Στηριζει τους κατοικους εναντια στην κεραια κινητης της οδου Μισιρλη και Αποστολιδη το ΔΣ Κομοτηνης

Την ανησυχία τους για την τοποθέτηση της συμμερίστηκαν όλες οι παρατάξεις

Την ομόθυμη κατανόησή του στις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής γύρω από την κεραία που εγκαταστάθηκε σε ταράτσα ημιτελούς οικοδομής στις οδούς Μισιρλή και Αποστολίδη εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα πρόσφατα, με τους κατοίκους να πραγματοποιούν συγκέντρωση κάτω από το χώρο εγκατάστασης της κεραίας, φτάνοντας και στη Βουλή μέσω επερώτησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον Δήμο Κομοτηνής υπάρχουν περίπου 40 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, με περίπου 16 να βρίσκονται εντός του αστικού ιστού.

Ανησυχία από τους κατοίκους

Τη Δευτέρα λοιπόν εκπρόσωποι των κατοίκων βρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να μεταφέρουν και εκεί τους προβληματισμούς τους, αλλά και να ζητήσουν την αρωγή του Δήμου.

Στο υπόμνημα που κατατέθηκε, τονίστηκε πως η κεραία τοποθετήθηκε με άκρα μυστικότητα, και βρίσκεται σε απόσταση έως τριακοσίων μέτρων από τον παρακείμενο 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Κομοτηνής, από το Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και από παιδότοπους που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως τονίστηκε, η ανέγερση της κεραίας σε ημιτελή οικοδομή έχει εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς τη νομιμότητά από πολεοδομικής άποψης, ενώ υποβαθμίζει αισθητά την περιοχή, με πολλούς ενοικιαστές να εκφράζουν ανησυχία και διάθεση απομάκρυνσης, για αυτό και ζήτησαν την συμπαράσταση για την απομάκρυνση της κεραίας από την περιοχή, κάτι το οποίο τόνισαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.

Ειδικές συνθήκες για τουλάχιστον μία οικογένεια

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση κατοίκου της περιοχής που εξέφρασε την έντονη αγωνία του για την εγκατάσταση της κεραίας τόσο κοντά στην οικία του, λόγω του ιατρικού ιστορικού και των δύο παιδιών του, το οποίο εξέθεσε αναλυτικά ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου και αποφεύγουμε να αναδημοσιεύσουμε εδώ, για λόγους που άπτονται των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Στήριξη από το Δήμο Κομοτηνής

Από την πλευρά τους τόσο ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, όσο και όλες οι παρατάξεις του συμβουλίου εξέφρασαν την στήριξή τους στην προσπάθεια των κατοίκων, παρόλο που ουσιαστικά, ο Δήμος Κομοτηνής δεν έχει ούτε αποφασιστική, ούτε γνωμοδοτική δικαιοδοσία για την τοποθέτηση των συγκεκριμένων κεραιών.

Όμως ζητήθηκε από την αντιπολίτευση, αλλά και έγινε δεκτό από την διοίκηση, να κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους ο Δήμος για τυχόν παραλείψεις και παρατυπίες όσο αφορά σημεία της δικαιοδοσίας του τόσο στο νομικό κομμάτι, όπως η απόσταση από τους χώρους συγκέντρωσης, όσο και το πολεοδομικό, για τις παρατυπίες που υπονόησαν οι κάτοικοι.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε και πρόταση από το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, να διερευνηθεί αν μπορεί η κεραία να μετακινηθεί από το χώρο, και να τοποθετηθεί σε κτίριο του Δήμου, ώστε να εξασφαλιστεί και η νομιμότητα, αλλά και να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων. Η πρόταση όμως βρήκε την επιφύλαξη αρκετών μελών της αντιπολίτευσης, που τόνισαν πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του δήμου η εξυπηρέτηση μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Επιπλέον αποφασίσθηκε ο Δήμος Κομοτηνής να ξεκινήσει έρευνα για όλες τις κεραίες που είναι εγκατεστημένες στα όρια του και το θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή στην τεχνολογική εξέλιξη αλλά και στην προάσπιση της υγείας και της  ποιότητας ζωής των πολιτών.

Παράλληλα θα εκδοθεί ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από συνεννόηση με τους κατοίκους, ώστε να έχουν και αυτό το όπλο στη φαρέτρα τους στην προσπάθειά τους να μην λειτουργήσει η κεραία.

Κριτική για ολιγωρία στην Δημοτική αρχή από τον Α. Γραβάνη

Επικριτικός ήταν μετά τη συνεδρίαση, προς τη Δημοτική Αρχή, κατηγορώντας την για ολιγωρία, ο επικεφαλής της παράταξης της Σύμπραξης Προοπτικής κ. Αντώνης Γραβάνης,

«Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων πρωτίστως για την διασφάλιση της υγείας τους και της ποιότητας ζωής τους και δηλώνουμε αντίθετοι στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών.  Δεν εναντιωνόμαστε στην εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά στην έλλειψη θεσμικού και επιστημονικού πλαισίου το οποίο θα θέτει ξεκάθαρα όρια.

Για εμάς ο ρόλος κάθε δημοτικής αρχής είναι να στέκεται ‘μπροστάρης’ στην εξεύρεση λύσεων των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών και όχι να εξωθείται σε αυτές, αρκούμενος έως τότε στην θέση του θεατή» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.