Στην τελικη ευθεια για την ανανεωση στο Δενδρακι των Σαπων

Κιόσκια, ψησταριά, πεζούλια αλλά και κέντρο πληροφόρησης περιλαμβάνουν οι εργασίες που θα γίνουν μέσα από το LEADER

Προχωρούν επιτέλους οι εργασίες ανάδειξης στο Δενδράκι των Σαπών, ώστε ο χώρος να μπορέσει να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους των Σαπών όσο και τους επισκέπτες της περιοχής.

Στην περιοχή αυτή παλιότερα από τη Δασική Υπηρεσία και τον τότε Δήμο Σαπών είχε δημιουργηθεί χώρος δασικής αναψυχής, με τραπέζια, υπαίθρια ψησταριά, και άλλα στοιχεία, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου και την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν φθαρθεί ή εντελώς καταστραφεί.

Η αποκατάσταση του χώρου αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων των Σαπών, γι’ αυτό και ο Δήμος προχώρησε σε μελέτη και ενέταξε το έργο στο LEADER, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση εκτιμώμενης αξίας 136.400 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως η έκταση συνορεύει με το εγκαταλελειμμένο μέχρι τώρα αναψυκτήριο – εστιατόριο, την υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα αλλά και γήπεδο τένις και το θερινό θέατρο των Σαπών.

Δέχεται δε αρκετούς επισκέπτες κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα με την ευκαιρία εκδηλώσεων (Πρωτομαγιά, Καθαρή Δευτέρα κ.λ.π.), εκδρομές των Σχολείων της πόλης των Σαπών, διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους ή με οργανωμένες εκδρομές διαφόρων ομάδων.

Βελτίωση της επισκεψιμότητας

Ο Δήμος ελπίζει πως η βελτίωση και αναβάθμιση του χώρου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της επισκεψιμότητας, στη χρήση των δασικών μονοπατιών που το συνδέουν με την πόλη των Σαπών και τη λήψη κατάλληλων μέτρων ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα από την άσκηση της δασικής αναψυχής.

Θα δημιουργηθεί μάλιστα κέντρο πληροφόρησης το οποίο θα μπορεί να το επισκέπτεται το κοινό και να ενημερώνεται για την πολιτιστική και οικολογική αξία της ευρύτερης περιοχής. Επίσης θα κατασκευαστούν και τοποθετηθούν σύγχρονοι τραπεζοπάγκοι, χώροι υπαίθριου ψησίματος, χώροι ανάπαυσης και περισυλλογής, λιθόστρωτοι διάδρομοι και μονοπάτια, ράμπες για εύκολη πρόσβαση ΑΜΕΑ, ξύλινα κάγκελα, πέτρινη περίφραξη, και επεμβάσεις στην αδιαχείριστη βλάστηση αλλά και νέες φυτεύσεις όπως και δημιουργία βοτανικού κήπου.

Γενικά η βελτίωση του εν λόγω χώρου αναψυχής αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού αλλά και στη δημιουργία ενός χώρου ανάπαυσης ή περιπάτου και γυμναστικής για τους κατοίκους της πόλης των Σαπών, με γνώμονα πάντα την προστασία της περιοχής σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή διάσταση. Επίσης στον ξένο επισκέπτη που θα το επισκέπτεται θα μπορεί να του γίνεται ενημέρωση αλλά και να του δίνονται δωρεάν φυλλάδια με πληροφορίες για το χώρο, χάρτες της ευρύτερης περιοχής κ.λ.π.

Τι θα κατασκευαστεί στο χώρο

Σαρωμένη Εικόνα

Έτσι θα κατασκευαστεί περίφραξη για την προστασία του χώρου με συνολικό μήκος 655 μέτρα, καθώς και ξύλινη είσοδος, στο νότιο τμήμα του θα τοποθετηθούν 10 ξύλινα παγκάκια, καθώς και 30 κυκλικά πέτρινα πεζούλια.

Σε όλο το Δενδράκι θα τοποθετηθούν 4 εξαγωνικά κιόσκια, θα γίνει πλακόστρωση των υπαρχόντων σκαλοπατιών και θα κατασκευαστούν νέα για να γίνει εφικτή η πρόσβαση στον χώρο του θεάτρου, ενώ για να περιοριστεί το άναμμα της φωτιάς, όπου οι επισκέπτες θα ετοιμάζουν το φαγητό τους, θα γίνει μία ψησταριά δύο θέσεων. Επίσης θα κατασκευαστεί μία πέτρινη βρύση για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των επισκεπτών σε νερό.

Δίπλα στον διαμορφούμενο χώρο αναψυχής υπάρχει δημοτικό αναψυκτήριο του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών, όπου θα δημιουργηθεί τμήμα, κέντρου πληροφόρησης για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Να σημειωθεί ότι στο νοτιοανατολικό τμήμα του χώρου αναψυχής θα δημιουργηθεί χώρος αθλοπαιδιών οπού θα εγκατασταθεί χλοοτάπητας με σπορά αφού θα έχει διαμορφωθεί η επιφάνεια του εδάφους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.