Στην Πορτογαλια μαθητες του ΓΕΛ Ιασμου

Σχολεία πέντε χωρών συνεργάζονται σε πρόγραμμα Erasmus+ για την κλιματική αλλαγή

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ “ΤECHNOLOGY AS A SOLUTION FOR CLIMATE CHANGE”, οχτώ μαθητές με συνοδούς τη διευθύντρια του σχολείου Βάγια Σερέτη και την εκπαιδευτικό Βασιλική Γεωργούλα φιλοξενήθηκαν από 13 – 19 Νοεμβρίου 2022 στην πόλη Barcellos της Πορτογαλίας. Στο πρόγραμμα, το οποίο συντονίζει το ΓΕΛ Ιάσμου, συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Τουρκία.

Οι μαθητές παρουσίασαν όψεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, συνεργάστηκαν σε μεικτές ομάδες για τη δημιουργία βίντεο με θέμα την κλιματική δικαιοσύνη και συμμετείχαν σε εργαστήρια με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ευπαθείς ομάδες.

Καθώς το θέμα του προγράμματος είναι πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής κρίσης, οι μαθητές επισκέφτηκαν το εργοστάσιο κατασκευής και εγκατάστασης αιολικών παρκών Enercon- Wind and Hydro Energy και ενημερώθηκαν για την  αξιοποίηση των νέων, πράσινων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες χρησιμοποιούν  τον άνεμο, τον ήλιο, τη γεωθερμία και άλλες.

Eπισκέφθηκαν επίσης το πανεπιστήμιο του Aveeiro και ενημερώθηκαν για το UNALAB project που στοχεύει στην ανάπτυξη εξυπνότερων, πιο συμπεριληπτικών αστικών κέντρων. Αν δούμε τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς και αξιοποιήσουμε τη φύση των πόλεων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την προσαρμοσμένη χρήση των περιορισμένων πόρων, οι πόλεις θα γίνουν βιώσιμες και πιο ανθεκτικές μέσα από λύσεις που βασίζονται στην ίδια τη φύση (π.χ. με τη δημιουργία πράσινων πάρκων).

Όπως επεσήμανε η κ. Σερέτη, «με τη συμμετοχή του σχολείου μας στα Προγράμματα ERASMUS+ οι μαθητές μας εξασκούνται στη χρήση των ξένων γλωσσών, στη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορικής και της επικοινωνίας αναπτύσσοντας παράλληλα τις δεξιότητες της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας. Και το πιο σημαντικό, επικοινωνούν με συνομηλίκους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργούν δίκτυα και φιλίες και συνειδητοποιούν πως περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν εμάς τους ανθρώπους από εκείνα που μας διαφοροποιούν».

Η ίδια ενημέρωσε πως η επόμενη και τελευταία κινητικότητα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο και θα γίνει στον Ίασμο.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνική μονάδα για την Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.