Στις καλπες οι εκπαιδευτικοι της Ροδοπης

Για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Στις κάλπες προσήλθαν την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί της Ροδόπης, για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Οι εκπαιδευτικοί ψήφισαν για τους αντιπροσώπους τους στα συμβούλια των Διευθύνσεων των Περιφερειακών ενοτήτων τους (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ) της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ) και των κεντρικών συμβουλίων (ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ).
 
Να σημειωθεί πως τα συμβούλια είναι πενταμελή, με τους εκπαιδευτικούς να εκλέγουν τα δύο μέλη. 

Σημαντική η παρουσία εκπαιδευτικών στα συμβούλια 

Τα υπηρεσιακά συμβούλια, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι τρείς Ιεράρχες» κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, είναι όργανα του κράτους και αποφασίζουν για τις υπηρεσιακές μεταβολές, όπως τις μετακινήσεις και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία, ενώ είναι τα όργανα που αποφασίζουν για τις θέσεις εργασίας, δηλαδή το πόσοι εκπαιδευτικοί θα εργάζονται και που.
 
Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών βέβαια αποτελούν μειοψηφία στα συμβούλια, και δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ καταψηφίζουν μεταβολές ή μετακινήσεις, αυτές να εγκρίνονται ούτως η άλλως, παρά τις αντιδράσεις τους.
 
Ο κ. Μακρυγιάννης παραδέχτηκε πως η παρουσία των εκπαιδευτικών στα συμβούλια, από μόνη της, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, για να εξηγήσει όμως πως αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η δημοσιοποίηση των αποφάσεων των Υπηρεσιακών συμβουλίων, και κυρίως του σκεπτικού τους.
 

«Το σκεπτικό αποκαλύπτει κάθε φορά την εκπαιδευτική πολιτική και τις στοχεύσεις του Υπουργείου» τόνισε, και η κοινωνία ενημερώνεται για αυτό, μαθαίνει για τα προβλήματα των σχολείων, και έτσι υπάρχουν αποτελέσματα που έρχονται εκτός των συμβουλίων.
 
«Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες για τους σχεδιασμούς της εκπαιδευτικής πολιτικής που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, οδήγησαν τελικά το Υπουργείο, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, στην πρόσληψη αναπληρωτών από την πρώτη φάση το Σεπτέμβριο» ανέφερε, γιατί δεν μπόρεσαν να αποκρυφθούν τα κενά που υπήρχαν, και έπρεπε να τα καλύψουν στον μεγαλύτερο βαθμό.
 
Βέβαια πάντα τα προβλήματα παραμένουν, μιας και ακόμα και μετά τις προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, τα κενά, παρόλο που είναι λιγότερα, παραμένουν.
 
Να σημειωθεί πως για τα ΠΥΣΠΕ της Ροδόπης οι εκπαιδευτικοί είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο παρατάξεων, της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών (ΔΑΚΕ) και της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης. 

Μια άκρως δημοκρατική διαδικασία 

Άκρως Δημοκρατική χαρακτήρισε τη διαδικασία ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί θα εκλέξουν τους δύο εκπροσώπους τους στη Ροδόπη από τρείς παρατάξεις, την ΔΑΚΕ, τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ) και την Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ).
 
Βέβαια παρόλο που υπάρχουν αποφάσεις που περνούν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων τους, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε πως ο ρόλος των αιρετών είναι να ελέγχουν τις αποφάσεις αν είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία, προς το συμφέρον των εκπαιδευτικών ή της υπηρεσίας.
 
Υπό αυτή την έννοια ο ρόλος των αιρετών εκπροσώπων είναι σημαντικός, και μπορούν να κάνουν τη διαφορά, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα διορισμένα μέλη ρωτούσαν τους εκπαιδευτικούς για τα θέματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.