Στο 12ο Συνεδριο της ΟΓΕ αντιπροσωπεια του Συλλογου Γυναικων Ροδοπης

«Γυναίκα βγες μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση»

Η πορεία της ΟΓΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η δράση που ανέπτυξαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών γύρω από κάθε πρόβλημα των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, αυτοτελώς και σε κοινές πρωτοβουλίες με εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και αγροτικούς συλλόγους, τα βήματα που έκαναν συσπειρώνοντας περισσότερες δυνάμεις, οι στόχοι που θέτουν για τη συνέχεια, βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης στο 12ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
 
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 11/11/2016 και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 13/11/2016, με τη συμμετοχή άνω των 700 αντιπροσώπων, από 140 Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ.
 
Από το Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης, τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν οι εκλεγμένες αντιπρόσωποι Γωγώ Φακιρίδου και Κλειώ Χρυσοχοΐδου.
 
Το «παρών» στην έναρξη του Συνεδρίου έδωσαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, ενώ χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και του ΜΑΣ. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, γυναίκες ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας, καθώς και ξένες αντιπροσωπείες.
 
Η χορωδία που έχει συγκροτήσει ο Σύλλογος Γυναικών Βύρωνα «άνοιξε» την αυλαία του Συνεδρίου αφού, όπως τονίστηκε, ο πολιτισμός είναι «όπλο» στη δράση των Συλλόγων και των Ομάδων: «Το θέατρο, το προοδευτικό τραγούδι, το καλό βιβλίο βρήκαν τη θέση τους στην καθημερινή ζωή και δράση της ΟΓΕ σε γειτονιές πόλεων και χωριών. Οι γυναίκες έγραψαν, έπαιξαν θέατρο, τραγούδησαν, διάβασαν, παρακολούθησαν και ανέβασαν οι ίδιες παραστάσεις με μεράκι και επιμονή», υπογραμμίστηκε.
 
Στην έναρξη του Συνεδρίου προβλήθηκε επίσης βίντεο, μέσα από το οποίο παρουσιάστηκαν μια σειρά από πλευρές της δράσης της ΟΓΕ, από το προηγούμενο Συνέδριό της μέχρι σήμερα.
 
Στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη σύγχρονη γυναίκα, με φωτογραφίες που στάλθηκαν στην Ομοσπονδία στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που πήρε με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της, τον περασμένο Ιούνη, με πλούσια θεματολογία και κοινή συνισταμένη τον καθημερινό μας αγώνα.
 
Πλούσια και ποικίλη ήταν η συζήτηση που ακολούθησε. Περισσότερες από 60 αντιπρόσωποι πήραν το λόγο, μετέφεραν πείρα και σκέψεις, με σκοπό το επόμενο διάστημα να δυναμώσει το κάλεσμα το οποίο η ΟΓΕ είχε επιλέξει ως σύνθημα του Συνεδρίου: «Γυναίκα, βγες μπροστά, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση». Παραδείγματα αυτής της στάσης ζωής είναι, εξάλλου, οι γυναίκες που ταξίδεψαν από διαφορετικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και εγκυμονούσες, οι μητέρες που άφησαν τα παιδιά τους στο μικρό «παιδότοπο» που στήθηκε στο χώρο του συνεδρίου, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες, οι εργαζόμενες που διέθεσαν τον έτσι κι αλλιώς λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο, οι συνταξιούχοι που δήλωσαν «παρούσες» όχι μόνο στο Συνέδριο αλλά και στην καθημερινή δράση.
 
Δεκάδες ομιλήτριες μίλησαν για τη δράση που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ μπροστά στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα, φέρνοντας παραδείγματα της πολύμορφης αγωνιστικής δραστηριότητας που υλοποιούν, είτε αυτοτελώς είτε από κοινού με συνδικαλιστικούς φορείς σε κλάδους και χώρους δουλειάς που συγκεντρώνουν πολλές γυναίκες. Οι σκληρές συνθήκες δουλειάς στα εργοστάσια τροφίμων στα Γιάννενα, η εντατικοποίηση στις ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι απαράδεκτες συμβάσεις και η απληρωσιά που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες, είναι μερικές μόνο πλευρές από την πλούσια συζήτηση που ξεδιπλώθηκε.
 
Άλλες ομιλήτριες «φώτισαν» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και συζήτησαν για το πώς θα αυξηθεί η συμμετοχή τους στις ενώσεις και τα σωματεία τους, αλλά και στους Συλλόγους γυναικών. Αντίστοιχα, μια σειρά παρεμβάσεων εστίασαν στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, ζουν, γίνονται μητέρες οι αγρότισσες και οι γυναίκες των φτωχών νοικοκυριών της υπαίθρου. Μίλησαν με περηφάνια για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα της φτωχής αγροτιάς.
 
Συζητήθηκε επίσης η αλληλεγγύη και η πλούσια δραστηριότητα που αναπτύχθηκε σχετικά με την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, καθώς και ζητήματα σχετικά με την Υγεία και την Παιδεία. 

Στο επίκεντρο η διαμόρφωση αγωνιστικής στάσης ζωής 

Όπως επισήμανε η απερχόμενη πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μαιρήνη Στεφανίδη, συνοψίζοντας βασικά συμπεράσματα της συζήτησης, η ανάπτυξη της ΟΓΕ με 48 νέες Ομάδες από το προηγούμενο Συνέδριο μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα του «αγώνα για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας στην εργασία, στη μητρότητα, στη δημιουργική ζωή, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών – αντεργατικών μέτρων». Αναφερόμενη στην ευθύνη που αναλαμβάνει η ΟΓΕ, υπογράμμισε πως στον πυρήνα της βρίσκεται η διαμόρφωση αγωνιστικής στάσης ζωής στις γυναίκες, μέσα από τη σύνδεση του καθημερινού σκληρού αγώνα που δίνουν για την επιβίωση με τη συλλογική διεκδίκηση και πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. «Η επιτυχία του Συνεδρίου μας θα κριθεί από την επόμενη μέρα», είπε, και τόνισε την ανάγκη να γίνει το σύνθημα του 12ου Συνεδρίου πράξη.
 
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν, με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Στην πρώτη του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε το νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας. Πρόεδρος της ΟΓΕ εκλέχτηκε η Χριστίνα Σκαλούμπακα.
 
Νωρίτερα, το σώμα είχε υιοθετήσει μια σειρά από ψηφίσματα: Αποφάσισε τη συμμετοχή της ΟΓΕ στην κινητοποίηση σωματείων και φορέων με αφορμή την επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα, καθώς και στην απεργία στις 8/12. Ψηφίσματα υιοθετήθηκαν, ακόμα, για τη συμμετοχή της ΟΓΕ στις κινητοποιήσεις για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, αλλά και για τη συμπαράσταση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος στον παλαιστινιακό λαό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.