Στον αερα η εξεταστικη του Σεπτεμβριου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δεν έφταναν τα λειτουργικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, πλέον το ανοιχτό «μέτωπο» πανεπιστημιακών και κυβέρνησης, με αντικείμενο διαμάχης κυρίως τις περικοπές μισθών που προτίθεται να εφαρμόσει η τελευταία, θέτουν εν αμφιβόλλω σε πρώτη φάση την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και γενικότερα την πορεία των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ήδη οι καθηγητές των ΤΕΙ αποφάσισαν 5ημερη αποχή από τα καθήκοντά τους, ενώ αντίστοιχα οι συνάδελφοί τους στα ΑΕΙ προμηνύουν δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα με την απεργία που προτείνει η ΠΟΣΔΕΠ στα μέλη της. Στο βαθμό, που η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο σχέδιό της για περικοπές, οι πανεπιστημιακοί προειδοποιούν ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στον «ΠτΘ» μίλησε για το θέμα ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Αλεξανδρούπολης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΔΠΘ, κ. Αθανάσιος Καραφύλλης. Διαφοροποιούμενος σε ένα βαθμό από τη στάση της ΠΟΣΔΕΠ, που προτάσσει κυρίως το θέμα των περικοπών στους μισθούς, ο κ. Καραφύλλης εντόπισε ως διακύβευμα αυτής της κρίσιμης περιόδου την υπόσταση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, που επιχειρείται να καταλυθεί. Έκανε λόγο για συστηματική υποβάθμιση της ανώτατης παιδείας, με απώτερο στόχο το κόστος να περάσει σε γονείς και πολίτες και για την υπεράσπισή της κάλεσε σε συστράτευση καθηγητές και φοιτητές.

«Τα αίτια της αντίδρασης πολύ βαθύτερα από τις περικοπές των μισθών»

ΠτΘ: Κ. Καραφύλλη, για ποιους λόγους αντιδρούν οι πανεπιστημιακοί και σε τι ποσοστό έχουν περικοπεί οι μισθοί τους τα τελευταία χρόνια;
Α.Κ.:
Κακώς η ΠΟΣΔΕΠ προτάσσει κυρίως τα μισθολογικά. Για τα μέλη του συλλόγου μας υπάρχουν πολύ βαθύτερα αίτια. Έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση πλέον των ελληνικών πανεπιστημίων, γιατί επιχειρείται πλέον να περάσει το κόστος στους γονείς και τους πολίτες. Πλέον, με τα νέα μέτρα που πάρθηκαν για την παιδεία όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τα λίγα ακόμη που λειτουργούσαν χωρίς δίδακτρα και το κόστος τους ανέρχονταν στα 65 εκατομμύρια ευρώ, κόπηκαν. Άρα στο εξής δε θα υπάρχει κανένα δωρεάν μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας. Από εκεί και πέρα έχουμε κι άλλες περικοπές, που αφορούν σε ένα μεγάλο κονδύλι που περικόπτεται από τα συγγράμματα-περίπου 52 εκατομμυρίων ευρώ- που σημαίνει ότι οι φοιτητές είναι ήδη ανάστατοι στους διαδρόμους των σχολών μας και οι πληροφορίες λένε ότι τα συγγράμματα το πιθανότερο από το επόμενο εξάμηνο να αγοράζονται από τους φοιτητές και όχι να διανέμονται δωρεάν. Δηλαδή το ένα και μοναδικό σύγγραμμα, που μπορούσε μέχρι σήμερα να διανέμεται δωρεάν, μάλλον και αυτό θα το χαιρετίσουμε ως μέτρο και θα αναγκάζονται οι φοιτητές με κάποια πιθανόν κριτήρια που θα θέσουν να αγοράζουν το ένα και μοναδικό σύγγραμμα. Βλέπουμε δηλαδή ότι οι συνέπειες είναι τρομακτικές. Είχαμε αντιρρήσεις στο νόμο Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε πέρσι. Τα αδιέξοδα όμως έχουν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και δυστυχώς εμείς στο Σύλλογο, που εκπροσωπώ, τα λέγαμε πριν χρόνια και τότε μας έλεγαν μάντεις κακών κι ότι υπερβάλλουμε και διάφορα άλλα. Λέγαμε από τότε ότι τα δίδακτρα έρχονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και τώρα βλέπουμε να αντιμετωπίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο λειτουργικά προβλήματα, που σημαίνει ότι οι πόροι έχουν περιορισθεί. Στη σχολή που διδάσκω πετρέλαιο πήραμε το Γενάρη. Το Δεκέμβριο κάναμε μάθημα με 5 βαθμούς θερμοκρασίας στις αίθουσες. Οι πρυτανικές αρχές αγωνιούσαν, δεν μπορούσαν να βρουν χρήματα, κανένας προμηθευτής δεν έφερνε πετρέλαιο στο πανεπιστήμιο, γιατί κανείς δεν είχε να το πληρώσει. Το πανεπιστήμιο ήταν αφερέγγυο, προκήρυσσε διαγωνισμό για προμήθεια πετρελαίου και κανείς δεν προσερχόταν από τους προμηθευτές. Το ζήτημα είναι η λειτουργία των πανεπιστημίων. Πώς θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια; Πώς θα υποδεχθούμε τους φοιτητές; Με ποιο διοικητικό προσωπικό; Με ποιο διδακτικό προσωπικό; Όσοι καθηγητές αποχωρούν δεν αντικαθίστανται. Και στο πανεπιστήμιο είμαστε σε αυστηρά γνωστικά αντικείμενα. Για παράδειγμα φέτος στο Παιδαγωγικό αποχωρεί ένας συνάδελφος, που ήταν στην διδακτική της Φυσικής και κανείς δεν μπορεί από τους υπόλοιπους 25 που μένουμε στο τμήμα να τον αντικαταστήσει. Αυτά τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν.

