Στον χαρτη του εναλλακτικου τουρισμου επιθυμει να βαλει την Ροδοπη ο Ιππικος Ομιλος Κομοτηνης

Έλλη Τσομπανίδου, πρόεδρος Ιππικού Πολιτιστικού Ομίλου Κομοτηνής «Έχουμε το έμψυχο δυναμικό, την γνώση, την εμπειρία και τον σχεδιασμό και ζητούμε στην κυριολεξία απ’ όσους ενδιαφέρονται να βάλουν την Ροδόπη στο τουριστικό χάρτη της χώρας να μας αξιοποιήσουν»

Να συμβάλλει με τις δικές του δυνάμεις στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Κομοτηνής αλλά και της Ροδόπης ευρύτερα, επιθυμεί ο Ιππικός Πολιτιστικός Όμιλος Κομοτηνής ο οποίος διαθέτει τόσο την εμπειρία όσο και το έμψυχο δυναμικό για να αναπτύξει την ιππασία τόσο ως άθλημα όσο και ως έναν επιπλέον λόγο προσέλκυσης στην περιοχή επισκεπτών όλων των ηλικιών.

Ο Ιππικός Πολιτιστικός Όμιλος Κομοτηνής ιδρύθηκε το 2006 και αποτέλεσε τον πρώτο ιππικό όμιλο της Ροδόπης, αλλά και τους λιγοστούς στην Θράκη, καθώς μόνο ο Έβρος είχε προγενέστερη «παρουσία» στο κομμάτι αυτό. Από τότε μέχρι και σήμερα μετρά πολλά χρόνια ζωής και εμπειρίας υπολείπεται ωστόσο σε υποδομές που θα μπορούσαν να αναδείξουν το έργο και τις δράσεις του και να προσφέρουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις προσέλκυσης επισκεπτών.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου κ. Έλλη Τσομπανίδου, η έδρα του Συλλόγου βρίσκεται σε παραχωρημένο χώρο από την Διεύθυνση Γεωργίας της ΠΕ Ροδόπης επί νομαρχίας του κ. Άρη Γιαννακίδη στην Πάνδροσο. Η τότε διοίκηση της Νομαρχίας είχε ανταποκριθεί στο αίτημα του Συλλόγου ακόμα και για την περίφραξη του χώρου, ενώ ο πρώην Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης είχε φροντίσει για τις ανάγκες υδροδότησης του χώρου. Έκτοτε και παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των μελών του Συλλόγου προς τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ελάχιστα έχουν γίνει και εκείνα με ιδία πρωτοβουλία και πόρους των μελών του Ομίλου.

Ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής λειτουργεί και ανταποκρίνεται σε κάθε περίπτωση που καλείται ως σύλλογος, αν και δεν είναι φιλοζωικό σωματείο, δεν επιδοτείται από το κράτος και τα μοναδικά έσοδα προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του. Από τις ίδιες συνδρομές καλύπτονται και έξοδα που αφορούν σε περιπτώσεις που ζητείται η συνδρομή τους και από επίσημους φορείς όπως η αστυνομία ή η διεύθυνση κτηνιατρικής για περισυλλογή αδέσποτων αλόγων ή την κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυτών. Τα μέλη του Ιππικού Ομίλου ανταποκρίνονται σε κάθε αίτημα – έκκληση που υπάρχει, ζητώντας ωστόσο πρώτα και από τους πολίτες που προσφεύγουν σε αυτόν να ενημερώνονται πρώτα και οι αρμόδιες αρχές ούτως ώστε να «νομιμοποιείται» η επέμβασή τους όπου χρειάζεται.

Όπως έκανε σαφές η κ. Τσομπανίδου «είμαστε στην διάθεσή και ανταποκρινόμαστε σε κάθε περίπτωση, γιατί έχουμε και αγαπάμε τα άλογα, ωστόσο πρέπει να προφυλάξουμε τον σύλλογο, γιατί σε περίπτωση επέμβασής μας δίχως την ενημέρωση των αρχών μπορεί να βρεθούμε στα δικαστήρια με κατηγορίες ακόμα και για κακούργημα». Μάλιστα η ίδια αναφέρθηκε και στην πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί προς την δημοτική αρχή και αφορά στην δημιουργία ενός χώρου στο υφιστάμενο δημοτικό κυνοκομείο, κατά την επέκτασή του, για την φιλοξενία αδέσποτων αλόγων, μέχρι την ανεύρεση των ιδιοκτητών τους, με τον Όμιλο να συνεισφέρει στην σίτισή τους. Μια πρόταση που θα έλυνε ένα σημαντικό πρόβλημα για τον Όμιλο καθώς σήμερα μεταφέρουν τα αδέσποτα άλογα όταν χρήζουν φιλοξενίας στις ιδιωτικές τους εγκαταστάσεις επιβαρυνόμενοι και τα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Έτοιμοι προς αξιοποίηση

