Στο τραπεζι νεα μετρα μετα την εκρηξη κρουσματων και το «σφυροκοπημα» του ΕΣΥ

Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης, που περιλαμβάνει δύο σκέλη

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αλλά και θανάτων από κοροναϊό, έχει ήδη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ που καλείται να αντεπεξέλθει για τρίτη φορά στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας, και με το προσωπικό του ήδη εξουθενωμένο από την μάχη κατά της πανδημίας τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι προτεραιότητα και επιλογή της είναι να μην καταφύγει σε ένα νέο lockdown και να προστατεύσει τη λειτουργία της οικονομίας απέναντι στο τέταρτο κύμα που περικυκλώνει τη χώρα, με τους ειδικούς ωστόσο να εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και με αρκετούς να μιλούν για έξαρση μέσα στον Δεκέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης, που περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα έχει να κάνει με την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και το δεύτερο με τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων ιδίως στις «κόκκινες» περιοχές.

Σε σχέση με το σύστημα υγείας εξετάζονται τα εξής μέτρα:

  • Να αυξηθούν οι κλίνες Covid, με αντίστοιχο περιορισμό κανονικών χειρουργείων
  • Συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για να απορροφήσουν τα non Cocid περιστατικά
  • Κίνητρα σε γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ, και εάν αυτό δεν γίνει να προχωρήσει η επίταξή τους

Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ιδίως σε κόκκινες περιοχές. Εκτός από την τήρηση των νέων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο, είναι πιθανό και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας να εφαρμοστούν νέοι περιορισμοί.

Η αυστηροποίηση των μέτρων πιθανόν να περιλαμβάνει

  • Κατάργηση όρθιων σε χώρους διασκέδασης
  • Απαγόρευση μουσικής
  • Περιορισμούς ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα

Η εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της ερχόμενης εβδομάδας, τόσο όσον αφορά την πορεία κρουσμάτων και σκληρών δεικτών, όσο και της πίεσης στο ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή οι υγειονομικοί κυρίως σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας μιλούν για εφημερίες που θυμίζουν ή και ξεπερνούν σε δυσκολία τις εφημερίες του Νοεμβρίου, ενώ απευθύνουν κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις.

Αυξάνονται τα ραντεβού για το εμβόλιο

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ανεμβολίαστοι φαίνεται πως κλείνουν ραντεβού για πρώτη δόση μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων και την αύξηση των κρουσμάτων.

Αναλυτικά, από τη περασμένη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο που πέρασε προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση 130.000 πολίτες έναντι 45.000 που ήταν μια εβδομάδα του Οκτωβρίου. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι αυτός ο ρυθμός εμβολιασμού θα διατηρηθεί και θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα.

Το ίδιο διάστημα, κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. «Φτάνουμε το μισό εκατομμύριο από ανθρώπους που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Από την Παρασκευή και το Σάββατο έχουν σταλεί και μηνύματα για να υπενθυμίσουν στον κόσμο που συμπληρώνει το εξάμηνο του ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει την αναμνηστική δόση», πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σάββατο μόνο εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση 15.000 πολίτες. «Είναι σαν να θωρακίστηκε μια μικρή πόλη», είπε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.