«Η παιδεία έχει έρθει σε οριακά σημεία, τι άλλο να προσφέρει;»

ΠτΘ: Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς, που λένε ότι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα πρέπει να συνεισφέρει τον οβολόν της και η παιδεία;
Α.Κ.:
Να συνεισφέρει τον οβολόν της και η παιδεία, αλλά όταν έχουμε έρθει σε οριακά σημεία τι άλλο να προσφέρει; Όταν τα σχολεία δεν έχουν να προσφέρουν το ουσιώδες για τα παιδιά μας, που είναι η θέρμανση… Δεν μπορούν τα παιδιά μας να μπαίνουν στα δημοτικά σχολεία και στα πανεπιστήμια και η θερμοκρασία να είναι πέντε βαθμούς. Τι άλλο να προσφέρει η παιδεία; Ξέρουμε ότι σε πολλά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται οι γονείς να συνεισφέρουν από δέκα ή είκοσι ευρώ για να αγορασθεί πετρέλαια. Το κάναμε και στο πανεπιστήμιο αυτό.

«Σκοπός δεν είναι μόνο οι περικοπές των δαπανών, αλλά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να περάσει στα χέρια των ιδιωτών»

ΠτΘ: Διαβλέπετε ότι όλη αυτή η αντίδραση της κυβέρνησης οφείλεται όπως και στους άλλους τομείς απλώς στο να υπάρξουν περικοπές για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της λιτότητας, ή έχει σκοπό την ιδιωτικοποίηση σε βάθος χρόνου του πανεπιστημίου;
Α.Κ.:
Μάλλον είναι το δεύτερο σκέλος, που αναφέρετε. Δεν είναι μόνο οι περικοπές των δαπανών, σκοπός τους είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα να περάσει στα χέρια των ιδιωτών, δηλαδή να μην δίνει ούτε ένα ευρώ πλέον η ελληνική πολιτεία και από εκεί και πέρα οι γονείς να χρηματοδοτούν τις σπουδές των παιδιών. Οι παλαιότεροι, που είναι πάνω από 50 ετών, θα θυμούνται πώς λειτουργούσαν τα πανεπιστήμια και ποιος μπορούσε να σπουδάσει στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70. Περνάμε σε τέτοιες και δυσκολότερες εποχές και στην κρίση, που σήμερα περνά ο ελληνισμός, να ρωτήσω εγώ τον μέσο Έλληνα πολίτη αν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις σπουδές των παιδιών του. Όχι με την επιβάρυνση των 800 ευρώ, που είναι τα έξοδα των παιδιών, αλλά με δίδακτρα επιπλέον που θα ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ανάλογα με τη σχολή και τη ζήτηση που θα υπάρχει. Άρα πάμε σε μια καθαρά ταξική εκπαίδευση, η οποία θα παρέχεται μόνο σε αυτούς που θα μπορούν να συνδράμουν οικονομικά και θα χαθεί φυσικά ανθρώπινο δυναμικό, θα χαθούν τα «καλά μυαλά» από το ελληνικό δημόσιο σχολείο, που τα χάνουμε τόσα χρόνια στο εξωτερικό αλλά και αυτοί που μένουν εδώ και θα σπουδάζουν δυστυχώς θα χαθούν.

