Στο πλευρο του Ουκρανικου λαου το ΠΤ Κομοτηνης του Ελληνικου Ερυθρου Σταυρου

Συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας, σε συνεργασία και με το ΕΒΕΡ έως την Παρασκευή – Εθελοντές του ΠΕ Κομοτηνής στην ομάδα που αναμένεται να συνδράμει επί τόπου στην Ουκρανία

Κωνσταντίνος  Ιμανιμίδης, αρχηγός Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

«Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να ζήσουμε σε μια γειτονική στην ουσία χώρα καταστάσεις για τις οποίες ναι μεν εκπαιδευόμαστε αλλά ελπίζουμε πως δεν θα συναντήσουμε ποτέ»

Τρόφιμα μακράς διαρκείας συγκεντρώνει από χθες Τετάρτη, 2 Μαρτίου έως και την προσεχή Παρασκευή 4 Μαρτίου το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  για την αποστολή τους στην Ουκρανία και τον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό.

Στην πρωτοβουλία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής συνδράμει και το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης που συλλέγει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο χώρο του Επιμελητηρίου (Καβείρων 12), απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής και προς τις επιχειρήσεις μέλη του να συνδράμουν με όποιον τρόπο και σε όποιον βαθμό επιθυμούν.

Τα συγκεντρωθέντα είδη από πλευράς του ΠΤ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παραδίδονται στα γραφεία του στο Πολύκεντρο του Δήμου Κομοτηνής καθημερινά από τις 17:00 έως 20:00, ενώ το κάλεσμα αφορά κυρίως σε συγκέντρωση των εξής ειδών:

  • Γάλα Εβαπορέ
  • Σκόνη Γάλακτος για παιδιά
  • Κονσέρβες παντός τύπου
  • Δημητριακά
  • Παξιμάδι
  • Αλεύρι
  • Ζυμαρικά
  • Όσπρια

Όπως εξήγησε ο αρχηγός του ΠΤ Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού  Σταυρού κ.Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του πολέμου ο Ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός επιχειρεί προσφέροντας βοήθεια σε άμαχο πληθυσμό, περιθάλποντας τραυματίες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, όπως άλλωστε ορίζει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και οι 7 θεμελιώδες αρχές του Ερυθρού Σταυρού.

Παρόλη την κινητοποίηση αυτή υπάρχει τεράστια ανάγκη στα ζητηθέντα προϊόντα τα οποία θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα από όπου και θα ξεκινήσει η αποστολή τους τόσο στην Ουκρανία όσο ενδεχομένως και στην Πολωνία που αυτή τη στιγμή δέχεται ένα τεράστιο κύμα Ουκρανών προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη δραστηριότητα του Ερυθρού Σταυρού ο κ. Ιμανιμίδης εξήγησε πως από την πρώτη στιγμή υπήρξε η επαφή της κεντρικής διοίκησης του οργανισμού με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού που έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τις εχθροπραξίες και βρίσκεται στην εμπόλεμη ζώνη ως η καθ’ ύλην υπεύθυνη και για την τήρηση των κανόνων του πολέμου.

Εκτιμήσεις για περισσότερους των 5 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πόλεμος και κανόνες είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνυπάρχουν, αλλά από την στιγμή που υπάρχουν οι κανόνες θα πρέπει σαν Ερυθρός Σταυρός να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε κατά πόσο τηρούνται, αυτή είναι η δουλειά της επιτροπής» εξήγησε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για πολύ κακές εκτιμήσεις από πλευράς της Διεθνούς Επιτροπής που κάνουν λόγο για περισσότερους των 5 εκατ. προσφύγων από την Ουκρανία λόγω του πολέμου στις γειτονικές χώρες υποδοχής, όπου και θα δημιουργούν επιπλέον πολύ μεγάλες ανάγκες για είδη πρώτης ανάγκης και εθελοντές, ενώ όπως τόνισε ενδεχομένως και για την επανένωση οικογενειακών δεσμών που επίσης το δίκτυο επανένωσης του Ερυθρού Σταυρού είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Σε ετοιμότητα ομάδα 50 εθελοντών από όλη την Ελλάδα για την μεταφορά τους στην Ουκρανία

«Ακόμα και αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες άμεσα θα απαιτηθούν πολλοί μήνες ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση» ανέφερε ο ίδιος γνωστοποιώντας επίσης ότι στο πλαίσιο και της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και με την νέα διοίκηση τόσο του Προέδρου κ. Αντώνη Αυγερινού και της προέδρου του δ.σ. της Κομοτηνής κ.Κλάρας Τζελέπη από την πρώτη στιγμή εκκίνησης των εχθροπραξιών έχει δηλωθεί η πλήρης ετοιμότητα μιας ομάδας εθελοντών ώστε να μεταβούν στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσουν στο κομμάτι των πρώτων βοηθειών. Πρόκειται για μια ομάδα 50 περίπου εξειδικευμένων εθελοντών από όλη την Ελλάδα, στην οποία συμμετέχουν και εθελοντές του ΠΤ Κομοτηνής, που βρίσκονται σε μόνιμη ετοιμότητα εφόσον ενεργοποιηθεί και η έγκριση της Διεθνούς Επιτροπής.

Ήδη όπως έκανε γνωστό ο κ. Ιμανιμίδης οι πρώτες εγκρίσεις έχουν δοθεί αναμένεται ωστόσο η κατάλληλη στιγμή καθώς η κατάσταση στην παρούσα φάση είναι πολύ έκρυθμη και σε προτεραιότητα βρίσκεται και η διασφάλιση της ασφάλειας των εθελοντών που θα μεταβούν.

«Επομένως η Διεθνής Επιτροπή είναι αυτή που θα μας υποδείξει το σημείο, τον τόπο και τον χρόνο που θα μπορέσουμε να επιχειρήσουμε. Είναι μια ομάδα εθελοντών εξειδικευμένη από όλα τα περιφερειακά τμήματα της χώρας και έχουμε και εμείς την χαρά μέσα σε αυτούς να διαθέτουμε αρκετό εθελοντικό δυναμικό που θα συνδράμει και αυτό με την σειρά του κάτω από πολύ ακραίες συνθήκες» τόνισε εξηγώντας ότι «ναι μεν εκπαιδευόμαστε για τέτοιες καταστάσεις αλλά ελπίζουμε να μην τις συναντήσουμε ποτέ. Ωστόσο δυστυχώς νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να τις ζήσουμε σε μια γειτονική στην ουσία χώρα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.