Στις φλογες περιοχες της Αττικης, της Κορινθιας και της Βοιωτιας

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια - Δραματική η κατάσταση στην Μάνδρα

Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πολλαπλά μέτωπα που έχουν ξεσπάσει σε Αττική, Κορινθία και Βοιωτία.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, με τις φλόγες να έχουν φτάσει σε κατοικημένες περιοχές, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση οικισμών, ενώ δραματική είναι η κατάσταση στην Μάνδρα Αττικής.

Οι αρχές προχώρησαν σε εκκενώσεις και στο Λουτράκι, ενώ καλύτερη η εικόνα στο Δαφνί όπου εκδηλώθηκαν σήμερα δύο μέτωπα.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς βρίσκονται στον αέρα για να αντιμετωπίσουν τις νέες εστίες φωτιάς. Πέντε Canadair επιχειρούν στο μέτωπο του Λουτρακίου και τέσσερα στα Δερβενοχώρια όπου συνδράμουν και τα δύο Chinook της Αεροπορίας Στρατού.

Eurokinissi

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service

Kατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης EMSR672, EMSR673 και EMSR674) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Η Γαλλία στέλνει εναέριες και επίγειες δυνάμεις – Στην μάχη της κατάσβεσης Ρουμάνοι Πυροσβέστες

Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στη μάχη με τις φωτιές στέλνοντας επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα, οι ενισχύσεις αναχωρούν σήμερα το απόγευμα, ενώ στην μάχη της κατάσβεσης έχει ριχτεί ομάδα Ρουμάνων πυροσβεστών στο μέτωπο της Νέας Ζωής.

Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η @SecCivileFrance αποστέλλει αποστολή υποστήριξης στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες πυρκαγιές, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 2 Canadair, 1 αναγνωριστικό αεροσκάφος και 18 άτομα προσωπικό αναχωρούν σήμερα το απόγευμα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε σήμερα εκτάκτως από τις Βρυξέλλες όπου είχε μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφίχθη στο Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας από το οποίο αποχώρησε πριν από λίγη ώρα ενημερώθηκε από το υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στην Ανατολική Αττική

Την ίδια ώρα σήμερα Τρίτη ξεκίνησε το κρίσιμο έργο της καταγραφής των ζημιών που άφησαν πίσω οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Άττική.

Οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις, πραγματοποιούνται από υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και το Δήμο Σαρωνικού, κατόπιν άδειας από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έξι κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής που επλήγη από τη μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος της σύσκεψης ήταν «η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει -με αντίστοιχη ταχύτητα- η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Την κήρυξη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα της δημοτικής αρχής, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις χθες, Δευτέρα στις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.

Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.