Στην περιοχη των Υφαντων το Κεντρο Επιχειρησεων Πολιτικης Προστασιας της ΑΜΘ

Θα είναι ένα από τα 13 που θα κατασκευαστούν σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας

Στο Αγρόκτημα των Υφαντών θα κατασκευαστεί το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της ΑΜΘ, ένα από τα 13 που θα κατασκευαστούν σε όλη τη χώρα και αποτελούν τα θεμέλια του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.

Η σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού προβλέπεται στο νόμο για την αναδιάρθρωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα επικίνδυνες καταστάσεις που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές.

Ο ρόλος των Επιχειρησιακών Κέντρων θα είναι επικεντρωμένος στη διαχείριση του συνόλου των συμβάντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας και τα οποία εξελίσσονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Θα αποτελούν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.

Επιπλέον, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα θα αποτελούν και κεντρικά σημεία ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης των πολιτών με τον θεσμό και τις λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα στεγάσουν μονίμως και διοικητικές λειτουργίες αυτής.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το Κέντρο της ΑΜΘ θα κατασκευαστεί στη Ροδόπη, λίγο έξω από την Κομοτηνή σε αγρόκτημα του οικισμού των Υφαντών, όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.

Η Περιφέρεια θα κάνει κάποιες προεργασίες για την κατασκευή στην έκταση, με το Κέντρο να κατασκευάζεται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το κάθε κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 2.919.76 τ.μ. και διατάσσεται σε ισόγειο, εμβαδού 1.461,64 τ.μ. και υπόγειο, εμβαδού 1.458,12 τ.μ. Οι κύριες λειτουργίες τοποθετούνται όλες στο ισόγειο, ενώ το υπόγειο περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων.

Το επίπεδο του ισογείου αναπτύσσεται γύρω από ένα κεντρικό αίθριο που παρέχει φυσικό φωτισμό και αερισμό σε χώρους γραφείων και χώρους κυκλοφορίας.

Από το χώρο εισόδου του κτιρίου-φουαγιέ υπάρχει οπτική επαφή και άμεση πρόσβαση στις τρεις βασικές λειτουργικές ενότητες του κτιρίου: το Επιχειρησιακό κέντρο, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις & Τμήματα Γ.Γ.Π.Π. και τους Χώρους αλληλεπίδρασης με το κοινό.

Όλους τους χώρους συνδέουν ευρύχωροι και φωτεινοί διάδρομοι με εξόδους διαφυγής προς τον περιβάλλοντα χώρο σε όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών και άνετοι χώροι υποδοχής και αναμονής.

Χαρακτηριστικά στοιχεία των χώρων είναι η διαφάνεια, η φωτεινότητα και η οπτική επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο χάρη στις μεγάλες υαλωτές επιφάνειες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.