα να καταφτάνουν στην περιοχή για να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της.

Για τον συντονισμό των δυνάμεων, που μεγάλωσαν με την επέκταση της φωτιάς, που πέρασε τα σύνορα και καίει πευκοδάσος και στη γειτονική Βουλγαρία, πραγματοποιούνται συνεχείς συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής προστασίας Ροδόπης, με το πρώτο να λαμβάνει χώρα στο φυλάκιο Μαχαίρα, σχετικά κοντά στις εστίες της πυρκαγιάς, στο οποίο συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, και ανώτατοι διοικητές της πυροσβεστικής αλλά και του στρατού, που επίσης συμμετέχει στην προσπάθεια.

Το συντονιστικό που πραγματοποιήθηκε στο Φυλάκιο Μαχαίρα

Στην περιοχή επιχειρούν 4 Canadair, και αναμενόταν άλλα δύο, ενώ στη μάχη συμμετέχουν υδροφόρες από τους Δήμους της Ροδόπης, αλλά και από Δήμους εκτός της περιοχής μας, με υδροφόρες να προσφέρονται από την Ξάνθη, το Παγγαίο και αλλού.

Οι συνθήκες συνεχίζουν να είναι πολύ δύσκολες, λόγω της απόστασης που πρέπει να διανυθεί, μέσα από εξαιρετικά δύσκολους δρόμους, για να φτάσουν στη φωτιά, η οποία βρίσκεται σε δύσβατες περιοχές, και πρέπει να κατασβεστεί ουσιαστικά με τα χέρια και τα μέσα που έχουν τα πεζοπόρα τμήματα.

Ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών οχημάτων από την υδροφόρα του Δήμου Κομοτηνής

Συνδρομή όλων των υπηρεσιών

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης υπολογιζόταν πως είχαν καεί περίπου 11.500 στρέμματα δασικής έκτασης, τα 8.000-8.500 εκ των οποίων επί ελληνικού εδάφους.

Η κατάσταση στη Βουλγαρία παρόλα αυτά είναι και αυτή επικίνδυνη, μιας και εκεί έχει πιάσει σε πευκοδάσος, για αυτό και παρατηρούν την κατάσταση και την κατεύθυνση του αέρα, ώστε να μην δημιουργηθεί νέος κίνδυνος από την επιστροφή του.

Όπως αποφασίστηκε σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά οι προσπάθειες αυτήν την ώρα επικεντρώνονται στην ενίσχυση προς τα δυτικά και τα ανατολικά, όπου υπάρχει οδικό δίκτυο, ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά πλευρικά.

Το ζήτημα της έλλειψης δασικού δικτύου και της μορφολογίας του εδάφους παραμένει,  για αυτό και στο  σημείο επιχειρούν περισσότεροι των 120 πυροσβεστών, ενώ οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με πεζοπόρα τμήματα που κατέφθασαν από την Πάτρα την Θεσσαλονίκη τα Γιάννενα και Αθήνα.

Ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με στελέχη του Δασαρχείου Ροδόπης

Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα αυτήν την στιγμή επιχειρούν 4 Canadair, ενώ αναμένονται άλλα δύο από την Αθήνα. Στην προσπάθεια ελέγχου και κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και οι δήμοι Κομοτηνής, Ξάνθης, Παγγαίου και Ιάσμου, με υδροφόρες και ερπυστριοφόρες, καθώς και η Διεύθυνση Δασών.

Τα συντονιστικά θα γίνονται ανά τακτά διαστήματα, για να μελετηθεί η πορεία της πυρκαγιάς και ανάλογα να ρυθμίσουν τις δράσεις.

Όσο για την βροχή που αναμένεται στην περιοχή, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως ακόμα έχει αρκετές μέρες, γιατί προβλέπεται Σάββατο προς Κυριακή, για αυτό και οι όποιες κινήσεις τους αφορούν τον περιορισμό της πυρκαγιάς από την Πυροσβεστική υπηρεσία, χωρίς να υπολογίζουν βροχές να τους βοηθήσουν.

Στήριξη από την Περιφέρεια

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε πως ο σχεδιασμός θα ακολουθηθεί από όλες τις υπηρεσίες σε μια δύσκολη κατάσταση λόγω του εδάφους και την έλλειψη δασικών δρόμων.

Ήδη ο σχεδιασμός από την πυροσβεστική υπηρεσία έχει γίνει για το πού θα επέμβουν τα πεζοπόρα τμήματα και τέθηκαν τα σημεία όπου πρέπει να γίνει προσπάθεια για να ελεγχθεί η πυρκαγιά, ενώ η περιφέρεια ανταποκρίνεται σε όποια αιτήματα έχουν υπάρξει από πλευρά πυροσβεστικής για το θέμα.

Η εικόνα της πυρκαγιάς από το σύστημα προειδοποίησης copernicus

Όπως τονίστηκε και μέσα στο συντονιστικό, ιδίως στα δάση οξιάς, βρισκόμαστε στην εποχή που έχουν μόλις ρίξει τα φύλλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη για την έρπουσα πυρκαγιά, στην οποία προστίθενται τα φύλλα που συνεχίζουν να πέφτουν.

Σε συνδυασμό με την πλήρη ανομβρία, μιας και τα ρυάκια στα δάση που πλήττονται, που συνήθως σχηματίζονταν και γέμιζαν με τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου, είναι εντελώς στεγνά, το έργο των πυροσβεστών γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.