Στην τελικη ευθεια η ενεργειακη αναβαθμιση της Παλιας Νομικης

Μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος, με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ

Προχωρά επιτέλους, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της Παλιάς Νομικής Κομοτηνής, ενάμιση χρόνο μετά την αρχική ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ.

Παρά την ένταξή του, το έργο είχε συναντήσει γραφειοκρατικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η υλοποίησή του, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, βελτιώνοντας και τη λειτουργία των τμημάτων που στεγάζονται σε αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παρεμβάσεις θα γίνουν μόνο στα κανονικά κτίρια, και όχι στα προκατασκευασμένα που βρίσκονται εντός του χώρου. Ο χρόνος εκτέλεσης του έργου, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης που αν δεν υπάρξουν προβλήματα, θα γίνει στις αρχές του 2022, είναι οι 12 μήνες, αν και ελπίδα των πρυτανικών αρχών είναι πως οι διαδικασίες θα μπορέσουν να τρέξουν πιο γρήγορα, και με την μικρότερη δυνατή όχληση για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Απολύτως απαραίτητες οι παρεμβάσεις

Τα κτίρια, τα οποία χτίστηκαν στη δεκαετία του ’70 έχουν σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης τους, ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή τους απόδοση και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός τους με παρεμβάσεις τόσο στο κτιριακό κέλυφος όσο και στα Η/Μ συστήματα.

Οι προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις, αναμένεται να επιτύχουν μια σειρά από στόχους, όπως η βελτίωση της θερμικής άνεσης και ποιότητας διαβίωσης των ενοίκων, η μείωση του λειτουργικού κόστους των κτιρίων για δαπάνες σε θέρμανση και ηλεκτρισμό και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων, λόγω μείωσης των εκπεμπόμενων αερίων θερμοκηπίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. Η μείωση θα προέλθει τόσο από τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης και κατανάλωσης αλλά και από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.

Αντικατάσταση για λέβητες αλλά και κλιματισμό

Προκειμένου να επιτευχθούν όλα αυτά, οι οικοδομικές και οι ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις στα κτίρια περιλαμβάνουν εξωτερική θερμομόνωση στις όψεις, την αλλαγή εξωτερικών κουφωμάτων, αλλά και τον καθαρισμό και μόνωση (υγρομόνωση – θερμομόνωση) των δωμάτων.

Φυσικά θα γίνει αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων των κτιρίων με νέα τεχνολογίας led, ενώ οι υφιστάμενοι λέβητες και καυστήρες των κτιρίων και του αμφιθεάτρου, που είναι εγκατεστημένοι από την δεκαετία του ‘70 και χρίζουν άμεσης αντικατάστασης, θα αντικατασταθούν από νέους υψηλής απόδοσης και μικτής καύσης, ώστε μελλοντικά να μπορούν να τροφοδοτηθούν από το δίκτυο φυσικού αερίου.

Επιπλέον στα δύο κτίρια θα αντικατασταθούν και τα συστήματα αντιστάθμισης θερμοκρασίας με το σύνολο του αυτοματισμού για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας κατά την λειτουργία του κεντρικού συστήματος θέρμανσης.

Πέρα της θέρμανσης, θα αντικατασταθούν και οι υφιστάμενες κλιματιστικές μονάδες, ενώ θα εγκατασταθεί το κεντρικό σύστημα ελέγχου της εγκατάστασης (BMS) το οποίο μέσω κατάλληλων αισθητηρίων σε θέσεις των κυκλωμάτων και στις μονάδες  και μέσω επεξεργασίας των σημάτων αυτών από κατάλληλους ελεγκτές (PLC) θα ρυθμίζεται η όλη λειτουργία της ψύξης και της θέρμανσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.