Στο Υπουργειο Παιδειας το αιτημα για την ιδρυση Καλλιτεχνικου Σχολειου Κομοτηνης

Το Γυμνάσιο Νέου Σιδηροχωρίου, που οδεύει προς κατάργηση, προκρίνεται από την ΔΔΕ Ροδόπης

Το αίτημα για την ίδρυση Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής, στο κτίριο του Γυμνασίου Νέου Σιδηροχωρίου το οποίο τελεί σε αναστολή από το 2021, περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις μεταβολές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2022-2023 στο Δήμο Κομοτηνής, οι οποίες εγκρίθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Παιδείας και το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Γιατί Καλλιτεχνικό Σχολείο στην Κομοτηνή;

Στην εισήγησή της η Διεύθυνση τονίζει πως σκοπός ίδρυσης των Καλλιτεχνικών  Γυμνασίων είναι η προετοιμασία, η ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις τέχνες, η καλλιέργεια και η εκπαίδευση των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν και η προετοιμασία των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση του θεάτρου-κινηματογράφου, του χορού και των εικαστικών,

χωρίς παράλληλα να υστερούν σε γενική παιδεία, εάν τελικά επιλέξουν άλλον τομέα επιστημονικής και επαγγελματικής κατεύθυνσης.

Το γυμνάσιο θα έχει τρείς κατευθύνσεις, Εικαστικών Τεχνών, Χορού και Θεάτρου – Κινηματογράφου.

Η ΔΔΕ παραθέτει μια σειρά από λόγους που συνηγορούν στην πρόταση ίδρυσης ενός καλλιτεχνικού σχολείου στην Κομοτηνή. Μεταξύ αυτών είναι το αξιολογότατο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. το οποίο έχει μία πολυετή και σημαντική δράση συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της περιφερειακής ενότητας της Ροδόπης.

Επιπλέον στην Κομοτηνή εδρεύει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας το οποίο διαθέτει Γλωσσολογικό Εργαστήριο Σύνταξης, Μορφολογίας, Φωνητικής και Σημασιολογίας + Μόρφωση, οπότε είναι άμεση η επαφή με άτομα τα οποία διαθέτουν το επιστημονικό υπόβαθρο το οποίο θα έρθει να ενδυναμώσει τους διδάσκοντες του σχολείου στο ωρολόγιο πρόγραμμα με βάση το οποίο διδάσκεται η Δημιουργική Γραφή.

Παράλληλα στην Κομοτηνή και στις γύρω περιοχές αναπτύσσονται πληθώρα σχολών χορού. Ακόμα ένα στοιχείο είναι το γεγονός ότι η Κομοτηνή διαθέτει το μοναδικό στην περιοχή των νότιων Βαλκανίων Μέγαρο Μουσικής το οποίο αποτελεί κύτταρο ανάδειξης όλων των κλίσεων που ανήκουν στην έβδομη τέχνη ενώ ταυτόχρονα έχει αναπτύξει ένα Μουσικό Σχολείο από το 1993 που μαζί με αυτό της Δράμας αποτελεί το μακροβιότερο μουσικό σχολείο της περιφέρειάς μας.

Την ίδια ώρα, τονίζεται στην εισήγηση, η Κομοτηνή αποτελεί ένα μοναδικό σταυροδρόμι πολιτισμικών επιρροών που όμοιό της δύσκολα βρίσκεται στην περιφέρειά μας, που ταυτόχρονα έχει την ανάγκη της επιπλέον ενίσχυσης και διατήρησης αυτής της ποικιλότητας.

Για αυτό και η ίδρυση ενός καλλιτεχνικού σχολείου πέρα από το γεγονός ότι θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη κλίσεων και ταλέντων του μαθητικού δυναμικού, θα αποφορτίσει τα ήδη υπάρχοντα γυμνάσια τα οποία αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν εφαρμόζοντας την λειτουργία του προτεινόμενου σχολείου στο ήδη υπάρχον και πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο του Γυμνασίου Νέου Σιδηροχωρίου το οποίο βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας το τρέχον σχολικό έτος 2021-2022.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παράλληλα με την πρόταση για την ίδρυση του Καλλιτεχνικού, η επιτροπή εισηγείται την κατάργηση του Γυμνασίου Νέου Σιδηροχωρίου, που τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας λόγω του μικρού αριθμού μαθητικού δυναμικού που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ανεξάρτητης σχολικής μονάδας. Η πορεία με το χρόνο, σημειώνεται, είναι φθίνουσα, και με βάση τα στοιχεία αυτά και κρίνοντας τη μικρή χιλιομετρικά απόσταση από την Κομοτηνή και την ύπαρξη σχολικών δρομολογίων για την εξυπηρέτηση των μαθητών, προτείνουμε την κατάργηση του Γυμνασίου Νέου Σιδηροχωρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.