«Στοχευμενα» θα ξεκινησουν οι ακμαιοκτονιες απο αερος στην ΑΜΘ

Σε σημεία που εντοπίζεται ιός του Δυτικού Νείλου αλλά και η μεγαλύτερη όχληση από κουνούπια

Αισιόδοξος για την πορεία του φετινού προγράμματος καταπολέμησης ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Βενετίδης

Τις επόμενες μέρες, μόλις ολοκληρωθεί η προμήθεια των σκευασμάτων από τον ανάδοχο, περιμένει να ξεκινήσουν οι ακμαιοκτονίες από αέρος στην Περιφέρεια ΑΜΘ ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Βενετίδης, που θεωρεί ενθαρρυντικό πως η εγκριτική απόφαση βγήκε τόσο νωρίς για την περιοχή μας.

Οι ακμαιοκτονίες από αέρος θα ξεκινήσουν είτε σε σημεία που θα ανιχνευτούν κουνούπια φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου, είτε, αν δεν υπάρχουν, στις περιοχές με την μεγαλύτερη όχληση κουνουπιών, όπως εξήγησε ο ίδιος.

Πολύ νωρίς δόθηκε η άδεια ακμαιοκτονίας από αέρος

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ήδη ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου, με δράσεις προνυμφοκτονίας από το έδαφος, προνυμφοκτονίας από αέρος και ακμαιοκτονίας από το έδαφος.

Στους ελέγχους που έγιναν κατά την εκκίνηση του προγράμματος, τόνισε ο κ. Βενετίδης, εντόπισαν πολλές προνύμφες, που αποδίδεται στις σημαντικές πλημμύρες που έπληξαν την περιφέρεια το προηγούμενο διάστημα. Για αυτό ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από συνήθως και οι προνυμφοκτονίες από αέρος, στις παραθαλάσσιες περιοχές και σε υγρότοπους.

Όμως η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρειά μας, θεωρούν πως είναι αυτή της ακμαιοκτονίας από αέρος (ULV), για την οποία όμως θα πρέπει να δοθεί ειδική άδεια από το Υπουργείο Υγείας.

Η παροχή άδειας, παρόλο που ζητείται από την Περιφέρεια, συνήθως καθυστερεί πολύ, για αυτό και φέτος η Περιφέρεια έστειλε υπόμνημα από το Φεβρουάριο ζητώντας την άδεια, με τον κ. Βενετίδη να επικοινωνεί επανειλημμένα με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, εξηγώντας την ανάγκη που υπάρχει για την μέθοδο αυτή.

Αυτό υποστηρίζει και επιδημιολογική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λοιμώξεων και νοσημάτων, που αναφέρει ότι η μέθοδος ULV είναι η πιο ενδεδειγμένη και εγκεκριμένη για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ιδιαίτερα όταν χρίζουν λόγοι δημόσιας υγείας, που στην περιοχή μας αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Πέρυσι, η αδειοδότηση δόθηκε στις 27 Ιουλίου, με τα αποτελέσματα να φαίνονται μετά από μερικές ημέρες, όμως ήδη είχε περάσει πάνω από τη μισή θερινή περίοδο.

Στοχευμένοι ψεκασμοί από αέρα

Για να μην επαναληφθεί το «πάθημα» της περσυνής περιόδου, φέτος η  άδεια δόθηκε στις 20 Μαΐου, με την περιφέρεια να προωθεί το έγγραφο αυτό στον ανάδοχο, ώστε να μπορέσει αυτός να παραγγείλει τα απαραίτητα σκευάσματα (η άδεια είναι απαραίτητη για να γίνει η προμήθεια). Η πρότερη εμπειρία δείχνει ότι η διαδικασία αυτή παίρνει περίπου μία εβδομάδα, κάτι που σημαίνει πως αν όχι στο τέλος του Μαΐου, στις αρχές του Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί.

Όσο για το πού θα επικεντρωθούν αυτοί οι ψεκασμοί, αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο του ιού, αλλά και την όχληση από τα κουνούπια στις διάφορες περιοχές. Η όχληση θα φανεί από τις παγίδες που χρησιμοποιούν σε όλη την Περιφέρεια και από τους «δείκτες» (τα πουλερικά) που χρησιμοποιούν για να εντοπίσουν την παρουσία του ιού μέσα από τις εξετάσεις.

Αν ανακαλύψουν πως σε κάποια περιοχή όντως βρέθηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου, θα ξεκινήσουν οι εναέριες ακμαιοκτονίες, αλλά θα ενισχυθούν και οι υπόλοιπες δράσεις τους,

Αν από την άλλη, δεν εντοπιστεί ο ιός, θα κατευθύνουν τα μέσα τους στις περιοχές όπου υπάρχει περισσότερη όχληση.

Αυτές οι περιοχές είναι το βόρειο κομμάτι του Έβρου, που έχει ιδιατερότητες τόσο λόγω των ποταμών αλλά και της σημαντικής παρουσίας ορυζώνων πέρα από τα σύνορα, στην Τουρκία (οι Τούρκοι ψεκάζουν μόνο στις πόλεις), καθώς και παραθαλλάσιες, παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές. «Όπου βλέπουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη όχληση, ή εντοπίζεται ιός του Δυτικού Νείλου, εκεί οι δράσεις μας θα αυξάνονται», διαβεβαίωσε ο κ. Βενετίδης.

Την ίδια ώρα τα επίγεια συνεργεία, εκ των οποίων 7 στη Ροδόπη, συνεχίζουν κανονικά το πρόγραμμά τους, λειτουργώντας παράλληλα επικουρικά σε περίπτωση προβλημάτων.

Αισιοδοξία για τη φετινή περίοδο

Ο κ. Βενετίδης πάντως είναι πιο αισιόδοξος, έχοντας και το επιπλέον όπλο του ULV στη φαρέτρα του, ότι φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών θα κινηθεί πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Βέβαια, όπως συνηθίζει να λέει, «τα κουνούπια είναι ανίκητα» και δεν θα μπορέσουν να τα εξαφανίσουν ποτέ, αλλά προσπαθούν να τα μειώσουν ώστε να ελαχιστοποιηθεί και ο κίνδυνος του ιού, αλλά και η έντονη όχληση από τα κουνούπια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.