Στον εισαγγελεα ο Φαρμακευτικος Συλλογος Ροδοπης για τις ελλειψεις φαρμακων

Επιθυμώντας να πιέσει την πολιτεία για δράση στο ζήτημα που ταλανίζει για χρόνια φαρμακοποιούς και ασθενείς

Να ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε να διερευνηθεί αν μπορεί να δοθεί μια λύση στο πανελλήνιο πρόβλημα που υπάρχει με τις ελλείψεις φαρμάκων, θέλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης, ο οποίος θα προσφύγει στον εισαγγελέα.
 
Όπως σημειώνει ο πρόεδρός του κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, είναι απαραίτητο η πολιτεία να πάρει θέση για αυτό το χρονίζον πρόβλημα, το οποίο κινδυνεύει να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Δημόσια υγεία, με ασθενείς να αδυνατούν να ακολουθήσουν την αγωγή τους.
 
Άλλωστε πολλές φορές οι ελλείψεις δεν αφορούν προβλήματα προμήθειας ή παραγωγής, αλλά εξαγωγές από φαρμακαποθήκες, οι οποίες μάλιστα γίνονται νόμιμα. 

Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και εμβόλια 

Οι ελλείψεις σημαντικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων αναδεικνύεται και από τον κατάλογο Φαρμάκων για τα οποία έχει γνωστοποιηθεί έλλειψη, που δημοσιοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.
 
Οι ελλείψεις αυτές αφορούν οκτώ βασικά εμβόλια, όπως αυτά για την ηπατίτιδα Β ενηλίκων, τον μηνιγγητιδόκοκκο, την ηπατίτιδα Α παίδων, την ανεμοβλογιά και τη διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου της ινφλουένζας τύπου β.
 
Ακόμα λείπουν από τα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων 19 σκευάσματα, που αφορούν μεταξύ άλλων ανοσοσφαιρίνες και κεφαλοσπορίνες γ’ γενιάς καθώς και φάρμακα για παθήσεις των οστών.
 
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και σκευάσματα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ, για τα οποία η εγχώρια έλλειψη αποδίδεται είτε σε προβλήματα επί της παραγωγής τους, είτε επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ούτε και στο εξωτερικό.
 
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλά από τα φάρμακα θα παραμείνουν σε έλλειψη μέχρι και τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΕΟΦ από τις παρασκευάστριες εταιρίες. 

Χρόνιο το πρόβλημα των ελλείψεων 

Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι χρόνιο, και δεν δίνεται κάποια λύση σε αυτό από την πολιτεία, σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, παρόλο που αναγνώρισε πως κομμάτι της ευθύνης έχουν και οι αποθήκες αλλά και ο κλάδος.
 
Όμως αν δεν αναλάβει πρωτοβουλίες η πολιτεία για το θέμα προς την σωστή κατεύθυνση, αυτά τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται στο διηνεκές.
 
Οι φαρμακοποιοί, σημείωσε, έχουν κουραστεί να λένε για το πρόβλημα, να διαμαρτύρονται αλλά και να προσπαθούν, και πολλές φορές να δυσκολεύονται, να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που μπαίνουν μέσα στο φαρμακείο τους ζητώντας το φάρμακό τους.
 
Το πρόβλημα αυτό εκτείνεται σε όλη τη γκάμα των φαρμάκων, από φάρμακα για το αναπνευστικό, ηρεμιστικά, αγχολυτικά, για την επιληψία, το διαβήτη, νευροληπτικά, ακόμα και βασικά εμβόλια, ακόμα και φάρμακα για τον καρκίνο.
 
Το πρόβλημα είναι εκτεταμένο με πολλούς φαρμακοποιούς να ενημερώνουν το σύλλογο και τους συναδέρφους τους ότι αδυνατούν να βρουν πολλά φάρμακα για να καλύψουν τις διανυκτερεύσεις και τις εφημερίες τους.
 
Ο κόμπος πλέον φαίνεται πως έχει φτάσει στο χτένι, και ο Σύλλογος έχει δώσει εντολή στην νομική του σύμβουλο για να κλείσει συνάντηση με την εισαγγελία στην Κομοτηνή, ώστε να γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, γιατί «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».
 
Έτσι θα πιέσουν τοπικά, ώστε να ανοίξουν οι πόρτες και κεντρικά, ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα, γιατί υπάρχουν ασθενείς που μένουν χωρίς της αγωγή τους, δημιουργώντας προβλήματα στη δημόσια υγεία. 

Περιορισμός των αθρόων εξαγωγών 

Το κυριότερο πρόβλημα, σημείωσε, είναι οι εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες γίνονται με τρόπο νόμιμο, αλλά ανορθολογικό, για αυτό και οδηγούμαστε στις ελλείψεις.
 
Έτσι παρόλο που όντως για κάποια φάρμακα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή, όπως αναφέρει και ο ΕΟΦ, ο κ. Τσαπέκος θεωρεί πως το 90% των ελλείψεων αφορά φάρμακα που εξάγονται, γιατί έχουν πολύ υψηλότερες τιμές σε άλλες χώρες.
 
Έτσι αντί να καλύπτονται πρώτα οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς, και στη συνέχεια το πλεόνασμα να εξάγεται, γίνεται το αντίθετο, και επειδή το ποσοστό κέρδους είναι σημαντικά μεγαλύτερο, προχωρά σε αθρόες εξαγωγές.
 
Για αυτό και οι φαρμακοποιοί, και ο ίδιος προσωπικά, έχουν προτείνει να καταμετρά η ΗΔΙΚΑ, που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την ποσότητα των φαρμάκων που δίνονται κάθε μήνα από τα φαρμακεία της χώρας, και η πολιτεία μέσω των φορέων της να εξασφαλίσει πως αυτά θα βρίσκονται στα φαρμακεία τον επόμενο μήνα.
 
«Η ΗΔΙΚΑ δεν λέει ψέματα, θα πρέπει πρώτα με τα στοιχεία της να φροντίζει να γίνεται η κάλυψη των φαρμακείων, και μετά να γίνονται οι εξαγωγές» σημείωσε.
 
Βέβαια υπάρχει μια παραφιλολογία, σημείωσε, ότι οι εξαγωγές συμφέρουν και το κράτος που βλέπει να αυξάνονται οι εξαγωγές και να φαίνεται αύξηση του ΑΕΠ, όμως ακόμα και αν αυτό ισχύει, έχουμε ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία, και πρώτα πρέπει να φροντιστεί αυτή και μετά οι οικονομικοί δείκτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.