Ο Όμιλος αριθμεί σήμερα αρκετά εγγεγραμμένα μέλη, αυτό που υπολείπεται όμως για την περαιτέρω ανάπτυξη του είναι η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεών του που θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη για την ίδια την περιοχή.

«Εμείς έχουμε έτοιμη την μελέτη και ζητούμε στην κυριολεξία από έναν φορέα, τον Δήμο ή την Περιφέρεια να έρθει να μας “εκμεταλλευτεί”» ανέφερε. Γιατί όπως εξήγησε «κάνουμε ναι μεν πράγματα, που έχουν καταστήσει τον όμιλο γνωστό πανελλαδικά αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα που θα έβαζαν στον χάρτη του αθλητικού και όχι μόνο τουρισμού την Κομοτηνή και την Ροδόπη ευρύτερα».

Κέντρο ιππικών αγώνων και εκπαίδευσης

Επεξηγώντας τα λεγόμενα της εξήγησε πως η Κομοτηνή θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο ιππικών αγώνων, μια εμπειρία που τα μέλη του Ομίλου διαθέτουν ήδη καθώς τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι τετράποδοι «αθλητές» τους μετρούν ήδη διακρίσεις σε αγώνες endurance, γεγονός που θα μπορούσε να μετατρέψει την περιοχή σε σημείο συγκέντρωση πολυπληθούς κοινού όλων των ηλικιών τόσο από την Ελλάδα όσο και από χώρες όπως η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία κ.α. Επίσης πέραν της ήδη υφιστάμενης συμμετοχής του Ομίλου σε κοινωνικές δράσεις όπως οι παρελάσεις- ο ιππικός όμιλος Κομοτηνής ήταν ο πρώτος που έλαβε την σχετική άδεια από τους Ομίλους της Βόρειας Ελλάδας – θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως κέντρο εκπαίδευσης σε συνεργασία και με το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ενώ στο παρελθόν η ιππασία υπήρχε ως μάθημα στο Τμήμα του ΔΠΘ αυτό καταργήθηκε καθώς οι φοιτητές αναγκάζονταν να μετακινούνται στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Βορείου Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη ή στο Κιλκίς για τα μαθήματά τους.

Το κομμάτι δε της εκπαίδευσης κρίνεται από τα μέλη του Συλλόγου πολύ σημαντικό δεδομένου ότι η ιππασία ενδείκνυται τόσο σε περιπτώσεις αναπηρίας όσο και σε περιπτώσεις λοιπών προβλημάτων υγείας για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, γεγονός ωστόσο που απαιτεί πιστοποιημένους εκπαιδευτές και προπονητές οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ασφάλεια του συνόλου των συμμετεχόντων και του ζώου σε κάθε περίπτωση, την ώρα που και στην Βόρεια Ελλάδα «ανθεί» το φαινόμενο των «αυτοδίδακτων» εκπαιδευτών. Η ίδια μάλιστα έδωσε το παράδειγμα ιδιωτικού κέντρου θεραπευτικής ιππασίας που άνοιξε τις πόρτες του στην Κομοτηνή ως ένα πολύ θετικό παράδειγμα.

Η ιππασία ως εναλλακτική μορφή τουρισμού

Πέραν του αθλητικού κομματιού όπως εξήγησε η πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου θα μπορούσαν να διοργανώνονται βόλτες τόσο στον ορεινό όγκο όσο και στην παραθαλάσσια ζώνη της Ροδόπης με τα άλογα, προσφέροντας μια διαφορετική δυνατότητα γνωριμίας με τις ομορφιές του τόπου στον επισκέπτη, γεγονός που ο Ιππικός Όμιλος έκανε ήδη προ κορωνοϊού με την διοργάνωση ιππικών διημέρων με συμμετοχές ιππέων απ’ όλη την Θράκη.

