Στην «μαχη» του Παπικιου και ο Κυνηγετικος Συλλογος Κομοτηνης

Παναγιώτης Χαλβατζής: «Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών από την στιγμή που δεν έχει τελειώσει οριστικά το συμβάν, αναμφίβολα όμως όταν τελειώσει θα πρέπει να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα και να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας»

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Παπίκιο όρος ρίχτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, τα οποία σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου τους κ.Παναγιώτη Χαλβατζή, σε πολυπληθείς ομάδας συνέδραμαν το τεράστιο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, λοιπών εθελοντών και του στρατού που συνεχίζουν σήμερα για 18η συνεχόμενη ημέρα να επιχειρούν.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 7 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Χαλβατζής αρχικά μετέφερε την καλύτερη εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς και ειδικότερα το γεγονός της οριοθέτησης του μεγαλύτερου μέρους της πυρκαγιάς πλην του ενεργού μετώπου στα βορειανατολικά του φυλακίου Μαχαίρα έως και το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Ροδόπης, όπου ωστόσο όπως εξήγησε επιχειρούν και μηχανήματα του στρατού για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον οι καιρικές συνθήκες δεν σταθούν εμπόδιο πολύ σύντομα θα έχουμε την συνολική οριοθέτηση του μετώπου, υπογραμμίζοντας την εκπληκτική δουλειά που κάνουν οι άντρες και οι γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος και ειδικά της Ειδικής Μονάδας Δασικών Πυρκαγιών, του ελληνικού στρατού αλλά και οι εθελοντές, μην ξεχνώντας να ευχαριστήσει και τα μέλη του Συλλόγου που προσήλθαν αυτοβούλως και ενίσχυσαν το έργο των προαναφερθέντων.

Άλλωστε όπως εξήγησε ο ίδιος πρόκειται για ανθρώπους η παρουσία των οποίων στο βουνό είναι καθημερινή και άρα σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν καθώς το γνωρίζουν καλά.

«Κάναμε απλώς το καθήκον μας» ανέφερε ο κ. Χαλβατζής εξηγώντας πως από τις πρώτες ημέρες της πυρκαγιάς οι θηροφύλακες του Συλλόγου βρίσκονταν στο σημείο ώστε να ενημερώνουν και τους κυνηγούς οι οποίοι ούτως ή άλλως είχαν αναστείλει την δραστηριότητά τους.

Ερωτηθείς σχετικά με την εικόνα της πυρκαγιάς ο ίδιος επιβεβαίωσε πως πρόκειται για έρπουσα πυρκαγιά, χωρίς έντονη παρουσία φλόγας η οποίας όμως εύκολα λόγω ανέμων διασπείρεται και επομένως απαιτείται ειδική διαχείριση.

Ως προς την πανίδα, ζήτημα που δεν έχει θιχτεί επαρκώς, ο ίδιος εξήγησε πως σίγουρα υπάρχει ζημιά ωστόσο δεν μπορεί αυτή εύκολα να εκτιμηθεί αυτήν την στιγμή.

«Ζήσαμε σε απόλυτο βαθμό τις προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών, στρατιωτικών και από την άλλη πλευρά νοιώθαμε και μια απουσία»

Ως προς την παρουσία εναέριων μέσων, τα οποία δεν πέταξαν το Σαββατοκύριακο, εκτός από το πρωί του Σαββάτου, λόγω χαμηλής νέφωσης, ο ίδιος εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι τοπικοί άρχοντες, δηλώνουν δημόσια την απουσία αυτών λόγω λήξης των συμβάσεων.

«Θεωρώ αδιανόητο τοπικοί παράγοντες οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την πολιτική προστασία, όπως ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης, να βγαίνουν δημοσίως και να δηλώνουν πως στις 31 Οκτωβρίου έληξαν οι συμβάσεις των εναέριων μέσων. Μα η φωτιά έκαιγε από τις 22 Οκτωβρίου επομένως ένας λόγος παραπάνω να πιέσουν εξ αρχής ώστε να έρθουν τα μέσα αυτά γρηγορότερα πριν την λήξη των όποιων συμβάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «το λέω περισσότερο ως παράπονο και όχι καταγγελτικά, σε σχέση με την παρουσία των τοπικών παραγόντων και της πολιτικής προστασίας». «Ζήσαμε σε απόλυτο βαθμό τις προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών, στρατιωτικών και από την άλλη πλευρά νοιώθαμε και μια απουσία» συμπλήρωσε.

Ο κ.Χαλβατζής έσπευσε να επισημάνει πως «δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών από την στιγμή που δεν έχει τελειώσει οριστικά το συμβάν. Αναμφίβολα όμως όταν τελειώσει θα πρέπει να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα και να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας». «Εγώ πιστεύω ότι και εμείς θα μπορούσαμε να κινητοποιηθούμε νωρίτερα αλλά δεν μας κάλεσε και κανένας. Μόνοι μας πήγαμε και όταν μας είδαν οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής είδαν ένα “φως”, υπό την έννοια ότι είδαν ανθρώπους που μπορούν να τους οδηγήσουν σωστά και στον πιο σύντομο χρόνο σε συγκεκριμένα σημεία και πραγματικά έγιναν πράγματα» σημείωσε.

«Υπάρχουν οι οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα»

Το αμέσως επόμενο διάστημα ο ίδιος εξήγησε πως θα επιδιωχθεί από πλευράς του Συλλόγου και επικοινωνία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να τους καθοδηγήσουν σε σχέση με τα επόμενα βήματα, ενώ, όπως εξήγησε το δασαρχείο ως υποχρεούται αναμένεται να εκδώσει δασική απαγόρευση θήρας στην περιοχή που έχει θιγεί. «Υπάρχουν οι οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα» κατέληξε ευχόμενος την επόμενη φορά, εφόσον απαιτηθεί να υπάρχει και καλύτερη οργάνωση στις εθελοντικές ομάδες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.