Στο Καλαμοκαστρο Ροδοπης η σημαντικοτερη αποικια του απειλουμενου Κιρκινεζιου σε ολοκληρη τη Θρακη

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια απογραφή φωλιών Κιρκινεζιών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Την Τέταρτη 11 Μαΐου 2016, επιστημονικό προσωπικό και εθελοντές του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας πραγματοποίησαν την ετήσια απογραφή φωλιών Κιρκινεζιών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Απογραφής Κιρκινεζιών που διοργάνωσαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το πρόγραμμα «LIFE για το Κιρκινέζι». 

Τι είναι το Κιρκινέζι

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni), είναι ένα μεσαίου μεγέθους γεράκι που συμπεριλαμβάνεται στα παγκόσμια απειλούμενα είδη. Μοιάζει πολύ με το Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) που είναι και το πιο κοινό γεράκι τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Πρόκειται για έναν καλοκαιρινό επισκέπτη που έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να αναπαραχθεί, δημιουργώντας αποικίες σε πόλεις και χωριά με παλιά κτήρια, εκμεταλλευόμενο τις τρύπες κάτω από τα κεραμίδια. Πολλές αποικίες του έχουν χαθεί εξαιτίας της καταστροφής των παλιών κτηρίων στα οποία φωλιάζει αλλά και της εντατικοποίησης των αγροτικών καλλιεργειών.
 
Ένας παγκόσμια σημαντικός πληθυσμός αναπαράγεται στη Θεσσαλία, ενώ οι σημαντικότερες αποικίες του είδους, σε ολόκληρη τη Θράκη, βρίσκονται στη Ροδόπη στους οικισμούς Καλαμόκαστρο, Μεγάλο και Μικρό Δουκάτο και στους Άγιους Θεοδώρους.
 
Στην απογραφή του 2016 ο οικισμός του Καλαμόκαστρου αναδείχθηκε για ακόμα μια χρονιά ο σημαντικότερος οικισμός με την μεγαλύτερη αποικία Κιρκινεζιών καθώς καταγράφηκαν 27 ζευγάρια. Δεύτερος σε πληθυσμό έρχεται ο οικισμός του Μεγάλου Δουκάτου με 18 ζευγάρια, τρίτος το Μικρό Δουκάτο με 9 ζευγάρια, ενώ στον οικισμό των Άγιων Θεοδώρων καταγράφηκαν 2 ζευγάρια.
 
Το Κιρκινέζι αποτελεί ένα ωφέλιμο ζώο καθώς τρέφεται με μεγάλα έντομα ενώ σε ένα μικρό ποσοστό τρέφεται και με ποντίκια και σαύρες γεγονός που γνωρίζουν οι αγρότες και για αυτό το προστατεύουν. Με την ανοικοδόμηση νέων σπιτιών τα Κιρκινέζια χάνουν πλέον τις θέσεις φωλιάσματος τους, ενώ η επιλογή των κατασκευαστών να αφήνουν γείσο γύρω από την σκεπή θα μπορούσε να βοηθήσει στο φώλιασμά τους. Επίσης η χρήση τεχνιτών φωλιών, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση στο πρόβλημα. Άλλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το Κιρκινέζι είναι η υπερβολική χρήση των εντομοκτόνων και η καταστροφή των φυτοφρακτών και των χέρσων εκτάσεων, όπου βρίσκει τροφή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.