Στις 15 Ιουνιου η εναρξη των Πανελλαδικων εξετασεων

Πώς θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ ορίστηκε η ημερομηνία έναρξης των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων σύμφωνα με την παρουσίαση του σχεδίου επιστροφής των μαθητών στα θρανία από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. 
 
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:
 
Η λειτουργία των σχολείων θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις:

  • Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ Λυκείου.
  • Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α & Β Λυκείου, και του Γυμνασίου.

Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου, ενώ η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.
 
Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ενώ όπως έκανε σαφές η ίδια «εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου, με τους μαθητές να πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας.

Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.
 
Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Ειδικότερα Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά, ενώ θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.
 
Επίσης όπως ανακοίνωσε η Υπουργός  προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
 
Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα διεξαχθούν ενώ η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Λειτουργία φροντιστηρίων 

Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου, έχοντας ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.
 
Στις 18 Μαϊου επαναλειτουργούν τα ΙΕΚ, με διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα, περιορισμό 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση, δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων, ενώ η λήξη έτους κατάρτισης θα είναι στις 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων
 
Στις 18 Μαΐου θα γίνει και η επανέναρξη της λειτουργίας Σχολών Μαθητείας και Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.
 
Στην μαθητεία θα υπάρξει αύξηση ωρών εργαστηριακού μαθήματος κατά 2 ώρες την εβδομάδα, αύξηση χρόνου εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας από 4 σε 5 ημέρες την εβδομάδα, με τη λήξη του έτους; σταδιακά έως 15 Νοεμβρίου (αντί για 15 Σεπτεμβρίου).

Σε ό,τι αφορά τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στις αίθουσες θα επιστρέψουν αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. απόσταση, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας.
 
Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Τι ισχύει για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τέλος σε ό,τι αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση θα συνεχιστεί κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο, ενώ από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.
 
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.

Φωτογραφία: Eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.