Χαμηλα ποσοστα εμβολιασμου στα Σωματα Ασφαλειας

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Ανοιχτό είναι το σενάριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες πολιτών αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αναστολή εργασίας όσων υπηρετούν στις δομές Υγείας και δομές φροντίδας ηλικιωμένων και επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας είναι σχετικά χαμηλά, τέτοιο βαθμό που είναι πιθανό οι ένστολοι που καλούνται να διεξάγουν ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά της COVID-19 να είναι ανεμβολίαστοι.

Στην Ελληνική Αστυνομία, που είναι κατά κύριο λόγο αυτή που έχει επιφορτιστεί με την τήρηση των υγειονομικών περιορισμών, το ποσοστό των εμβολιασμένων διαμορφώνεται –σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ» – στο 58%.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός εξήγησε ότι εάν σε εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προστεθούν όσοι έχουν νοσήσει και ταυτόχρονα, από το σύνολο της δύναμης της ΕΛ.ΑΣ., αφαιρεθούν όσοι βρίσκονται σε άδεια μακράς διαρκείας ή υπηρετούν π.χ. σε διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, τότε το ποσοστό των μη εμβολιασμένων περιορίζεται στο 32%.

Στην Αττική πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ», μόλις το 53% του αστυνομικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί, ενώ στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 54%. Το ανησυχητικό στην υπόθεση είναι ότι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως π.χ. η Αμεση Δράση (ΔΙ.ΑΣ., περιπολικά κ.λπ.) το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο καθώς, όπως εξηγούν οι επιτελείς του Σώματος, εκεί υπηρετούν κυρίως νεαρότερης ηλικίας άτομα, που θεωρούν ότι η πανδημία δεν συνιστά πραγματική απειλή γι’ αυτά.

Περισσότερο ικανοποιητική είναι η πορεία των εμβολιασμών στο Λιμενικό Σώμα, όπου σύμφωνα με το γραφείο τύπου του σώματος το ποσοστό των εμβολιασθέντων ανέρχεται στο 64,5%. Στην Πυροσβεστική, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από περίπου έναν μήνα, το ποσοστό υπολογίζεται στο 53%.

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολίων αναφέρθηκε σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι πάντα στο τραπέζι» είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας ότι θα αξιολογηθεί από το ρυθμό εμβολιασμών το τι ακριβώς θα γίνει, προσθέτοντας ότι από τις «από τις 16 Αυγούστου 165.000 ραντεβού έχουν προστεθεί, ο ρυθμός είναι καλός, οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί, περίπου 7.000 είναι υγειονομικοί από αυτούς που έκλεισαν ραντεβού, είμαστε σε ικανοποιητική τάση, αυτά που έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύουν και η επέκταση είναι μια επιλογή».

Μάλιστα σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν η επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών θα γίνει από τους ενστόλους, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είναι μια επιλογή, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση και δεν πρέπει να υπάρξει σύγχυση.

«Εμάς μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού, είναι το μοναδικό μέτρο το οποίο έχουμε για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.