Στην τελικη ευθεια για την αποκατασταση του Μητροπολιτικου Μεγαρου Κομοτηνης

Μετά από πολλές καθυστερήσεις αναμένεται να συνεχιστούν σε μερικούς μήνες οι εργασίες

Στον αέρα βρίσκεται η προκήρυξη για την ολοκλήρωση των εργασιών στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κομοτηνής, εντός το Βυζαντινού τείχους, με την προοπτική ότι θα υπάρξει σύντομα ανάδοχος και θα μπορέσει το έργο να προχωρήσει κανονικά.

Σήμερα το Μέγαρο στέκεται ημιτελές, μιας και οι εργασίες διακόπηκαν εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω των προβλημάτων που εντοπίστηκαν σε αυτό αφού ξεκίνησε το προηγούμενο έργο για τον εκσυγχρονισμό του.

Να θυμίσουμε πως προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου λειτουργικά, ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, διαμόρφωση της όψη και του εξωτερικού χώρου και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Όμως κατά την έναρξη των εργασιών για την εκτέλεση των εργασιών στατικής αποκατάστασης του κτιρίου, διαπιστώθηκαν σφάλματα στην αρχική μελέτη αποτύπωσης του φέροντος οργανισμού, κυρίως όσον αφορά το πάχος των πλακών, οι οποίες ήταν πολύ λεπτότερες από το απαιτητό αλλά και ασφαλές.

Για αυτό, μετά από την επικαιροποίηση της στατικής μελέτης, προέκυψε η ανάγκη επιπλέον ενίσχυσης τόσο των πλακών, όσο και των δοκών του κτιρίου.

Επειδή όμως αυτό δεν μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο (και τον προϋπολογισμό) του προηγούμενου έργου, αυτό σταμάτησε, και τώρα η Περιφέρεια ΑΜΘ, που υλοποιεί το έργο με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, προκήρυξε νέο διαγωνισμό, ύψους 1.850.000 ευρώ.

Μέσα από αυτό το έργο θα προχωρήσει ο από λειτουργικής άποψης εκσυγχρονισμός του κτιρίου μέσω εσωτερικής διαρρύθμισης των χώρων και της κατασκευής προσθήκης με στόχο την κάλυψη των σημερινών αναγκών, αλλά και την ενεργειακή αναβάθμισή του.

Φυσικά θα υπάρξει ενίσχυση και αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, ενώ θα διαμορφωθούν οι όψεις και ο εξωτερικός χώρος, όπως θα προκύψει από την τροποποίηση της εσωτερικής διάταξης και την αναζήτηση πιο ήπιας ένταξης του κτιριακού όγκου στο περιβάλλον του.

Ο βασικός, ακάλυπτος χώρος της βόρειας πλευράς θα γίνει κήπος, αλλά και το υπαίθριο στάδιο μιας νέας, επίσημης πορείας εισόδου από τον δημόσιο χώρο στο εσωτερικό του κτιρίου

Το εσωτερικό τμήμα της πορείας εισόδου θα γίνεται μέσω ισόγειας προσθήκης που κατασκευάζεται στη θέση των χαμηλών όγκων της βόρειας πλευράς του κτιρίου.

Η ανατολική υφιστάμενη είσοδος θα διατηρηθεί για τα γραφεία, ενώ θα κατασκευαστεί και ράμπα πρόσβασης ΑμεΑ. Εσωτερικά θα τοποθετηθεί και ανελκυστήρας.

Η περίοδος ολοκλήρωσης των εργασιών, μετά την υπογραφή της σύμβασης που αν όλα πάνε καλά θα γίνει μέχρι το τέλος της άνοιξης, θα είναι 18 μήνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.