Στο «χορο» των κινητοποιησεων και οι δικηγοροι

Αποχή στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Στην αποχή από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, ημέρα γενικής απεργίας των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, προσανατολίζονται οι δικηγόροι όλης της χώρας. Σχετική εισήγηση έχει υποβάλλει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων προς την Ολομέλεια των προέδρων, που αναμένεται να συνεδριάσει και να επικυρώσει την απόφαση περί αποχής το προσεχές σαββατοκύριακο. Προμετωπίδα της νέας κινητοποίησης του κλάδου θα είναι η επαναφορά των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και η κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, ρυθμίσεων που είχαν υιοθετηθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους αλλά αποσύρονται χάριν της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Για τα παραπάνω ζητήματα μίλησε στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Γιώργος Κυμπαρίδης. 

Γιώργος Κυμπαρίδης «Η όποια ελπίδα να μπορέσει να υπάρξει εισπραξιμότητα στα ασφαλιστικά μας ταμεία πέφτει πλέον στο κενό»

Ο κ. Κυμπαρίδης διαμήνυσε ότι ζητήματα, που εμπίπτουν στις αξιώσεις του δικηγορικού κόσμου, δεν αφορούν μόνο τον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά συνολικά τους πολίτες της χώρας μας. Αναφερόμενος στις ευνοϊκές διατάξεις, που ψηφίστηκαν στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, αλλά καταργήθηκαν από το τρίτο μνημόνιο, εξήγησε ότι επρόκειτο για διατάξεις που μπορούσαν να δώσουν ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία και ταυτόχρονα να ελαφρύνουν από τα υπέρογκα οικονομικά βάρη χιλιάδες δικηγόρους. «Μπορούσε να υπάρξει επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας από τους δικηγόρους που διορίστηκαν μετά το 1993», εξήγησε, «έτσι ώστε αυτοί αφενός να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους, αφετέρου το ταμείο νομικών και γενικώς τα ασφαλιστικά μας ταμεία να έχουν εισπραξιμότητα». «Κάτι που τελικώς καταργήθηκε με το τρίτο μνημόνιο», συνέχισε, «και έτσι η όποια ελπίδα να μπορέσει να υπάρξει εισπραξιμότητα στα ασφαλιστικά μας ταμεία πέφτει πλέον στο κενό, μιας και η οικονομική δυσπραγία είναι εξαιρετικά μεγάλη σε όλους τους δικηγόρους της χώρας. Αρκεί να τονίσουμε ότι 9.000 δικηγόροι από τις 23.000 της Αθήνας δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, λόγω της οικονομικής τους αδυναμίας». 

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό στη σημερινή συγκυρία να παράγεται ασφάλεια δικαίου και να μην έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα βρίσκονται στα όρια της έκρηξης»

Εστιάζοντας την προσοχή του στις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, παρατήρησε ότι το ζήτημα «θέτει πλέον τα πράγματα σε μία άλλη ρότα, όσον αφορά τη μεγάλη έκθεση σε κίνδυνο των ιδιοκτητών ακινήτων, μιας και οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται στην αναγκαστική εκτέλεση θέτουν ως πρώτη προνομιούχα πιστώτρια του κάθε οφειλέτη την τράπεζα». «Με αυτόν τον τρόπο», επισήμανε, «θίγονται υπέρμετρα τα δικαιώματα τόσο του δημοσίου, όσο και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις». «Η ικανοποίηση στο κομμάτι των εργαζομένων έρχεται σε τρίτο επίπεδο», εξήγησε, «μιας και αυτοί που θα ικανοποιηθούν πρώτοι είναι οι τράπεζες. Δηλαδή καταφέραμε ουσιαστικά να βάλουμε τους πολίτες της χώρας μας σε έναν εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο, να απολέσουν τις ιδιοκτησίες τους, και μάλιστα δίδοντας αυτό το αντάλλαγμα σε τραπεζικά ιδρύματα. Όχι ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να επιβιώσουν, όμως θεωρούμε ως νομικοί ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια στο κομμάτι και των αξιών, αλλά και του Συντάγματος, το οποίο διέπει τις νομικές μας σχέσεις. Δεν πρέπει η τράπεζα να είναι πρώτη προνομιούχος, θα πρέπει να είναι το δημόσιο και οι εργαζόμενοι. Η τράπεζα θα πρέπει να έπεται αυτών στα προνόμια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό στη σημερινή συγκυρία να παράγεται ασφάλεια δικαίου και να μην έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα βρίσκονται στα όρια της έκρηξης». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.