Στην τελικη ευθεια η κατασκευη του νεου κτιριου στην Πανεπιστημιουπολη Κομοτηνης

Εντός των ημερών αναμένεται απάντηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο - Ανακαίνιση παλιάς Νομικής και φοιτητικών Εστιών, αλλά και δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών στο ΤΕΦΑΑ στα σχέδια του ΔΠΘ

Εντός των ημερών αναμένεται η ολοκλήρωση του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την σύμβαση του έργου «Κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής», ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του.
 
Αυτό τόνισε την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Αντιπρύτανης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Φώτης Μάρης, παραθέτοντας στην επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή και σε μέλη της παράταξής της τα σχέδια του πανεπιστημίου για το επόμενο διάστημα.
 
Το νέο κτίριο θα φιλοξενήσει τις δύο σχολές, με το κτίριο να διαθέτει 4 Αμφιθέατρα (2×200 θέσεων και 2×140 θέσεων), Κεντρική Βιβλιοθήκη, Μουσείο, 24 Αίθουσες διδασκαλίας, 18 Εργαστήρια, Γραφεία Γραμματειών, Κοσμητόρων, Προέδρων Τμημάτων, Μελών ΔΕΠ, Διοικητικών και άλλοι βοηθητικοί χώροι.
 
Τα ποσά για την κατασκευή του κτιρίου, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, είναι ήδη εξασφαλισμένα ενώ εξασφαλισμένοι είναι και οι πόροι για τον εξοπλισμό του, οι διαδικασίες για τον οποίο θα ξεκινήσουν με την έναρξη της κατασκευής του κτιρίου.
 
Το πανεπιστήμιο όμως δεν σταματά εκεί, μιας και οι ανάγκες σε κτιριακό εξοπλισμό είναι σημαντικές τόσο στην Κομοτηνή όσο και στις άλλες πόλεις που δραστηριοποιείται, για αυτό προχωρά σε έργα, όπως αυτό της νέας φάσης της Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη για την οποία αναμένεται μέχρι τα μέσα Απριλίου να συνεχίσει η διαδικασία.
 
Όμως φροντίδα υπάρχει για όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως αυτή της παλιάς Νομικής, την οποία το ΔΠΘ σκοπεύει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί και μετά την κατασκευή του νέου κτιρίου.
 
Το ΔΠΘ περιμένει εκεί να έχει τη δυνατότητα να στεγαστούν τόσο οι νέες σχολές που υπάρχουν στο σχέδιο επέκτασής του, όσο και άλλες δράσεις, για αυτό και έχουν ήδη εκπονήσει τη μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση της παλιάς Νομικής, ενώ θα προκηρυχθεί σύντομα μια μελέτη για τα ενεργειακά, για να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί συνολικά ως σχέδιο.
 
Την ίδια ώρα αν προχωρήσουν τα διετή προγράμματα που υπάρχουν στο σχεδιασμό του πανεπιστημίου, όπως η τεχνική σχολή γαλακτοκομικής και τυροκομικής και η τεχνική σχολή για αιθέρια έλαια και αρωματικά φυτά, θα χωροθετηθεί στο χώρο του παλιού ΤΕΦΑΑ, που έχει ένα μικρό ξενώνα, ο οποίος θα μπορεί να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια.
 
Επίσης περιμένουν την έγκριση, μέσω του Leader της ανάπλασης διαδρόμων μέσα στην πανεπιστημιούπολη, και του παλιού θερινού σινεμά, ώστε να μπορεί να υπάρχει ένας φιλόξενος χώρος για τους επισκέπτες και τους φοιτητές.
 
Παράλληλα ήδη ξεκίνησε η μελέτη για την εκ βάθρων ανακατασκευή της εστίας της Κομοτηνής, μετά την υπογραφή σύμβασης με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τη διαχείριση των εστιών σε Κομοτηνή και Ξάνθη, ενώ οι πρυτανικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με το αρμόδιο γενικό γραμματέα για την κατασκευή εστιών μέσω ΣΔΙΤ στην Αλεξανδρούπολη, που δεν διαθέτει καθόλου εστίες, και την Κομοτηνή.
 
Επιθυμία του Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή είναι να προχωρήσει και η δημιουργία ενός χώρου, ως υποδομή του ΤΕΦΑΑ εντός της πανεπιστημιούπολης, που θα μπορεί να φιλοξενήσει σωρεία αθλημάτων στην οποία θα μπορεί να υπάρξει και συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής για την φιλοξενία αθλητικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται εκεί. Αυτή την περίοδο διαμορφώνεται η μελέτη, και ελπίζουν πως η υποδομή θα υποκαταστήσει την Μεταλλουργική, όπου γίνονται σήμερα πολλές προπονήσεις του ΤΕΦΑΑ.
 
Να σημειωθεί τέλος πως το πανεπιστήμιο περιμένει σε συνεργασία με το Δήμο να ολοκληρώσει την μελέτη για την διασύνδεση της Πανεπιστημιούπολης με τον βιολογικό καθαρισμό της Κομοτηνής.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.