Στοχος οι Στεγες Υποστηριζομενης Διαβιωσης να καλυψουν ολες τις αναγκες

Εκδήλωση από το Σύλλογο Μέριμνας Α.μεΑ. Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» και την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος στην Κομοτηνή

Την εμπειρία τους στο θέμα της δημιουργίας και της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), οι οποίες στην περιφέρειά μας υπάρχουν μόνο σε Κομοτηνή και Δράμα, ένωσαν ο Σύλλογος Μέριμνας Α.μεΑ. Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης  «Άγιοι Θεόδωροι» και η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, το πρωί της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του ΡΕΞ.

Τα μέλη των δύο φορέων, που έχουν υπό την εποπτείας τους ΣΥΔ, κατέθεσαν την εμπειρία τους, αλλά και την τεχνογνωσία τους, για να λύσουν απορίες και ζητήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτό το ευαίσθητο θέμα, που όμως αποτελεί στόχο και των δύο για την πραγματική αποϊδρυματοποίηση των ωφελούμενών τους.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συλλόγου είναι διαμερίσματα που ενοικιάζονται εντός της πόλης της Κομοτηνής, που διατίθενται για την μόνιμη διαβίωση – κατοικία του ατόμου με νοητική υστέρηση με την κατάλληλα οργανωμένη υποστήριξη και στοχεύει, παράλληλα, στην ανάπτυξη και διατήρηση στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των κατοίκων, έτσι ώστε να διαβιούν όσο το δυνατό πιο αυτόνομα και ενεργά στο φυσικό περιβάλλον της κοινωνίας.

Παρέχονται οργανωμένα όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης για ανεξάρτητη διαβίωση των φιλοξενούμενών τους, όπως υγιεινή, ασφαλή άνετη διαμονή, σίτιση, συνεχή ιατρική φροντίδα, μέριμνα για ασφαλή μετάβαση και επιστροφή από το χώρο εργασίας τους κτλ.

Όσο υπάρχουν αιτήσεις, θα προχωρούν οι ΣΥΔ

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλίας Ποιμενίδης, διοικητικός διευθυντής των Κέντρων Διημέρευσης του Συλλόγου Μέριμνας Α.μεΑ. Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης  «Άγιοι Θεόδωροι», οι δύο φορείς έκαναν αυτή τη σύμπραξη θέλοντας να δείξουν το ευρύτερο κοινό τόσο τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο για την ένταξη ωφελούμενων στις Στέγες, αλλά και τις λύσεις που έχει ακολουθήσει ο κάθε φορέας για αυτά.

Στόχος τους είναι να συνεχίσουν να δημιουργούν ΣΥΔ, γιατί βλέπουν πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη, οι αιτήσεις που έρχονται για ένταξη σε αυτές είναι αρκετές και μέχρι στιγμής έχουν λειτουργήσει σωστά χωρίς να έχουν πρόβλημα.

Με δεδομένο ότι στην Περιφέρεια ΑΜΘ ΣΥΔ υπάρχουν μόνο σε Κομοτηνή, με 16 ενοίκους, και Δράμα, με 18 ενοίκους, για αυτό και το ενδιαφέρον για την ένταξη σε αυτές είναι σημαντικό τόσο από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όσο και από την Ξάνθη, για τις επόμενες Στέγες που θέλουν να δημιουργήσουν.

Στόχος τους, σημείωσε, είναι αυτός που έχει θέσει και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, η αποϊδρυματοποίηση, και όσο έχουν αιτήσεις θα βάζουν σαν στόχο να δημιουργήσουν καινούριες θέσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.