«Αυτό που λένε ότι οι πανεπιστημιακοί αμείβονται υψηλά είναι ψέματα»

ΠτΘ: Ένα ζήτημα αφορά στο κατά πόσο με τις νέες περικοπές οι πανεπιστημιακοί θα μπορούν να ανταποκριθούν σε αντικειμενικές ανάγκες διαβίωσής τους και στις υποχρεώσεις της δουλειάς τους. Νοιώθετε όμως επιπλέον θιγμένοι και σε επίπεδο ηθικό, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζεται από την πολιτεία αυτό που προσφέρετε;
Α.Κ.:
Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι βλέπουμε ότι το πραγματικό χτύπημα στο πανεπιστήμιο έρχεται με το μισθολογικό των ιδίων των διδασκόντων στα πανεπιστήμια. Άτομα με αυξημένα επιστημονικά προσόντα, με πολύ καλές σπουδές που ξεκινάνε την επαγγελματική τους σταδιοδρομία τουλάχιστον μετά τα 30, που έχουν επενδύσει οι γονείς τους οι ίδιοι οικονομικά και πνευματικά σε αυτό, καλούνται τώρα να ζήσουν με εισοδήματα που θα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό που λένε ότι οι πανεπιστημιακοί αμείβονται υψηλά, και το έχουμε δει και στα περιβόητα ιδιωτικά κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης να προβάλλονται αποδοχές πανεπιστημιακών δασκάλων, είναι ψέματα. Όσοι διαβάζουν την συνέντευξη αυτή να ξέρουν ότι τα κανάλια, κυρίως τα ιδιωτικά, όταν αναφέρονται σε αποδοχές πανεπιστημιακών λένε ψέματα. Τα ποσά αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί να αμείβεται ο πρωτοδιόριστος λέκτορας με 1250 ευρώ καθαρές αποδοχές με τόσα χρόνια σπουδών. Τίθεται θέμα επιβίωσης πλέον και σε συνδυασμό με αυτό που λένε ότι δεν αξιολογούνται οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, θα πω ότι ο καθένας μας για να ανέλθει βαθμίδα στην πανεπιστημιακή ιεραρχία περνά μια αυστηρή κρίση από εκλεκτορικό σώμα. Έπειτα δεν μπορεί με όλα όσα είπαμε να τίθεται θέμα ανταγωνιστικότητας των ελληνικών πανεπιστημίων. Δεν μπορεί να δυσανασχετούμε όταν τα πανεπιστήμιά μας εμφανίζονται στις διεθνείς κατατάξεις στις χαμηλές θέσεις. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε διεθνή συνέδρια, που η συμμετοχή στοιχίζει περίπου 2000 ευρώ- μόνο η συμμετοχή, χωριστά από τα υπόλοιπα έξοδα – ή σε διεθνή περιοδικά όπου μια δημοσίευση στοιχίζει πολλά χρήματα. Αυτά δεν καλύπτονται για τα μέλη ΔΕΠ και με τα μισθολογικά που έχουμε δεν μπορούμε να καλύψουμε τέτοιες ανάγκες, που είναι απαραίτητες για την ερευνητική μας δραστηριότητα. Δεν θέλω να συγκρίνω τους μισθούς μας με αυτούς των πανεπιστημιακών δασκάλων του εξωτερικού. Δεν έχουμε καμία πλέον διοικητική υποστήριξη. Τα μέλη ΔΕΠ κάνουν όλη τη γραφική δουλειά. Οι λίγοι διοικητικοί υπάλληλοι, που έχουν μείνει στα πανεπιστήμια και στα τμήματά μας, δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τις βασικές ανάγκες, πόσο μάλλον να στηρίξουν διοικητικά και το δικό μας έργο.

