Στο Μοτριλ της Ισπανιας το Μουσικο Σχολειο Κομοτηνης

Στο πλαίσιο του προγράμματος Sound (SΤΕΜ) All Around του Erasmus+

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο Sound (SΤΕΜ) All Around, όπου το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής συνεργάζεται με σχολεία από την Ισπανία, τη Κροατία και τη Τουρκία (2 σχολεία από Άγκυρα και Ντενιζλί), πραγματοποιήθηκε η 1η διασχολική συνάντηση μεταξύ μαθητών και καθηγητών από τις 14 Μαρτίου – 18 Μαρτίου 2022 στο Μοτρίλ της Ισπανίας.

Σκοπός του προγράμματος Sound (SΤΕΜ) All Around είναι η εφαρμογή εκπαιδευτικών στρατηγικών και καλών πρακτικών μάθησης, στις οποίες συνδυάζονται οι γνώσεις από τα πεδία των φυσικών επιστημών (φυσικής, χημείας, βιολογίας), της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών για τη μελέτη του ήχου.

Η διασχολική συνάντηση ξεκίνησε με τους συμμετέχοντες να ξεναγούνται στους χώρους του σχολείου, να ενημερώνονται τόσο για τη λειτουργία και οργάνωσή του, όσο και για το αναλυτικό πρόγραμμα που ακολουθείτε. Πυρήνας των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ήταν η συμμετοχή μαθητών και καθηγητών σε εργαστήρια STEM που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του σχολείου, με σκοπό την εφαρμογή της θεωρίας των φυσικών επιστημών – κυρίως της φυσικής και των μαθηματικών – αρχικά για τη μελέτη του ήχου και κατ΄ επέκταση στην εφαρμογή τους στη μουσική. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τα επίπεδα θορύβου σε συγκεκριμένες αίθουσες του σχολείου τόσο από φυσικές όσο και από διαφορετικές ηχητικές πηγές (διαφορετικών συχνοτήτων), που έπειτα από επεξεργασία, κατέταξαν τις υπό μέτρηση αίθουσες, σε μια διαβαθμισμένη κλίμακα θορύβου. Στη συνέχεια, εργαζόμενοι ομαδικά, πρότειναν λύσεις για τη μείωση του θορύβου στις αίθουσες, αξιοποιώντας διαφορετικά υλικά, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επιπλέον, δημιούργησαν τα δικά τους αντικείμενα στο εξαιρετικά εξοπλισμένο εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου, τα οποία και εκτύπωσαν στο διαθέσιμο 3D εκτυπωτή, τα οποία και κράτησαν ως ενθύμιο. Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με την παρακολούθηση, διαλέξεων σχετικά με τη μουσική, τα διαστήματα, τις συχνότητες και τις κλίμακες, αλλά και τον τρόπο που ο ήχος μπορεί να οπτικοποιηθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ξεναγήθηκαν από τους οικοδεσπότες μαθητές και καθηγητές στην πόλη του Μοτρίλ όπου φιλοξενούνταν, ενώ επισκέφθηκαν κοντινές πόλεις και μουσεία. Αξιοσημείωτη ήταν η επίσκεψη στο μουσείο ζαχαροκάλαμου στην πόλη του Μοτρίλ όπου και ξεναγήθηκαν μαθαίνοντας τη διαδικασία παραγωγής ζάχαρης καθώς και η επίσκεψη στη Σαλομπρένα, όπου μαγεύτηκαν από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και το κάστρο της με τη μοναδική θέα. Μοναδική ήταν και η επίσκεψη στη πόλη της Γρανάδας, όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Αλάμπρα, το ανάκτορο και φρούριο των Μαυριτανών μοναρχών και ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Ανδαλουσίας που είναι αναγνωρισμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Μαγεύτηκαν από την ισλαμική αρχιτεκτονική του, την ιδιαίτερη εσωτερική διακόσμηση με αραβουργήματα, καλλιγραφίες και τα πλακάκια με τα εναλλασσόμενα χρώματα καθώς επίσης και από τους εντυπωσιακούς κήπους με τα τρεχούμενα νερά, τα σιντριβάνια, τις περιφράξεις με τους θάμνους και τους δρόμους με τα κυπαρίσσια. Επίσης περιηγήθηκαν στα διάφορα παλάτια του συμπλέγματος, στο αίθριο του παλατιού καθώς και μέσα στη πόλη της Γρανάδα με τα περίφημα σοκάκια της και τους εκθαμβωτικούς καθεδρικούς ναούς. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Μάλαγα και την παλιά πόλη και να επισκεφτούν το μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης Πομπιντού.

Μαθητές και καθηγητές κοινωνικοποιήθηκαν, επικοινώνησαν, γεύτηκαν τα τοπικά φαγητά, γλυκά και φρούτα, ενώ συμμετείχαν σε παραδοσιακούς χορούς και μουσικές φλαμένγκο στην αποχαιρετιστήρια παράσταση που έδωσαν οι μαθητές του σχολείου που τους φιλοξενούσε. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, ανθρώπους, γλώσσες, κουλτούρες, θρησκείες και συνήθειες. Έκαναν φιλίες και χρησιμοποίησαν τα Αγγλικά τους όχι μόνο για να επικοινωνήσουν, αλλά και να συζητήσουν. Ιδιαίτερο ήταν το γεγονός ότι κάποιοι από τους μαθητές ταξίδευαν για πρώτη φορά με αεροπλάνο και έμειναν αρκετές μέρες μακριά από τις οικογένειές τους. Σεβάστηκαν ο ένας τον άλλον, μοιράστηκαν τις εμπειρίες & τις αδυναμίες τους, τους φόβους τους & τον ενθουσιασμό τους, ενώ έδειξαν υπευθυνότητα, συνέπεια και ωριμότητα στις υποχρεώσεις τους ζώντας παράλληλα μέρες ξεγνοιασιάς, χαράς και ενθουσιασμού που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό και στην καρδιά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.