Ήδη όπως έκανε γνωστό η ίδια υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα και από σχολεία της περιοχής, και όχι μόνο, για επισκέψεις ωστόσο «να τους δείξουμε τι; Ένα περιφραγμένο χωράφι;» διερωτήθηκε για να τονίσει πως «έχουμε το έμψυχο δυναμικό τόσο σε άλογα, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε την γνώση και την εμπειρία, τον σχεδιασμό και ζητούμε στην κυριολεξία από έναν φορέα, τον Δήμο ή την Περιφέρεια που ενδιαφέρονται αμφότεροι να βάλουν την Ροδόπη στο τουριστικό χάρτη της χώρας να μας “εκμεταλλευτούν” και να μας αξιοποιήσουν».

«Θέλουμε να τους αφυπνίσουμε και να τους κινητοποιήσουμε καθώς έχουμε ένα πολύ καλό προϊόν που είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, τα ζώα μας αν και ιδιωτικά είναι εκπαιδευμένα, έχουμε επαφές με τον κόσμο, ο κόσμος μας αγαπάει και μας αναζητά» σημείωσε εξηγώντας πως πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 200.000-250.000 ευρώ που θα μπορούσε να γίνει οργανωμένα, να δημιουργηθεί πίστα ολυμπιακών διαστάσεων ώστε να λάβει και την απαραίτητη έγκριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, στάβλοι, αποθήκες, αποδυτήρια κ.α. και θα μπορούσε κάλλιστα αυτή η επένδυση να χρηματοδοτηθεί από κάποιο πρόγραμμα.

Πρώτο βήμα για την επανάκτηση της σχέσης με τους πολίτες

Στο παρελθόν όπως εξήγησε η ίδια έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις και με τις τοπικές αρχές δίχως ωστόσο απτό αποτέλεσμα έως και σήμερα.  Στην λογική αυτή μάλιστα η κ. Τσομπανίδου ανακοίνωσε πως ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε με ιδίους πόρους να κάνει ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επικοινωνίας με τον κόσμο, νοικιάζοντας έναν χώρο εκτός του υφιστάμενου στην Πάνδροσο ούτως ώστε να μπορούν να προσφέρουν μια σειρά δράσεων προς τους πολίτες της Κομοτηνής.

«Με χαρά ανακοινώνω ότι βρισκόμαστε σε συζητήσεις με μέλος του συλλόγου μας που διατηρεί εγκαταστάσεις προκειμένου να μας φιλοξενήσει προσωρινά ώστε να ξεκινήσουμε με ιδία έξοδα να προσφέρουμε στον κόσμο ένα κομμάτι από αυτό που ονειρευόμαστε με την ελπίδα να ανάψει το πράσινο φως και να το δούμε να λαμβάνει σάρκα και οστά όπως πρέπει με την βοήθεια των φορέων της περιοχής» ανέφερε.

«Οι προοπτικές είναι καλές με σωστό προγραμματισμό και οργάνωση μπορούμε να κάνουμε θαύματα» κατέληξε η ίδια.

Τα οφέλη και της «εσωτερικής ενίσχυσης» του Ομίλου

Η κ.Τσομπανίδου αναφέρθηκε και στα όσα επιπλέον θα μπορούσαν να γίνουν για τους ιδιοκτήτες αλόγων σε όλη την Ροδόπη εξηγώντας πως αυτή τη στιγμή σε όλο το μήκος της Ροδόπης υπάρχουν περισσότερα των 100 σταβλισμένων αλόγων αριθμός που μεγαλώνει συνεχώς. «Είναι άνθρωποι που θέλουμε να φέρουμε ξανά στον Όμιλο και λυπούμαστε που χάθηκαν κάποια μέλη μας, ωστόσο δεν οφείλεται σε δική μας αδράνεια. Αν δεν έχεις τον δικό σου χώρο, ή το δικό σου στέκι υπολειτουργεί δεν μπορείς να κάνεις πολλά» ανέφερε.

Στην λογική αυτή εξήγησε και τα πλεονεκτήματα της περαιτέρω ανάπτυξης του Ομίλου από την διοργάνωση σεμιναρίων, την «είσοδο» σε ιππιάτρους και οδοντιάτρους το κόστος για την επίσκεψη των οποίων κατά μόνας καθίσταται απαγορευτικό, ακόμα και το ενδεχόμενο φιλοξενίας αλόγων από πολιτές οι οποίοι ναι μεν επιθυμούν να αποκτήσουν άλογο αλλά δεν διαθέτουν τον χώρο. Όπως εξήγησε θα μπορούσαν αυτά να σταυλίζονται στις εγκαταστάσεις του Ομίλου όπου και θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να τα φροντίζουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.