Στον αερα η αδειοδοτηση των αγροτικων γεωτρησεων

Με σημαντική αύξηση του τιμολογίου του ρεύματος στις γεωτρήσεις τους κινδυνεύουν να βρεθούν πολλοί αγρότες της ΑΜΘ

Στην επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ θα συζητηθεί τελικά το θέμα της θέσης της Περιφέρειας επάνω στο μείζον θέμα της ηλεκτροδότησης των Αγροτικών Γεωτρήσεων, για το οποίο πολλοί αγρότες της περιφέρειάς μας μπορεί να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων τον Μάιο, όταν και η ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να αρχίσει να χρεώνει κανονικά τις γεωτρήσεις που δεν έχουν αδειοδοτηθεί ακόμη. Στις 31 Μαΐου λήγει η ΚΥΑ με την οποία καλούνται οι αγρότες να δηλώσουν τις Γεωτρήσεις τους ως αγροτικές, ώστε να συνεχίσει η ΔΕΗ να τις ηλεκτροδοτεί ως αγροτικές, διαφορετικά θα περάσουν σε κανονικό τιμολόγιο.
 
Το θέμα έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο οποίος τόνισε πως από τις 24.000 γεωτρήσεις έχουν αδειοδοτηθεί μόνο 4.000, ενώ εκκρεμούν 15.000 αιτήσεις οι οποίες σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης έχουν ορίζοντα ελέγχου ετών, όχι μηνών. Για αυτό και προτείνει να δοθεί παράταση, γιατί αν σε κάποιους που χρειάζονται την γεώτρηση για την καλλιέργειά τους αυξηθεί το κόστος, θα αυξηθούν γύρω στα 40-50 ευρώ τα έξοδα ανά στρέμμα, καταστρέφοντας ουσιαστικά την αγροτική παραγωγή.
 
Το υπουργείο φαίνεται να προσανατολίζεται στην παράταση της ΚΥΑ κατά ένα χρόνο, όμως πάλι με τη σημερινή διάταξη των υπηρεσιών, με τον φόρτο εργασίας και τον μεγάλο αριθμό γεωτρήσεων θα πρέπει να ληφθούν κάποια άλλα νομοθετικά μέτρα, και αυτά θα κληθεί να διαμορφώσει για να προταθούν στην κεντρική κυβέρνηση η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία θα συζητήσει το θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.