Στον χορο των κινητοποιησεων και οι γιατροι

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν σήμερα και οι γιατροί, οι οποίοι με απόφαση του Πανελλήνιο Ιατρικού Συλλόγου προχώρησαν σήμερα σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχόμενες περικοπές των δαπανών υγείας, την ελλιπή χρηματοδότηση του κλάδου, την ύφεση και την ανεργία.

Συστηματικά ο ιατρικός κόσμος βάλλεται μέσα από τις πολιτικές μνημονίου και τρόικας

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αγωνία του για τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας, δημοσίου και ιδιωτικού.
«Η λογιστική τακτική του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ των συνεχών και με κάθε τρόπο περικοπών των δαπανών υγείας, η ελλιπής χρηματοδότηση, η ύφεση και η ανεργία (που προκαλούν μείωση εισφορών) οδηγούν σε υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, τους ιατρούς σε οικονομική καχεξία και τους ασφαλισμένους σε εξασθένιση των παροχών τους και αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους περίθαλψης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Η δυσλειτουργία του συστήματος, η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και η αποδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων, διαγνωστικών κέντρων και κλινικών που παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα», όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση , «απειλούν την βιωσιμότητα του συστήματος, ενώ η μείωση θέσεων του προσωπικού και οι νέοι οργανισμοί που δημοσιεύονται στα ΦΕΚ κάνουν ξεκάθαρο το μέλλον που προμηνύεται για το μέλλον του δημόσιου νοσοκομειακού συστήματος υγείας».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και την υπάρχουσα κατάσταση γιατρών και προσωπικού που όπως τονίζεται «έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα». Στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ καταγγέλλει πως «συστηματικά ο ιατρικός κόσμος βάλλεται μέσα από την πολιτική επιβολής του μνημονίου και της τρόικας, σε όλα τα επίπεδα με κάθε τρόπο: η άναρχη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, η ένταξη του τομέα περίθαλψης του ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ, οι περικοπές μισθών και αποζημιώσεων ιατρικών επισκέψεων, πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων, η πολύμηνη στάση πληρωμών, τα εξαντλητικά φορολογικά μέτρα κλπ.» και καλεί σύσσωμο τον ιατρικό κλάδο, ιδιώτες και νοσοκομειακούς γιατρούς, να συνταχθούν σε ένα συνεχή και συλλογικό αγώνα για την προάσπιση της αξιοπρέπειας και του κύρους του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και για τις ανθρώπινες παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους. «Χρειάζεται συνεχής και συλλογικός αγώνας, προκειμένου να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και το κύρος του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και τις ανθρώπινες παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους».

Συμμετέχει και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών

Στην απεργία θα συμμετάσχει και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του κλάδου, ενώ να σημειωθεί πως η ΟΕΝΓΕ διοργανώνει κινητοποίηση και στις 31 Ιανουαρίου προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις συνεχείς αλλαγές στη δομή των νοσοκομείων μέσω των νέων οργανογραμμάτων του ΕΣΥ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.