«Αυτή τη φορά θα πρέπει να έχουμε στο πλευρό μας και τους φοιτητές»

ΠτΘ: Βλέπουμε μια συστηματική υποβάθμιση γενικότερα της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι πρυτάνεις αντιδρούσαν αλλά δεν ήθελαν να κλείσουν τα πανεπιστήμια. Οι πανεπιστημιακοί πώς σκέφτονται να απαντήσουν;
Α.Κ.:
Κληθήκαμε χθες από την Ομοσπονδία μας να αποφασίσουμε οι κατά τόπους σύλλογοι απεργιακές κινητοποιήσεις. Ήδη σήμερα το πρωί συγκαλείται διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Το πιθανότερο είναι να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι φοιτητές θα χάσουν ημερομηνίες από τις εξετάσεις τους, αλλά θεωρούμε ότι δεν πάει άλλο. Έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι. Τίθεται θέμα επιβίωσης και λειτουργίας των πανεπιστημίων. Οι πρυτάνεις είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά. Δεν υπάρχουν χρήματα για στέγαση, για σίτιση, για θέρμανση, για ηλεκτρικό, για τηλέφωνο. Δεν απέχουμε πολύ από την χρεοκοπία, όταν δεν μπορούμε να καλύψουμε τα βασικά, όταν δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών δασκάλων προβλέπω ότι θα είναι άμεσες από τη Δευτέρα και δυναμικές και θεωρώ ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να έχουμε στο πλευρό μας και τους φοιτητές. Πρέπει να υπερκεράσουμε πλέον κομματικές ταυτότητες, οι φοιτητικές παρατάξεις πρέπει να ενωθούν μαζί μας γιατί πλέον μας αγγίζει όλους. Αυτοί που θίγονται πολύ περισσότερο είναι οι φοιτητές μας. Καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα και να γράψουν εξετάσεις σε αίθουσες με χαμηλές θερμοκρασίες εδώ στη Θράκη ή να πληρώσουν τα συγγράμματά τους ή να πληρώσουν δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά. Πρέπει επιτέλους το φοιτητικό κίνημα να αλλάξει προσανατολισμό να ξεφύγει από το θερμό «εναγκαλισμό» των κομμάτων και την καθοδήγηση των κομματικών οργάνων. Τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης του Έλληνα φοιτητή και αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά. Δεν είναι ότι θα χάσουν την εξεταστική, αλλά θα έχουν χάσει τη ζωή από μπροστά τους. Ένας στους δύο αποφοίτους πανεπιστημίων είναι άνεργοι. Τίθεται θέμα επιβίωσης αυτών των παιδιών και δεν έχουμε ως ελληνισμός τη δυνατότητα να χάσουμε ανθρώπινο δυναμικό. Λέω πολλές φορές ότι η ελληνική πολιτεία επενδύει πολλά χρήματα στην παιδεία της. Δεν μπορεί να εκπαιδεύουμε γιατρούς, δασκάλους, μαθηματικούς, φυσικούς και να μας τους παίρνει έτοιμους η Αγγλία ή οι Σκανδιναβικές χώρες και να αποδίδουν εκεί κέρδη για τις επιχειρήσεις τους και για τα νοσοκομεία τους και για τα σχολεία τους. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ελλάδα, για να βγούμε από την κρίση στην οποία μας έφεραν άλλοι.

ΠτΘ: Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν βλέπουμε το μακροπρόθεσμο όφελος…
Α.Κ.:
Ούτε το μακροπρόθεσμο ούτε καν το βραχυπρόθεσμο όφελος. Δεν ξέρω πού αποσκοπούν όλα αυτά. Ίσως στην ισοπέδωση των πάντων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.