Στο ΣτΕ τα Προεδρικα Διαταγματα για το Σχεδιο «Αθηνα»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν αποσταλεί από προχθές τα 36 Προεδρικά Διατάγματα, που αφορούν στο Σχέδιο «Αθηνά». Τα 22 από αυτά καθορίζουν τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες τμημάτων που θα αφορούν σε Πανεπιστήμια και τα υπολοιπα14 τις αντίστοιχες αλλαγές σε Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναλαμβάνει πλέον τη νομοτεχνική επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε οι αλλαγές να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Εκτιμάται ότι λόγω του Κατεπείγοντος, η επεξεργασία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε ένα με ενάμισι μήνα, εφόσον υπάρξουν προβλήματα με επιστροφές για διορθώσεις.

Δεν επηρεάζονται οι τίτλοι σπουδών των τωρινών φοιτητών

Αξίζει να σημειωθεί ότι για όσους έχουν εισαχθεί ως το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 σε τμήματα τα οποία καταργούνται, συγχωνεύονται ή μετονομάζονται από το Σχέδιο «Αθηνά», ο τίτλος σπουδών που θα λάβουν θα φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τα μεταπτυχιακά αυτών των τμημάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι στα Προεδρικά Διατάγματα καθορίζονται λεπτομέρειες που αφορούν τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις διαδικασίες ανάδειξης και συγκρότησης των οργάνων διοίκησης των νέων τμημάτων. Αυτού του τύπου οι λεπτομέρειες, που δεν έχουν προς το παρόν γνωστοποιηθεί, είναι που θα επιτρέψουν και τα ασφαλή συμπεράσματα, σε ό,τι έχει να κάνει με τα τμήματα του Δημοκριτείου στην Κομοτηνή που «θίγονται» από τις αλλαγές.

Σύμφωνα με τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως εστάλησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο τα τμήματα που υπόκεινται σε σοβαρές αλλαγές είναι, όπως τα γνωρίζαμε, το Διοίκησης Επιχειρήσεων που συγχωνεύεται με το ΔΟΣΑ και το Πολιτικών Επιστημών που συγχωνεύεται με το Κοινωνικής Διοίκησης. Το μεν πρώτο σχήμα θα φέρει πλέον την ονομασία «Τμήμα Οικονομικών Σπουδών», με κατευθύνσεις Οικονομικής Ανάλυσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, το δε δεύτερο την ονομασία «Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης», με κατευθύνσεις Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. Τα δύο αυτά τμήματα προβλέπεται να ανήκουν σε μία ενιαία σχολή, τη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κομοτηνή.

Θυμίζουμε πάντως πως σε πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με τοπικούς παράγοντες της περιοχής μας, από τον πρώτο είχε δοθεί δέσμευση για επανεξέταση της περίπτωσης συγχώνευσης των τμημάτων Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών. Αν αυτό δεν καρποφορούσε άμεσα, μέχρι την έκδοση των επίμαχων Προεδρικών Διαταγμάτων, ο Υπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα προβλεπόταν ρητά η αυτονόμηση των δύο τμημάτων σε βάθος διετίας. Ζητούμενο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η πλήρωση των θέσεων ΔΕΠ στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών, που θα επιτρέψει την αυτοδύναμη λειτουργία του. Το κατά πόσον οι παραπάνω δεσμεύσεις του κ. Αρβανιτόπουλου επαληθευτούν, θα γίνει γνωστό μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των Προεδρικών Διαταγμάτων από το ΣτΕ και τη διευθέτηση όλων των λεπτομερειών.

 

Η νέα διάρθρωση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο του ακαδημαϊκού χάρτη, που αλλάζει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η νέα διάρθρωση έχει ως εξής:

Σχολές

Νομική Σχολή, με έδρα την Κομοτηνή και Τμήμα:
• Νομικής,
Επιστημών Υγείας, με έδρα την Αλεξανδρούπολη και Τμήματα:
• Ιατρικής και
• Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής
Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με έδρα την Κομοτηνή και Τμήμα:
• Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, με έδρα την Κομοτηνή και Τμήματα:
• Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών,
• Ελληνικής Φιλολογίας και
• Ιστορίας και Εθνολογίας
Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, με έδρα την Ορεστιάδα και Τμήματα:
• Αγροτικής Ανάπτυξης και
• Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.