Στο μισο δρομο για το Παπικιο

Προχωρά η ασφαλτόστρωση των πρώτων 3,65 χιλιομέτρων του δρόμου από τον Σώστη προς την Ιερά Μονή Μάξιμου Καυσοκαλύβη

Στην ασφαλτόστρωση του πρώτου μισού του δρόμου για την Ιερά Μονή Μάξιμου Καυσοκαλύβη, μέχρι την διαστάυρωση με την Κερασιά, θα προχωρήσει η ΠΕ Ροδόπης, με τον διαγωνισμό για αυτό το τμήμα να έχει ήδη προκηρυχθεί.
 
Να σημειωθεί πως όπως φαίνεται από το χάρτη, το έργο βελτίωσης βατότητας της Επαρχιακής οδού 13α Σώστη – Κερασιάς, κόστους σχεδόν 800 χιλιάδων ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο τμήμα, μήκους 3,65 χιλιομέτρων, που θα αποκτήσει σταθερό πλάτος καταστρώματος 6 μ., ασφαλτικό οδόστρωμα 5 μ. και εκατέρωθεν έρεισμα 0,50 μ..
 

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο κομμάτι, από την έξοδο του οικισμού Σώστη μέχρι τη διασταύρωση της οδού προς Κερασιά με τον δρόμο που οδηγεί προς την Ιερά Μονή, θεωρείται «ευκολότερο», μιας και ήδη διαθέτει ικανοποιητικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά με χωμάτινη επιφάνεια καταστρώματος.
 
Το δεύτερο τμήμα, συνολικού μήκους 2,621 χιλιομέτρων, από τη διασταύρωση της οδού Σώστη προς Κερασιά μέχρι την Ιερά Μονή Μαξίμου, διαθέτει στενό οδόστρωμα μεταβλητού πλάτους και χρήζει περεταίρω βελτίωσης ως προς τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του. Επιπλέον αποτελεί τμήμα δασικής οδού και θα εκτελεσθεί από το Δασαρχείο σε συνεργασία με την ΠΑΜΘ, με το έργο να βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης της μελέτης.

Πώς θα βοηθήσει η δημιουργία του δρόμου

 
Να σημειωθεί πως η ανάγκη συντήρησης – βελτίωσης της βατότητας της οδού θα εξυπηρετήσει στη βελτίωση της πρόσβασης τόσο προς στον οικισμό της Κερασιάς, όσο και προς την Ιερά Μονή Μαξίμου αλλά και στην ανάδειξη του ορεινού όγκου της Ροδόπης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της καθώς η συγκεκριμένη οδός οδηγεί στο Παπίκιο Όρος (ανάδειξη μοναστηριακών κοινοτήτων της βυζαντινής εποχής) και στην Ιερά Μονή Μάξιμου του Καυσοκαλύβη.
 

Έτσι αναμένεται να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου πόλου έλξης για εναλλακτικό τουρισμό στη Ροδόπη, αλλά και να βελτιώσει την πρόσβαση σε οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών καθώς η οδός βρίσκεται στο κέντρο του κατάφυτου και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους δάσους του Παπίκιου όρους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.