Στην πρωτη γραμμη της «μαχης» με τις φλογες οι Εθελοντες του Ελληνικου Ερυθρου Σταυρου

Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης: «Οι Εθελοντές Σαμαρείτες θα συνεχίζουν να παράγουν πολύ περισσότερο έργο κάθε μέρα από αυτό που ήδη βλέπετε»

Τουλάχιστον 28 εθελοντές του παραρτήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επιχειρούν από το περασμένο Σάββατο στα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Ροδόπη και Έβρο, συνδράμοντας τις προσπάθειες των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του παραρτήματος Κομοτηνής κ. Κωνσταντίνο Ιμανιμίδη, που μίλησε το πρωί της Πέμπτης 24 Αυγούστου στο «Ράδιο Παρατηρητής» «δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος εθελοντής μας που τις τελευταίες πέντε ημέρες να έχει κοιμηθεί περισσότερες από δύο ώρες και αυτές στο αυτοκίνητο», εξηγώντας πως από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν τα μέτωπα, το πυροσβεστικό τους όχημα και ένα 12τονο όχημα μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη και επιχείρησαν στο χωριό Λοφάριο, στην Βιομηχανική Περιοχή Άβαντα για δύο εικοσιτετράωρα, όπου τουλάχιστον ένα εργοστάσιο σώθηκε αποκλειστικά και μόνο με την συνδρομή τους, κατόπιν πάντα των σχετικών οδηγιών του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αντίστοιχα αποτελέσματα είχαν και σε κατοικίες, κυρίως στην περιοχή του οικισμού Πεύκα, έως και την αναχώρησή τους την Δευτέρα όπου σύσσωμη η ομάδα των Σαμαρειτών επέστρεψαν στην Ροδόπη και στα μέτωπα που ξεκίνησαν εδώ και συνέδραμαν είτε με πυροσβεστικά οχήματα, είτε με την κινητή μονάδα πρώτων βοηθειών, είτε στο πρόχειρο κατάλυμα που έχει στηθεί στο Πολύκεντρο του Δήμου Κομοτηνής και όλα αυτά πάντα σε εικοσιτετράωρη βάρδια.

Σε επιφυλακή για τυχών αναζωπυρώσεις μετά το σβήσιμο των μετώπων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και αφού ο κ.Ιμανιμίδης έδωσε την εικόνα των μετώπων στην Ροδόπη, ο ίδιος εξήγησε πως το δεύτερο πυροσβεστικό όχημα του Ερυθρού Σταυρού υπέστη μηχανική βλάβη και έχει αποσυρθεί προς το παρόν για τις απαραίτητες παρεμβάσεις, για να εξηγήσει πως υπάρχει ακόμα «μέλλον» σε ό,τι αφορά τους εθελοντές, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τουλάχιστον για τις επόμενες πέντε ημέρες θα βρίσκονται σε επιφυλακή στα σημεία της πυρκαγιάς για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Μάλιστα έδωσε και το παράδειγμα του μετώπου της Κερασιάς όπου επιχειρούσαν την Τετάρτη για να εξηγήσει πως «μας κύκλωσε δύο φορές η φωτιά και έπρεπε να κάνουμε γρήγορες κινήσεις για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε τον οικισμό και τις ζωές μας φυσικά, γιατί ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο το σημείο», τονίζοντας πως σε μία τέτοιου μεγέθους πυρκαγιά οι συνθήκες και τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν πάρα πολύ γρήγορα.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου και κυρίως το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την προσφορά εθελοντικής βοήθειας ο ίδιος επεσήμανε πως από την πρώτη στιγμή ο κόσμος έδειξε ενδιαφέρον και την διάθεσή του να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, για να υπογραμμίσει ωστόσο πως αν κάποιος δεν είναι εκπαιδευμένος δεν είναι εφικτό να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τόσο δύσκολων καταστάσεων.

«Θέλουμε βοήθεια αλλά όχι ανεξέλεγκτη»

 «Φυσικά και θέλουμε τη βοήθειά τους, αλλά η ανεξέλεγκτη βοήθεια μας δημιούργησε πολλές φορές και πάρα πολλά προβλήματα» ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά για να δώσει το παράδειγμα της Κερασιάς όπου όπως τόνισε «είχαν μαζευτεί τόσα πολιτικά οχήματα που αναγκαστήκαμε να φέρουμε την αστυνομία για να αδειάσουμε τον δρόμο και να μπορούν να κινούνται οι υδροφόρες ελεύθερες, πέραν φυσικά της επικινδυνότητας που διέτρεχαν αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να το καταλάβουν εκείνη τη στιγμή». «Αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο θέλουν να βοηθήσουν και φυσικά το ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε,  αλλά κάποιες στιγμές θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και να δώσουμε χώρο στους επαγγελματίες και στους σωστά εκπαιδευμένους, ώστε να κάνουν τη δουλειά όπως πρέπει» πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως «φυσικά και πάλι θα χρειαστούμε αυτούς τους ανθρώπους να μας βοηθήσουν, είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ».

Ερωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να βοηθήσει και να ενισχύσει το έργο των εθελοντών ο ίδιος εξήγησε πως μπορούν να επικοινωνούν με το παράρτημα Ροδόπης μέσω των ηλεκτρονικών του σελίδων ή στο τηλέφωνο 6998314141, εξηγώντας πως οι δωρεές που γίνονται προς το παράρτημα δεν μένουν απαραιτήτως σε αυτό και τα στελέχη του αλλά καλύπτουν και ανάγκες άλλων υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της δωρεάς των 16 μασκών προστασίας αναπνοής ημίσεως προσώπου Xplore3300 με φίλτρα από την εταιρεία Draeger Hellas A.E,  για να γνωστοποιήσει πως παραδόθηκαν μάσκες τόσο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης όσο και της Κομοτηνής.

«Διαχειριζόμαστε το σύνολο των δωρεών για να φτάσουν στα σωστά σημεία και να μην  χαθεί τίποτα απολύτως, όπως κάνει πάρα πολλά χρόνια τώρα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, πολύ στοχευμένα» ανέφερε για τα ευχαριστήσει κλείνοντας όλους όσους στηρίζουν το έργο των Εθελοντών Σαμαρειτών. «Οι Εθελοντές  Σαμαρείτες θα συνεχίζουν να παράγουν πολύ περισσότερο έργο κάθε μέρα από αυτό που ήδη βλέπετε» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.