Στην τελικη ευθεια η ανακαινιση της Δημοτικης Αγορας Κομοτηνης

Κλιμάκιο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ επισκέφτηκε τον Δήμο Κομοτηνής και τον χώρο της αγοράς

Στη Δημοτική Αγορά Κομοτηνής βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου κλιμάκιο Μονάδας της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), στο πλαίσιο της αξιολόγησης της πρότασης χρηματοδότησης ανακαίνισης του κτιρίου από το Δήμο Κομοτηνής.

Όπως έχουμε καταγράψει, πρόσφατα ο Δήμος Κομοτηνής υπέβαλλε πρόταση ύψους 4,1 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα, για παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής.

Με την πρόταση αυτή θα γίνει ανακαίνιση τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, με ριζικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις, με το Δήμο Κομοτηνής να ελπίζει πως το τελικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που γίνονται στην περιοχή, θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη.

Οι αξιολογητές φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι με την πορεία της πρότασης, με την Δημοτική αρχή να εκφράζει την ελπίδα πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η ένταξη στο πρόγραμμα, στο οποίο έχουν υποβληθεί επίσης προτάσεις για τη ΔΕΥΑΚ αλλά και το Φράγμα Συμβόλων, και θα μπορέσει να προχωρήσει το έργο.

Σύντομα εξελίξεις στην ένταξη

Στο πλαίσιο αξιολόγησης της πρότασης λοιπόν, ο προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος κ. Χαράλαμπος Συρόπουλος μαζί με τους αξιολογητές κ. Μαρία Σκαλτσά και Ευδόκιμο Κοκκινάκη, επισκέφτηκαν αρχικά το Δημαρχείο Κομοτηνής, όπου είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη, τον Αντιδήμαρχο Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού κ. Δημήτρη Καρασταύρου και την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κομοτηνής κ. Δέσποινα Πάσσου.

Στη συνέχεια μετέβησαν στη Δημοτική Αγορά, όπου διαπίστωσαν την σημερινή κατάσταση της αγοράς και συζήτησαν για την ανάγκη ανακαίνισης, συνομιλώντας μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Κομοτηνής κ. Βασίλη Ιωαννίδη  και τον παλιό πρόεδρο Αλέξανδρο Τρίχα.

Η αποτίμηση της όλης επίσκεψης ήταν πολύ θετική, με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο να είναι αισιόδοξοι πως θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο ζήτημα της ένταξης του έργου.

Αισιοδοξία για εξελίξεις άμεσα

Όπως ανέφερε ο κ. Καρασταύρου, οι αξιολογητές της Ομάδας ήρθαν στην πόλη μας προκειμένου να δουν από κοντά το έργο, ενώ συζήτησαν κάποια διοικητικά θέματα που αφορούσαν το τεχνικό δελτίο και τη μελέτη του έργου.

Πρόκειται μια τυπική διαδικασία που γίνεται από την πλευρά της Διαχειριστικής, προκειμένου να εξασφαλίσουν το θετικό αποτέλεσμα για το έργο, με τα στελέχη να ελέγχουν αν αυτά που αναγράφονται στο Τεχνικό Δελτίο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τις ανάγκες που εξυπηρετεί το έργο, και πιστοποιούν ότι οι παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για να υλοποιηθούν στην πράξη.

«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά, έγιναν διευκρινήσεις και από τις δύο πλευρές για διάφορα ζητήματα, κυρίως διοικητικά» ανέφερε ο κ. Καρασταύρου, για αυτό και θεωρεί πως αφού δεν υπάρχουν ουσιαστικές ελλείψεις, θα δουν σύντομα πρόοδο στο συγκεκριμένο έργο.

Αναβάθμιση όλης της περιοχής

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρεί το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ένταξη του έργου ανακαίνισης της Δημοτικής Αγοράς ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, που θα αναβαθμίσει το χώρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου.

Η παρουσία του προϊστάμενου και των μελών της Μονάδας αξιολόγησης δείχνει ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις, ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα πως με τις διευκρινήσεις που θα δοθούν, η ένταξη της Αγοράς θα γίνει πραγματικότητα.

«Η Δημοτική Αγορά από την κατασκευή της τη δεκαετία του ’60 δεν έχει ουσιαστικά αναβαθμιστεί και ανακαινιστεί» σημείωσε, και θεωρεί πως θα «κουμπώσει» στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, με μια πρόταση για το ιστορικό κέντρο να έχει ήδη κατατεθεί στα ΣΒΑΑ, και σε συνδυασμό με τις εργασίες πέριξ του Βυζαντινού Κάστρου, θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο, μια συνάφεια που βοηθά και στην αξιολόγηση του συγκεκριμένου έργου.

Ερωτηθείς για το θέμα των καταστημάτων και την λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, ο κ. Γκαράνης διαβεβαίωσε πως αυτό θα λυθεί αφού ενταχθεί το έργο αλλά πριν το ξεκίνημα των εργασιών, ενώ μετέφερε πως και οι ίδιοι φαίνεται να θέλουν να αναβαθμιστεί ο χώρος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.