Στο ΣτΕ προσφευγει η Διανομαρχιακη για την ανατροπη της εγκρισης των 16 ερευνητικων γεωτρησεων στις Σαπες

Ανέστης Στρατιάδης, μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής: «Θα εξαντλήσουμε τα νομικά περιθώρια και αν δεν καρποφορήσουν στη συνέχεια θα εξαντλήσουμε οποιοδήποτε μέσο πάλης»

Δεν έπιασε εξαπίνης τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά του Χρυσού η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που δίνει το «πράσινο φως» στη Μεταλλευτική Θράκης για τη διενέργεια 16 ερευνητικών γεωτρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων χρυσού στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Διανομαρχιακή Επιτροπή, έχει προετοιμάσει και έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για να ανατρέψει την αρνητική αυτή εξέλιξη για την περιοχή μας, αποδεικνύοντας έτι μία φορά, πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής, κ. Ανέστης Στρατιάδης, θύμισε πως «σε όλες οι ενέργειες από το 2012 που έκανε την αίτηση για τις 16 ερευνητικές γεωτρήσεις η Μεταλλευτική Θράκης στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών, οι αντιδράσεις μας ήταν άμεσες» για να διαβεβαιώσει πως «και τώρα λοιπόν οι αντιδράσεις μας είναι συντονισμένες τόσο τον νομό Έβρου όσο και στο νομό Ροδόπης».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και υπογράμμισε πως ήδη από το 2020 οπότε και βγήκε η απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε την αρνητική απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης και τον καλούσε να εισηγηθεί ξανά επί του θέματος, οι πέντε επιστήμονες συνεργάτες της Διανομαρχιακής, και συγκεκριμένα ο κ. Κυριάκος Αρίκας συνταξιούχος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, ο κ. Δάνος Σεργκελίδης, καθηγητής κτηνιατρικής του ΑΠΘ, ο κ. Ιωάννης Τέντες, καθηγητής του τμήματος μοριακής βιολογίας του ΔΠΘ, ο κ. Γιώργος Τριανταφυλλίδης, συνταξιούχος καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και ο κ. Γιώργος Δεμερίδης, Δασολόγος και μέλος της Διανομαρχιακής συνέταξαν μια επιστημονική θέση, στην οποία επιχειρηματολογούσαν στο γιατί δεν πρέπει να δοθεί η άδεια για τις 16 αυτές ερευνητικές γεωτρήσεις, ώστε να βοηθήσουν τον Συντονιστή να λάβει την απόφασή του.

«Παρόλα αυτά» όπως επεσήμανε ο κ. Στρατιάδης «ο Συντονιστής που το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αρνητική εισήγηση, το 2022 επί κυβέρνησης ΝΔ ο ίδιος άνθρωπος δίνει θετική εισήγηση». «Το λέω αυτό» εξήγησε «γιατί εμείς υποψιαζόμαστε πως μπορεί να υπάρχουν και πολιτικές πιέσεις επί του ζητήματος».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Μετά τη θετική εισήγηση του Συντονιστή, λοιπόν η Διανομαρχιακή δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά αντίθετα «έγινε μια σύσκεψη με τον πρόεδρο της ΠΕΔ, τον κ. Βασίλη Μαυρίδη, δήμαρχο Ορεστιάδας καθώς και με όλους τους φορείς και αποφασίσαμε να προσφύγουμε κατά της απόφασης» ανάφερε ο κ. Στρατιάδης και εξήγησε πως «μέσα στο νόμιμο χρονικό διάστημα που είναι ένας μήνας, ορίσαμε τον κ. Χρήστο Δετσαρίδη, καθηγητή Νομικής στο ΔΠΘ ώστε να προσφύγουμε εμείς τώρα στο ΣτΕ ενάντια σε αυτήν την απόφαση. Ήδη η προσφυγή στο ΣτΕ έχει κατατεθεί και έχουμε έναν ακόμη μήνα να επιχειρηματολογήσουμε πλέον για την προσφυγή που κάνουμε. Έτσι οι επιστήμονες μας επεξεργάζονται και εμπλουτίζουν το κείμενο που ήδη είχαν ετοιμάσει».

«Φυσικά» έσπευσε να διευκρινίσει «αν μέχρι τη συζήτηση της προσφυγής στο ΣτΕ η Μεταλλευτική Θράκης, προχωρήσει σε ενέργειες, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να καταθέσουμε και ασφαλιστικά μέτρα για να μην ξεκινήσει καμία ενέργεια».

Αν τελικά δεν ευδοκιμήσει η νομική οδός, ο κ. Στρατιάδης ξεκαθάρισε πως «εμείς θα καλέσουμε τον κόσμο, όπως τον καλούμε πάντα να είναι σε εγρήγορση, για να βρεθούμε όλοι μαζί στα βουνά και να μην επιτρέψουμε στην εταιρεία να βάλει ούτε σε μια σπιθαμή γης το τρυπάνι της». Άλλωστε όπως υποστήριξε «οι 16 αυτές γεωτρήσεις δεν πρόκειται να δώσουν τίποτα καινούργιο στην εταιρεία. Απλώς είναι ένα μέσο για να δικαιολογήσει από μια μεριά στους Καναδούς επενδυτές ότι το ζήτημα κινείται και από την άλλη για να μπορέσουν να εμφανίσουν κάποια δραστηριότητα στη ντόπια κοινωνία, και να λειάνουν το έδαφος για τα μελλοντικά τους σχέδια».

«Εμείς το καθήκον μας θα το κάνουμε»

«Εμείς σαν Διανομαρχιακή είμαστε έτοιμοι για όλα. Στο τέλος τέλος θα ανεβούμε και στο βουνό να αντιταχθούμε στην εταιρεία και γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο να είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τον τόπο του. Εμείς το καθήκον μας θα το κάνουμε. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο καλύτερα» υπογράμμισε ο κ. Στρατιάδης και επανέλαβε πως «θα εξαντλήσουμε τα νομικά περιθώρια και αν δεν καρποφορήσουν στη συνέχεια θα εξαντλήσουμε οποιοδήποτε μέσο πάλης μπορούμε να έχουμε για να αποτρέψουμε αυτή τη δραστηριότητα στο τόπο μας».

Τέλος τόνισε πως «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συναγωνιστές μου της διανομαρχιακής οι οποίοι είναι από όλα τα κόμματα. Και πρωτίστως στους συναγωνιστές μου από το κόμμα της ΝΔ, οι οποίοι εδώ και χρόνια  βάζουν τα στήθια τους μπροστά για να μην περάσει αυτό το θέμα, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις που έχουν κάνει είτε υπουργοί του κόμματος είτε ο πρωθυπουργός τότε ο κ. Σαμαράς. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.

Άλλωστε ο αγώνας μας είναι καθολικός και για αυτό θα πετύχει. Η επικαιροποίηση της θέσης της τοπικής κοινωνίας ενάντια σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά την εξόρυξη χρυσού, έχει ήδη γίνει. Τώρα εκείνο που είναι σημαντικό είναι να έχουμε τη συσπείρωση που πρέπει και όλοι μαζί να σκεφτούμε τους τρόπους εκείνους που θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε ενέργεια της εταιρείας. Είμαστε ανοιχτοί πάντα σε οποιαδήποτε συζήτηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.