Στην Κομοτηνη τα Τιμια Δωρα απο τη Μονη του Αγιου Παυλου (+Gallery)

O Μητροπολίτης Παντελεήμων υποδέχτηκε τον χρυσό, τον λίβανο και τη σμύρνα που προσφέρθηκαν στον Ιησού Χριστό
 

Θα παραμείνουν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής μέχρι τις 3 Ιανουαρίου

Η υποδοχή των τιμίων δώρων στην Κομοτηνή από το Μητροπολίτη Μαρωνειας και Κομοτηνής Παντελεήμων Περισσότερα στο http://www.paratiritis-news.gr/article/187123/Stin-Komotini-ta-Timia-Dora-apo-ti-Moni-tou-Agiou-Paulou

Posted by Παρατηρητής της Θράκης on Friday, December 30, 2016

Στην Κομοτηνή θα βρίσκονται μέχρι την Τρίτη 3 Ιανουαρίου τα Τίμια Δώρα που προσέφεραν οι Ποιμένες στον νηπιάσαντα Κύριον, που από το απόγευμα της Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκαν από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, όπου φυλάσσονται, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.
 
Τα Τίμια Δώρα, τα οποία κόμισε ο ιερομόναχος Γεράσιμος με την ευλογία του καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, του Αρχιμανδρίτη π. Παρθένιου, υποδέχτηκε στα προπύλαια του ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο οποίος και τα τοποθέτησε εντός του ναού, όπου θα παραμείνουν προς ευλογία και αγιασμό μέχρι το απόγευμα της Τρίτης.
 
Ήδη αρκετοί πιστοί αψήφησαν το κρύο και τον καιρό και προσήλθαν για τα Δώρα, ενώ αναμένεται η προσέλευση να συνεχίσει να είναι αθρόα τις επόμενες ημέρες.
 
 

Ευχές από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου

 
Ο ιερομόναχος Γεράσιμος τόνισε πως μετέφεραν αυτό το θησαυρό, τα Τίμια και Άγια Δώρα που οι τρεις μάγοι προσέφεραν στον Ιησού χριστό, τον χρυσό, τον  λίβανο και τη σμύρνα, στην πόλη μας, μετά από πρόσκληση του μητροπολίτη Παντελεήμονος.
 
Τα Τίμια αυτά Δώρα φυλάσσονται στην μονή του Αγίου Παύλου, βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα μέχρι τη βασιλεία του Αρμενίου, το 404 μ.Χ., και από εκεί μεταφέρθηκαν στα βασιλικά θησαυροφυλάκια της Κωνσταντινούπολης όπου και παρέμειναν μέχρι την άλωση της Πόλης.
 
Όπως τόνισε ο Ιερομόναχος, η βασιλομήτωρ μητέρα του Μωάμεθ του Πορθητή, ούσα χριστιανή, προσκόμισε τα Δώρα αυτά στη μονή του Αγίου Παύλου, όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα.
 
«Αυτά τα Τίμια Δώρα έχουν συμβολικό χαρακτήρα, ο χρυσός για τη βασιλική καταγωγή του Ιησού Χριστού εκ του βασιλέως Δαβίδ, ο λίβανος για τη θεϊκή του ιδιότητα και η σμύρνα για την ανθρώπινή του ταυτότητα» τόνισε.
 
Ευχαρίστησε δε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση, την υποδοχή αλλά και την αγάπη με την οποία τους περιέβαλλε, ευχόμενος ο Κύριος να ευλογεί τον ίδιο, τον κλήρο και τον περιούσιο λαό της Μητροπόλεως.
 
 

Γιορτή η μεταφορά των Τιμίων Δώρων

 
Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως μέσα σε αυτές τις μεγάλες εορτές του δωδεκαημέρου, συμπληρώνεται η εορτή της μεταφοράς στην Κομοτηνή των Τιμίων Δώρων, τα οποία προσφέρθηκαν από τους μάγους ως δώρα στον τεχθέντα Χριστό και βασιλέα ημών.
 
«Ο κύριος επέβλεψε επί την ταπείνωσή μας, και μέσα σε αυτές τις μεγάλες ημέρες και εορτές του μας χαρίζει ακόμη μια, ώστε μέσα από αυτή ο καθένας μας να γράψει χρυσές σελίδες στη ζωή και ιστορία» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως είχε προ μηνών αποστείλει πρόσκληση στον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, τον Αρχιμανδρίτη π. Παρθένιο ώστε τα Τίμια Δώρα που προσφέρθηκαν στο Χριστό από τους Μάγους και φυλάσσονται στο μοναστήρι του, να δώσει την ευλογία και να μεταφερθούν στη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.
 
Ο ίδιος θεωρούσε πως για να γίνει πραγματικότητα αυτή η ιδέα θα πάρει ένα βάθος  2-3 χρόνων, όμως τελικά με την πρόνοια του Θεού τα δώρα έφτασαν στην Κομοτηνή αυτές τις άγιες ημέρες.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ερμήνευσε την Ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στην προσφορά των τιμίων δώρων στο Θείο βρέφος: «Καἰ ἐλθόντες εἰς τήν οἰκίαν εἶδον τό παιδίον μετά Μαρίας τῆς μητρός αὐτοῦ, καί πεσόντες προσεκύνησαν αὐτῷ, καί ἀνοίξαντες τούς θησαυρούς αὐτῶν προσήνεγκαν αὐτῷ δῶρα, χρυσόν καί λίβανον καί σμύρναν»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.