Στο πακετο Γιουνκερ το Λιμανι της Αλεξανδρουπολης και οι οδικες και σιδηροδρομικες συνδεσεις του

Βρίσκεται ανάμεσα στα τέσσερα έργα που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών ώστε να υλοποιηθούν από το 2017 και μετά

Το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, η σύνδεσή του με την Εγνατία και τη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης καθώς και η αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη –Ορμένιο είναι ένα από τα τέσσερα έργα που περνούν στη Διεύθυνση Προγραμματισμού Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης και επίσημα ώστε να προωθηθούν μέσω του πακέτου Γιουνκέρ.
 
Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, στη συγκεκριμένη Διεύθυνση του Υπουργείου ανατίθεται ο προγραμματισμός, η ωρίμανση και υποβολή προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (European Fund for Strategic Investments–EFSI).
 
Όπως αναφέρεται στην απόφαση πρόκειται για έργα υποδομών που δυνητικά μπορούν να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, αποσκοπούν στη μόχλευση ιδιωτικών πόρων και καταρχήν αναφέρονται σε έργα παραχώρησης.
 
Η ένταξη όλου του πακέτου του λιμανιού δείχνει πως όποιος το αναλάβει θα έχει τη δυνατότητα να το αξιοποιήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο, μιας και πλέον θα έχει οδική και σιδηροδρομική σύνδεση, ενώ αναβαθμίζεται και η ελκυστικότητά του. 

Ποια έργα εντάσσονται 

Το Υπουργείο Υποδομών βάσει της συγκεκριμένης απόφασης προκρίνει 4 έργα που πιστεύει ότι έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν χρηματοδότηση και να μπορέσουν να υλοποιηθούν από το 2017 και μετά. Πρόκειται για τα εξής:
 
1. Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου του λιμένα Αλεξανδρούπολης μετά των οδικών συνδέσεων με την Εγνατία Οδό και τη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης και την αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη –Ορμένιο
2.Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου της νότιας επέκτασης της Περιμετρικής Υμηττού μέσω αστικής σήραγγας και την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας της Λεωφόρου Βουλιαγμένης νότια της σύνδεσης με τη σήραγγα
3.Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου του λιμένα Λαυρίου μετά των συνδέσεων με τον προαστιακό σιδηρόδρομο και την Αττική Οδό.
4. Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου της Yποθαλάσσιας Οδικής Zεύξης νήσου Σαλαμίνας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.