Στις 15 Μαιου ξεκινουν οι αγωνες Παρθενου Δασους Παρανεστιου

Διαφωνίες από παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα της ενοποίησης των αγώνων με αντίστοιχους που γίνονται στην Ξάνθη

Τη σύμβαση της Περιφέρειας ΑΜΘ με το Δήμο Παρανεστίου για τη συνδιοργάνωση των αγώνων Παρθένου Δάσους Παρανεστίου 2016 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ τη Δευτέρα 11 Απριλίου, με μέρη της αντιπολίτευσης να αντιδρούν στο γεγονός ότι ο αγώνας γίνεται χωρίς συνέργειες με αντίστοιχους, που διοργανώνονται στην περιοχή και ειδικότερα στην Ξάνθη.
 
Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις, τον Μάιο και τον Οκτώβριο. Στις 15 Μαΐου θα διεξαχθούν οι αγώνες:
 
• Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path), μήκους 46 χιλιομέτρων
• Λαϊκός Αγώνας Νέστος (Nestos Trail), μήκους 10 χιλιομέτρων
 
Το τριήμερο 14 – 16 Οκτωβρίου 2016 θα διεξαχθούν οι αγώνες:
• Υπερμαραθώνιος Αγώνας Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (Virgin Forest Ultra Trai), μήκους 162,6 χιλιομέτρων
• Υπερμαραθώνος Αγώνας Natura Trail Race, μήκους 110 χιλιομέτρων
• Αγώνας για Άτομα με Ειδικές Ικανότητες (Special VFT) 

Θέματα συνεργασίας

Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν η κ. Αλίκη Σωτηριάδου, Δήμαρχος Παρανεστίου, που τόνισε πως ήδη έχουν παρθεί οι αποφάσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ στις 15 Μαΐου θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις στις οποίες περιλαμβάνονται δράσεις για την ανακύκλωση που απευθύνονται στα μικρά παιδιά, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΜΑΑΘ και την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με βιωματικές δράσεις, καθώς και ένα σεμινάριο για τους ενήλικες από το παράρτημα Ξάνθης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης όπου θα γίνει σεμινάριο και εκπαίδευση για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
 
Ο Δήμος θα διαθέσει για τη διοργάνωση 30 χιλ. ευρώ, 10 χιλ. ευρώ θα διαθέσει η περιφέρεια ενώ αναζητούνται και χορηγοί για να στηρίξουν παράλληλες δράσεις, παρόλο που δυστυχώς η δυνατότητα των χορηγών να στηρίξουν την εκδήλωση είναι μικρή λόγω κρίσης.
 
Να σημειωθεί ότι ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όταν από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο επικεφαλής κ. Φώτης Καραλίδης κατέκρινε τη Δημοτική αλλά και την Περιφερειακή αρχή ότι δεν έκανε καμιά προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία με αντίστοιχη διαδρομή στην Ξάνθη, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει πέρυσι, όταν είχε συζητηθεί ξανά η συνδιοργάνωση, σημειώνοντας πως η παράταξή του δεν συμφωνεί σε κατετμημένες δράσεις, που σημαίνει πως ή θα ενοποιηθεί η δράση και στις δύο περιφερειακές ενότητες ή θα την καταψηφίσουν.
 
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της κ. Σωτηριάδου, η οποία σημείωσε πως από την πλευρά τους είχε γίνει προσπάθεια για συντονισμό, στο Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς Ροδόπης, όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.
 
«Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση, δεν έχουμε στεγανά και ταμπού» σημείωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας από αυτούς που αντιδρούν να υποδείξουν πώς θα γινόταν μια τέτοια συνεργασία, δεδομένου ότι η διοργάνωση της Ξάνθης δεν οργανώνεται από το Δήμο.
 
«Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, με τον οποίο πολύ συχνά βρισκόμαστε και στα συμβούλια της ΠΕΔ, δεν μου ανέφερε ποτέ κάτι τέτοιο δεν ξέρω γιατί ο συγκεκριμένος Περιφερειακός Σύμβουλος είχε αυτή την άποψη» τόνισε, ζητώντας να δείξουν, αν μπορούν, πώς μπορεί να γίνει μια τέτοια συνεργασία, για την οποία δεν μπορεί να δεσμευτεί η ίδια μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, «γιατί μια συμφωνία προϋποθέτει δύο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να μπορούν να συνεργαστούν θεσμικά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.